2019. május 27., hétfő

Milyen a jó önéletrajz?

Az önéletrajz az írásbeli pályázat legfontosabb eleme, minden munkaadó ezt kéri a pályázóktól

Az önéletrajz az írásbeli pályázat legfontosabb eleme. Minden munkaadó ezt kéri a pályázóktól. Egy jól összeállított CV nyerő lehet, ám amennyire könnyűnek tűnik, annyira bonyolult is. Miként lehet egy izgalmas, figyelmet felkeltő önéletrajzot összeállítani? A Diplomán túl tanácsai segítenek ebben.

Önéletrajzot meg lehet írni tíz perc alatt és másfél óra alatt is. Valószínűleg utóbbi lesz jobb minőségű, az összeállítás előtt át kell ugyanis tanulmányoznunk az álláskiírást, át kell gondolnunk szakmai, iskolai múltunk jelentősebb eredményeit, ami vonzóvá tehet a munkaadó előtt.

TIPP – Érdemes többféle CV-t is készíteni:
 • egy általánosat, ami nem kifejezett pozícióra íródik, hanem amit állásoldalak vagy fejvadász cégek önéletrajzi adatbázisába szánunk;
 • amit konkrét álláshirdetésre küldünk. Ebben az esetben nézzük meg, mi az elvárás és ehhez igazítsuk a hangsúlyokat, és az ezekhez kapcsolódó releváns tapasztalatainkat, végzettségünket emeljük ki!

Hogyan mutathatjuk meg alkalmasságunkat?

Igazítsuk a meghirdetésben szereplő elvárásokhoz önéletrajzunkat! Például, ha egy pozíciónál előnyként szerepel a jó szervezőkészség, akkor a diákönkormányzatban végzett munkánkat érdemes bővebben kiemelni. Ha erős nyelvtudást kérnek, akkor egy esetleges külföldi ösztöndíj megemlítése lehet nyerő.

A CV részei

A formai elemeket viszonylag könnyű megtanulni. A Magyarországon elterjedt amerikai típusúnak hívott CV részei a következők:

 • személyi adatok;
 • iskolai tanulmányok;
 • szakmai tapasztalat;
 • nyelvtudás;
 • számítástechnikai ismeret;
 • hobbi;
 • egyéb tevékenységek.

Izgalmas önéletrajzot pályakezdőként különösen nehéz írni, hiszen a karrierépítés ezen fázisában jórészt az iskolai tanulmányokat lehet csak felsorolni. Próbáljunk meg a munkaadó fejével is gondolkodni, mi az, amit ki tudunk emelni, mivel tudunk kitűnni a versenytárs pályakezdők tömegéből.

Fotó: www.pmprecruitment.co.uk

A kép illusztráció
(Fotó: www.pmprecruitment.co.uk)

Részletezzük a szakmai gyakorlatot!

A CV „szíve” a szakmai tapasztalat. Ezt az a rovat, amelyet leginkább megnéznek a cégek. Pályakezdők hátránya, hogy ide vajmi keveset tudnak írni. Ezért az ő CV-jük szíve a szakmai gyakorlat lehet. Írjuk be, melyik cégnél töltöttük, milyen feladatokat végeztünk, ezzel miben könnyítettük meg a cég munkáját. Aki fél évet egy multi kontrolling osztályán töltött, máris bizonyított, hogy sikerrel vette a munkahelyi akadályokat, időben bejárt dolgozni, látta, miként működik egy ilyen szervezet, bizonyára gyűjtött adatokat az ott dolgozó kollégák munkájához, végzett hatékonysági számításokat.

Példa rossz megfogalmazásra:

„2009 – Fél év gyakornoki munka az XY cégnél”.

Ugyanez jobban:

2009. január-június Fél év gyakornoki munka az XY cégnél, Feladatok: e-mailes és telefonos kapcsolattartás az ügyfelekkel, segítség két ügyféltalálkozó megszervezésében, háttéranyagok készítése a sajtómegkeresésekhez az ügyvezető számára”.

Diplomamunka, külföldi ösztöndíj: ne hagyjuk ki!

Ugyancsak kiugrási pont lehet a diplomadolgozat. Ha a téma olyan, ami kutatást igényelt, konkrét vállalati haszna van, máris beírható. Azt se felejtsük el megjegyezni, ha más, tudományos igényű munkákkal tanulmányi versenyeken indultunk (például OTDK).

Főleg a nemzetközi hátterű munkaadók szeretik azokat a pályakezdőket, akik éltek vagy akár csak pár hónapot tanultak külföldön ösztöndíjasként vagy nyári táborban. Mindez a megbízható nyelvtudás, a más kultúra iránti nyitottság és az alkalmazkodó készség bizonyítéka. Semmiképpen ne hagyjuk ki, ha ilyen tapasztalat van mögöttünk!

Mit írjak a nyelvtudáshoz?

A pályakezdő elhelyezkedésének kulcsát sok HR-szakember a nyelvtudás minőségében látja. Ugyan manapság nem lehet diplomát szerezni nyelvvizsga-bizonyítvány nélkül, mindez nem jelent semmit sem a munka világában. Aktív, azonnal lehívható nyelvismeret kell, ráadásul ezt állásinterjún könnyű mérni. Ha nincs papírunk, de jól beszélünk angolul, akkor nincs problémánk. Ha azonban van középfokú nyelvvizsgánk, ám alig tudunk megszólalni, már bajban vagyunk. Ilyenkor közölhetjük a nyelvvizsga tényét és jelezhetjük, hogy tudásunk frissítésre szorul. Mivel ez könnyen tesztelhető, így nincs döntő jelentősége a megfogalmazásnak. Akik magas szinten beszélnek, írhatják, hogy „folyékony írásban és szóban” vagy „tárgyalási”, esetleg „felsőfokú” szintű. Aki alapszinten beszél, az a „társalgási szintű”, „alapfokú” szintet jelölheti meg.

Számítástechnika: mindenki ért hozzá?

A CV-ben általában nyilatkozunk számítástechnikai ismereteinkről is. Divattá vált a Microsoft programcsomag elemeit megemlíteni (Word, Excel, Powerpoint), ugyanis ezek a leggyakoribb elvárások a céges világban. Csak akkor tegyünk erről említést, ha tényleg ismerjük ezeket a programokat. Titkárnői vagy asszisztensi pozícióra jelentkezőknél például sok helyen tesztelik az Excel- és a PowerPoint-tudást. Ha vannak hiányosságot, pótoljuk mielőbb, ugyanis kínos, ha állásinterjún szembesítenek ezzel.

Hobbi: számít?

Szerves része a CV-nek a hobbi rovat. Van HR-es, aki ezt mindig elolvassa, sőt, interjún feszültségoldás gyanánt rá is kérdez. Itt alapszabály: olyat írjunk, amit szeretünk csinálni és műveljük is! Nincs kínosabb annál, minthogy valaki beírja, hogy szereti nézni a Forma 1-et, de egy versenyzőt sem tud felsorolni az aktuális mezőnyből. Egy időben elterjedt mesterségesen összeállítani ezt a rovatot és egy egyéni, egy csapatsportot és egy művészeti ágat megemlíteni, ezzel jelezve, hogy a pályázó jó egyéniben, csapatjátékos és kreatív is. Csak akkor tegyük, ha tényleg így van, nem kell túlértékelni ennek a szerepét.

Látszódj annak, ami vagy!

Az önéletrajz – és az állásinterjúk – alapszabálya: ne próbálj többnek látszani, mint ami vagy! Jövőbeli konfliktusok kerülhetők el, ha természetesen és őszintén ír a pályázó magáról, és nem próbálja meg „kozmetikázni” a bemutatkozó anyagát. Ha például alapfokú nyelvvizsgája van angolból, ne írjon be középfokot! (A legrosszabb esetben már az interjún kiderül ez, amikor a meghallgatásra érkezőt eleve angolul szólítják meg.)

Az önmagunkról megalkotott reális képhez hozzátartozik, hogy ne legyünk kishitűek. Az előző példánál maradva, ha középfokú nyelvvizsgánk van, bátran írjuk bele! Ne hagyjuk ki, mondván „Jaj, azt a vizsgát már két éve tettem le, azóta egy szót sem beszéltem és mindent elfelejtettem”. Az önéletrajzírás fontos alap kritériuma a helyes önismeret.

Fotó: wwww.fivesquid.com

A kép illusztráció
(Fotó: wwww.fivesquid.com)

TIPP – Mitől jó egy önéletrajz?

 • Áttekinthető, jól strukturált.
 • Jól olvasható betűtípussal készült (viszont nem feltétlenül a legelterjedtebb, például Times New Roman betűtípussal íródott).
 • Nem túl hosszú, nem túl rövid (maximum másfél oldal).
 • Igényesen megfogalmazott, helyírási hibáktól és elgépelésektől mentes (elküldés előtt olvastassuk el valakivel!).
 • Az erősségek illetve a céges elvárásoknak megfelelés hangsúlyos benne, így a legfontosabb információkat és tapasztalatokat akár félkövér betűkkel ki is emelhetjük).
 • Ha képet illesztünk bele, az üzleties (nem strandról vagy buliból származó) legyen, legjobb egy mosolygós arckép!
 • Kapcsolati információknál „komoly” emailcím (pl. nem tigris88@freemail.hu).
 • A személyi adatok rovatban csak a munkával összefüggő adatok szerepelnek. Így nem kell nyilatkozni a családi állapotról, az esetleges gyermekek számáról, a szociális körülményekről, ezek ugyanis diszkriminációra adhatnak lehetőséget.

A bemutatkozás nem csak a CV

Az utóbbi évtized egyik legérdekesebb internetes – sőt társadalmi – jelensége a közösségi portálok megjelenése volt, ami nem hagyta változatlanul a cégeknél az új munkatársak toborzásával foglalkozó HR (HR=human resource, magyarul emberi erőforrás) munkatársakat sem. A közösségi oldalak személyes oldalai ma már gyakorlatilag a CV mellékelt dokumentumainak számítanak. A cégek HR-esei többsége bátran ellenőrzi a hozzájuk beérkezett bemutatkozások gazdáit olyan jól ismert közösségi oldalakon, mint a Facebook, Instagram és Twitter.

A hír azokat nyilván megrettenti, akiknek oldala hemzseg a borgőzös egyetemi bulik hangulatát idéző fotóktól. A lényeg: figyelni kell arra, hogy a CV-nk elküldése előtt nézzük át a rólunk szóló, nyilvánosan elérhető oldalakat, nehogy végül egy jól sikerült partifotó rombolja le bemutatkozásunkat! Beállításokkal is segíthetjük, hogy nyilvánosság számára elérhető adatokat korlátozzuk, és csak baráti körünknek, ismerőseinknek tartogatjuk a „vidámabb” képeinket, bejegyzéseinket.

Érdemes a biztonság kedvéért a népszerű keresőkben is körbenézni, amikor az önmagunkról szóló információkat átfésüljük. Üssük be a keresőablakba saját nevünket (pl. „Mátyás Károly”) és nézzük át legalább az első 4-5 oldalt!

 

Forrás: Diplomán túl


Megosztás