2018. május 24., csütörtök - Eszter, Eliza

Van, aki forrón szereti

Megvan minden idők legjobb vígjátéka

A „Van, aki forrón szereti” című film lett minden idők legjobb vígjátéka a BBC brit közszolgálati média által a világ több mint ötven országában megkérdezett hozzávetőleg 250 kritikus szerint.

A Hollywoodtól, Bollywoodon át Nollywoodig, a nigériai filmgyártás fellegváráig megkérdezett kritikusokat az általuk leginkább kedvelt 10 vígjátékot tartalmazó lista összeállítására kérte a BBC. A több mint ötven ország hozzávetőleg 250 kritikusa által beküldött listák alapján Billy Wilder 1959-es klasszikusa, a „Van, aki forrón szereti” című film lett minden idők legjobb vígjátéka.

A film két zenészről szól, akik szemtanúi lesznek egy alvilági mészárlásnak, és nőnek öltözve rejtőznek el a gengszterek elől egy női zenekarban. A film főszerepeit Tony Curtis, Jack Lemmon és Marilyn Monroe alakította.

A BBC kulturális szerkesztőségének filmkritikusa, Nicholas Barber szerint a „Van, aki forrón szereti” azért diadalmaskodott, mert nemcsak egyszerűen romantikus vígjáték, a haverságról is szól, bűnügy is van benne és musical is. „Emellett a tolerancia, az elfogadás és az átalakulás lehetőségének himnusza, és ez olyan himnusz, amelyet napjainkban minden eddiginél jobban kell hallanunk” – fogalmazott.

Az összesítésben Stanley Kubrick 1964-es alkotása, a „Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni” végzett a második, Woody Allen 1977-es filmje, az „Annie Hall” a harmadik, Harold Ramis 1993-as tragikomédiája, az „Idétlen időkig” pedig a negyedik helyen. Az ötödik a „Duck Soup” című 1933-as film lett.

Az első tízben szerepel még a „Brian élete”, az „Airplane!”, a „Playtime” című francia szatíra, valamint „A turné” című film és „A Generális” 1926-ból. Charlie Chaplin, a komédia királya ugyan nem került be az első tízbe, a bővített, százas listán azonban négy filmje is szerepel.

Forrás: MTI


Megosztás