2018. május 20., vasárnap - Bernát, Felícia

Freund Ádám - Földiek

Magyar rövidfilmet is jelöltek a diák Oscarra – VIDEÓ

Freund Ádám „Földiek” című rövidfilmjét is jelölte a diák Oscar-díjra (Student Academy Awards) az Amerikai Filmakadémia a külföldi film kategóriában. A díjakat október 12-én adják át.

Az idén 44. alkalommal kiosztásra kerülő diák Oscar hét kategóriájának jelöltjeit magyar idő szerint csütörtök este jelentették be. A külföldi játékfilmek versenyében Freund Ádám „Földiek” című diplomafilmje is a finalisták között van. A diák Oscarra idén 1.573 nevezés érkezett a világ filmes egyetemeiről, minden iskola csak egy-egy alkotást küldhetett kategóriánként. A díjakat október 12-én adják át az akadémia Beverly Hills-i Samuel Goldwyn színházában.

Hirdetés▾

Kövess minket a Twitteren!
Kövess minket a Facebookon!

Freund Ádám idén diplomázott Miklauzic Bence és Salamon András film- és televíziórendező osztályában, előtte az Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) televíziós műsorkészítő szakon is tanult – közölte az egyetem az MTI-vel. „Földiek” című rövidfilmjét Fekete Ádámmal és Horváth János Antallal közösen írta, az operatőr Gyuricza Mátyás, a vágó Érdi Zsófia, a látványtervező Tasnádi Zsófia, a hangmester Zándoki Bálint, a zeneszerző Keresztes Gábor volt. A film a Cinema-Film és az SZFE gyártásában készült, a VisionTeam, a CineSuper és az AmegO Film együttműködésében.

A „Földiek” főszereplője egy 12 éves kisfiú, Ábel, akinek családtagjai mintha az univerzum legtávolabbi pontjain élnének. Amikor azonban a hobbifeltaláló apa valóban kilövi magát az űrbe, a fiúnak választania kell, hová tartozik. A film idén tavasszal debütált a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, amelynek elnyerte a fődíját, a film operatőre, Gyuricza Mátyás pedig az Aranyszem Operatőr Fesztivál díját is megkapta diák kategóriában.

Böszörményi Zsuzsa „Egyszer volt, hol nem volt” című 1991-es vizsgafilmjével nyerte el az 1972-ben alapított diák Oscar-díjat a legjobb külföldi filmek között. Tavaly Kis Hajni „Szép alak” című vizsgafilmje hosszú idő után az első magyar jelölt volt a diák Oscaron.

Idén a nemzetközi fikciós filmek versenyében három német, valamint egy-egy svájci, holland és brit alkotással versenyez a magyar rövidfilm.

Forrás: MTI


Megosztás