2019. február 17., vasárnap

Csiperó 2018 (Fotó: MTI - Ujvári Sándor)

Megkezdődött a Csiperó

Vasárnap megkezdődött az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó, a Csiperó Kecskeméten, amelyen 18 ország több mint 25 csoportja, több száz fiatal vesz részt.

Kecskemét ismét szélesre tárja kapuit a világ ifjúsága, a gyermekcsoportok előtt, amelyek azért keltek útra Poznantól Ankaráig, Székelyföldtől Spanyolországig, a Man szigettől Japánig, hogy részesei lehessenek a fesztiválnak – hangsúlyozta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége a találkozó nyitóünnepségén vasárnap.

Az ideérkező gyermekeknek mától egy hétig Kecskemét lesz az otthonuk. Átveszik a város kulcsát, és attól a pillanattól övék lesz itt a tér, ahol új ismeretségek, életre szóló barátságok születhetnek, ahol bemutathatják saját közösségük értékeit, dalaikat, táncaikat, népi viseleteiket, és ízelítőt adhatnak kulturális örökségükből, közben megismerve másokét – tette hozzá.

Csiperó 2018 (Fotó: MTI - Ujvári Sándor)

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége mondja köszöntőjét
(Fotó: MTI – Ujvári Sándor)

Herczeg Anita felidézte, hogy a harminc évvel ezelőtt, a tavaly elhunyt Farkas Gábor, a Csiperó Fesztivál alapítója álmodta és valósította meg a kecskeméti gyermektalálkozót. „Az élmények kinccsé válnak, tovább élnek, és bármikor felidézhetők az emlékek képeskönyvéből” – mondta, majd hozzátette az európai gyermekváros története új fejezettel, a tizenötödik találkozó rendezvényeivel folytatódik.

Csiperó 2018 (Fotó: MTI - Ujvári Sándor)

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester jelképesen átadja a város kulcsát a gyerekeknek
(Fotó: MTI – Ujvári Sándor)

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, átadva a város kulcsát a két legkisebb résztvevő gyermeknek úgy fogalmazott: „tiétek a város, vigyázzatok rá!”, majd azt kérte a Kecskemétre érkező fiataloktól, hogy feledjenek el minden bánatot, csak a jóra és szépre gondoljanak, és töltsék meg mosollyal Kecskemét főterét.

Csiperó 2018 (Fotó: MTI - Ujvári Sándor)

Lengyelországból érkezet fiatalok
(Fotó: MTI – Ujvári Sándor)

Onodera Akihiko, Kecskemét japán testvérvárosa, Aomori polgármestere azt kívánta, hogy az egy héten át tartó fesztivál gazdag programjain keresztül, egymás országát és kultúráját minél jobban megismerve szülessenek mély barátságok, valamint értékes élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodhasson valamennyi résztvevő.

Csiperó 2018 (Fotó: MTI - Ujvári Sándor)

Ankarából, Delhiből, az erdélyi Medgyesről és a japán Aomoriból érkezett fiatalok
(Fotó: MTI – Ujvári Sándor)

Az Európa Jövője Egyesület 1990-ben azzal a céllal alakult meg, hogy a kecskeméti gyermekek megismerkedhessenek Európa többi országának fiataljaival. Az egyesület 1991 óta kétévente rendezi meg a nemzetközi gyermek- és ifjúsági találkozót. Gyermekcsoportokat hívnak meg, akiket helyi és környékbeli családok szállásolnak el. A következő évben pedig a külföldi csoportok hívják vendégségbe a vendéglátókat. Az eddigi 14 találkozón több mint 14 ezer gyermeket láttak vendégül Kecskeméten.

A Csiperónak is nevezett fesztivál a nevét arról a madárról kapta, amelyik a találkozó emblémája is lett.

Forrás: MTI


Megosztás