2018. május 20., vasárnap - Bernát, Felícia

Megindult a hajsza a kollégiumi férőhelyekért. Hol, mennyiért és ki jut hozzá?

Az augusztus nemcsak a szabadságok időszaka, ilyenkor keresnek kollégiumi helyet a felsőoktatásban tanuló diákok. Kollégiumi körkép az egyetemi városokból a Kossuth Rádió „Napközben” című műsorában.

Kollégiumi körkép az egyetemi városokból a Kossuth Rádió „Napközben” című műsorában: hol, mennyiért és ki jut hozzá a férőhelyekhez?

Hirdetés▾

Kövess minket a Twitteren!
Kövess minket a Facebookon!

Győrben az egyetemhez tartozó kollégium térítési díja 8 ezer forint havonta, itt viszont rosszabbak a körülmények, míg egy református lánykollégium, ami az egyetemtől független, 17 ezer forintba kerül havonta. Albérlet 50 ezer forint alatt nem található Győrben – nyilatkozta egy győri hallgató.

Nem csak vidéki hallgatók kerülnek be a kollégiumokba

A Semmelweis Egyetemen több, mint 10 ezer hallgató tanul, nappali képzés keretében, közülük jelentős számú a külföldi, német és angol nyelven tanuló hallgatók száma. A nappali tagozaton tanuló magyar nyelvű hallgatók száma közel 6 és fél ezer, ezzel szemben 970 kollégiumi férőhelye van az egyetemnek – tájékoztatott Godó Ferenc, a Semmelweis Egyetem Kollégiumok Igazgatóságának a vezetője.

Karra, finanszírozási és képzési formára való tekintet nélkül minden hallgató kollégiumi elhelyezési kérelmét el kell bírálni; a budapesti lakosú hallgató is benyújthat kollégiumi elhelyezési kérelmet – magyarázta a Semmelweis Egyetem Kollégiumok Igazgatóságának a vezetője.

A Semmelweis Egyetemen a vidéki hallgatóknak a 40 százaléka az, aki egyáltalán bead kollégiumi elhelyezési kérelmet. A felsőbb éves hallgatók esetén; elbírálásnál a szociális helyzet mellett a tanulmányi eredményeket és a közösségi aktivitást is pontozzák – mondta Godó Ferenc.

A szociális helyzetet a megfelelő kari bizottságok bírálják el, a tanulmányi eredményt a dékáni hivatalok küldik, a hallgatói önkormányzatoktól pedig azt a listát kapjuk, amin a hallgatók közösségi aktivitásáért kaptak pontokat” – magyarázta Godó Ferenc. Hozzátette: a szociális helyzet önmagában nem elegendő az elbírálásnál, a hátrányos helyzet egyharmad értékkel szerepel a pontozásnál.

A tanulmányi eredmény is számít Debrecenben

Az intézmények között az egyik legnagyobb kollégiumi rendszert működteti a Debreceni Egyetemen, ahol közel ötezer férőhely van összesen – mondta Csiszár Imre, a Debreceni Egyetem Kollégiumi Igazgatóságának az igazgatója.

A felsőbb évesek következő évi kollégiumi felvételi eljárása a vizsgaidőszakra esik, ekkor már van valamilyen kép róla, milyen tanulmányi eredménnyel rendelkeznek a hallgatók. Ennek az eljárásnak az eredményeként a jelentkezett hallgatóknak több, mint 90 százalékának tudtak biztosítani kollégiumi férőhelyet ebben az évben – magyarázta.

A kollégiumba jelentkező felsőbb évesek több helyre is beadhatják a jelentkezésüket, ezért nem biztos, hogy abban a kollégiumban nyer elhelyezést a diák, ahová első helyen szeretett volna menni – mondta Csiszár Imre.

Többszörös túljelentkezés Szegeden

A Szegedi Tudományegyetemnek közel 4 ezer férőhelye van, 13 kollégiumon, ugyanakkor további 450 elhelyezésre kötöttek szerződéseket városi diáklakásokkal és kollégiumokkal – mondta prof. dr. Karsai Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese. Hozzátette: Szegeden a kollégiumba jelentkezők körülbelül egyharmada nyer végül elhelyezést. Körülbelül 8-900 hely van, amit elsőéveseknek különítenek el, erre a számra két-háromszoros a túljelentkezés.

A Pécsi Tudományegyetem közel 2.700 kollégiumi férőhellyel rendelkezik, amelyből több, mint 700-at különítenek el elsőéves hallgatók számára – tájékoztatott Takács Gyula, a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke.

A kollégium komfortfokozata határozza meg a térítési díjakat

A kollégiumi férőhelynek a komfortfokozatát egy kormányrendelet határozza meg, amihez hozzárendel egy kollégiumi díjat. A legalacsonyabb komfortfokozatú férőhelyért 9.320 forintot, míg a legmagasabbért valamivel több, mint 17 ezer forintot kell fizetni havonta – nyilatkozta a Semmelweis Egyetem Kollégiumok Igazgatóságának vezetője. Hozzátette: a férőhely díját nem a hallgató szociális helyzete, hanem a kollégium komfortfokozata határozza meg.

Debrecenben is a kollégium komfortfokozata a meghatározó, 18 féle díjszabás van a debreceni kollégiumok esetén. A legnépszerűbb, belsővizes blokkokkal rendelkező kétágyas szobák ára 20 és 24 ezer forint között mozog – nyilatkozta Csiszár Imre.

Szegeden 9 és 13 ezer forint között van az összes kollégium havi térítési díja. Vannak olyan szálláshelyek is, ahol kifejezetten jó a komfort, Szegeden régi panelházakat újított fel az egyetem kollégiumi célokkal; 6-7 fő fér el egy lakásban – mondta a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese.

Forrás: Híradó.hu


Megosztás