2018. július 22., vasárnap - Magdolna

26. Csabai Garabonciás Napok

Megválasztották Békéscsaba új diákpolgármesterét és alpolgármestereit – GALÉRIA

Csütörtökön este az elektorok és a zsűri szavazatai alapján megszületett a 26. Csabai Garabonciás Napok végeredménye, így kiderült, kik lettek a város új diákvezetői.

A Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium (BELVÁR) jelöltje, Arbel Dániel lett Békéscsaba új diákpolgármestere, miután ő és stábja szerezte a legtöbb pontot a 26. Csabai Garabonciás Napokon. Két alpolgármestere Fazekas Zsolt, az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium (ANDRÁSSY), valamint Harangozó István, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma (GÉSZI) jelöltje lett, mivel előbbi a második, utóbbi pedig a harmadik helyen végzett. Az új diákvezetők már meg is kezdték munkájukat a városházán.

A választás napja

Csütörtökön befejeződtek a 26. Csabai Garabonciás Napok programjai. Ahogy minden évben, úgy idén is a zárófelvonulással kezdődött a választási program: a tíz jelöltet indított iskola diákjai a Szent István térről vonultak a rendezvény idén debütált új központi helyszínéig, a Szent István Egyetem (SZIE) városi campusáig. GarabonCity és a SZIE sportcsarnoka megtelt a középiskolás diákokkal, akik közül néhányukat megkérdeztünk még az eredményhirdetés előtt, milyennek találták az idei rendezvényt.

26. Csabai Garabonciás Napok

A zárófelvonulással indult a választás napja – Galériánk a cikk végén található
(Fotó: IfiPress)

Szerintem nagyszerű volt, a helyszínválasztás is nagyon jól sikerült, amitől ugyan én eleinte egy kicsit féltem, de úgy gondolom, visszaadta a régi GaraCity feelinget azzal, hogy közel voltak egymáshoz a választási standok, de mégis volt egy középső terület, ahol a stábok a programjaikat le tudták bonyolítani. Mind a tíz stáb nagyon színvonalas programokat rendezett, nagyon jó hangulatot teremtett, így én személy szerint nem is tudnék tippelni a végeredményre” – mondta Illés Gyula, leköszönő diák-alpolgármester.

Nagyon vártam, hogy milyen lesz a rendezvény tíz iskolával, milyen lesz az új helyszín, kíváncsian vártam az egészet. Persze, sokszor az én szívem is a saját iskolám felé húzott, de igyekeztem függetlenként nézni az egészet, így azt kell mondanom, hogy minden várakozást felülmúltak a srácok. Nyilván, a végén az ő felfogásukban lesznek győztesek és vesztesek, de én úgy gondolom, hogy itt mindenki nyert” – vélekedett Puskely Gergő, a városi DÖK elnöke.

Igazából én sokféleképpen elképzeltem, hogy milyen lehet, de előre elképzelni sem lehet, hogy mekkora élmény az egész. Nekem külön tetszett, hogy idén volt ismét igazi GaraCity, bár először féltem attól, hogy messze van, de ez végül nem jelentett problémát, nagyon sokan eljöttek minden nap, nagyon jó bulik voltak. Egyszerűen nem tudom most elképzelni, hogy létezne nagyobb élmény a világon, mint jelöltnek lenni egy ilyen rendezvényen” – nyilatkozott oldalunknak Fazekas Zsolt, az ANDRÁSSY jelöltje.

Nagyon jó volt az egész Gara, nagyon sokat tanultam, ahogy szerintem tanulságos volt mindenkinek, és nagyon remélem, hogy az iskola továbbra is indít jelöltet. Nagyon tetszett, hogy minden jelölt nagyon jól kijön egymással, mindenki segítőkész a másikkal. Nagyon jó volt látni, átélni a saját stábom hihetetlen összetartását, amely nagyon összekovácsolt minket, szinte szó szerint egy családot alkottunk” – mondta el kérdésünkre Cseke Zoltán, a TREFORT jelöltje.

Idén is átadták a „Békéscsaba Ifjúságáért” kitüntetést

Az is hagyomány már a Garabonciás Napok történetében, hogy a diákpolgármester-választás délutánján adják át „Békéscsaba Ifjúságáért” városi kitüntetést, azaz ezúttal kitüntetéseket, ugyanis idén ketten is kiérdemelték az elismerést a város Közgyűlése szerint.

26. Csabai Garabonciás Napok

A képen (b-j): Kiss Tibor, Ugrai Gábor, Medgyesi István Zoltán és Szarvas Péter – Galériánk a cikk végén található
(Fotó: IfiPress)

Egyikük Medgyesi István Zoltán, címzetes rendőr őrnagy, bűnmegelőzési főelőadó, másikuk pedig Ugrai Gábor, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola történelemtanára. Az elismeréseket Szarvas Péter polgármester, Kiss Tibor alpolgármester, valamint a Békéscsabai Diákönkormányzat tagjai adták át.

Buli és eredményhirdetés

Késő délután és kora este Lotfi Begi uralta a színpadot, na meg persze a sportcsarnok küzdőterét, amely néhány órára tánctérként funkcionált, majd lassan közeledett a mindenki által várva várt eredményhirdetés időpontja. Ekkora természetesen ismét színültig megtelt az egyetem sportcsarnoka, a diákok pedig nem kímélték hangszálaikat.

26. Csabai Garabonciás Napok

Lotfi Begi – Galériánk a cikk végén található
(Fotó: IfiPress)

A diákokat először Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) főigazgatója, majd Szarvas Péter polgármester köszöntötte. Ezt követően néhány részeredmény kihirdetése után jött el a pillanat, amikor már tényleg csak a színpadon álló tíz jelöltre irányult a figyelem.

26. Csabai Garabonciás Napok

A tíz jelölt – Galériánk a cikk végén található
(Fotó: IfiPress)

A színpadon ugyan tíz jelölt állt, de csak kilenc helyezett került kihirdetésre, ugyanis a hetedik helyen holtverseny alakult ki. Ahogy a a műsorvezetők a kilencedik helytől haladtak előre, úgy nőtt az izgalom. Végül Arbel Dániel, a BELVÁR jelöltje örült a legjobban, hiszen ő és stábja kapta a legtöbb, szám szerint 111 pontot, így ő lett a város új diákpolgármestere. A 79 pontot szerző Fazekas Zsolt (ANDRÁSSY), valamint a 77 pontos Harangozó István (GÉSZI) diák-alpolgármesterként képviselik Békéscsaba diákjait.

26. Csabai Garabonciás Napok

Az új diákpolgármester – Galériánk a cikk végén található
(Fotó: IfiPress)

A diákpolgármester-választás végeredménye:

1. Arbel Dániel (BELVÁR) 111 pont
2. Fazekas Zsolt (ANDRÁSSY) 79 pont
3. Harangozó István (GÉSZI) 77 pont
4. Bodorló Balázs (VÍZMŰ) 70 pont
5. Molnár István (KÖZ-G) 54 pont
6. Horcsák András (SZEGYA) 48 pont
7. Nagy Levente (KEMÉNY) és Horváth Gergő (BEG) 39 pont
8. Altmann Norbert (KERI) 26 pont
9. Cseke Zoltán (TREFORT) 22 pont

Az eredményhirdetés után Newik szettjére bulizhattak a fiatalok.

Nem sokat pihenhettek az új diákvezetők

Amíg csütörtök este és éjjel a felhőtlen jókedvé és bulié, addig a péntek reggel már a kötelességé volt a főszerep az új diákpolgármester és alpolgármesterei életében, hiszen első munkanapjukon a városvezetés fogadta őket. Szarvas Péter polgármester és Nagy Ferenc alpolgármester mellett Varga Tamás, a Polgármesteri Hivatal Oktatási, Közművelődési és Sport Osztályának osztályvezető-helyettese, valamint Buzder Brigitta és Bágy Petra ifjúsági referensek köszöntötték a diákokat.

26. Csabai Garabonciás Napok

A képen (b-j): Szarvas Péter, Arbel Dániel, Fazekas Zsolt, Harangozó István és Nagy Ferenc – Galériánk a cikk végén található
(Fotó: IfiPress)

A kötetlen beszélgetés után a diákvezetők átvették jelképesen a város kulcsát, illetve meghozták első határozatukat, amellyel déli 12 órakor beszüntették a tanítást Békéscsaba összes oktatási intézményében, legalábbis erre a napra. Az ajándékok átvétele, valamint a közös fotók után a diákpolgármester és alpolgármesterei ezután megismerkedhettek a hivatal működésével, illetve külön az oktatási és kulturális osztály munkatársaival.

Galéria

Fotók: IfiPress

Forrás: IfiPress


Megosztás