2019. március 26., kedd

Magyar éremeső az Indianapolisban rendezett junior úszó-világbajnokságon

A fiatal magyar versenyzők öt arany-, nyolc ezüst- és három bronzérmet szereztek, ezzel – a legjobb európai országként – az éremtábla negyedik helyén zárták a VB-t.

Augusztus 24-én, szerdán kezdődött és augusztus 28-án, hétfőn fejeződött be az egyesült államokbeli Indianapolisban a junior úszó-világbajnokság, amelyen a magyar versenyzők öt arany-, nyolc ezüst- és három bronzérmet, azaz összesen tizenhat medált nyertek. Ezzel – a legjobb európai országként – az éremtáblázat negyedik helyén zártak, ami fantasztikus teljesítmény, ha pedig azt is belevesszük, hogy korábban az ifi VB-ken nem volt aranyérem, akkor egyben sporttörténeti siker is.

Egy arany és egy ezüst a nyitónapon

Az aranyérmet a Milák Kristóf, Barta Márton, Márton Richárd, Németh Nándor összetételű 4×100 méteres gyorsváltó szerezte meg, amely 3:17.99 perces teljesítménnyel végzett az élen. „A váltó mindig feldob, a csapatért könnyebb úszni, ami volt, minden benne volt ebben az úszásban” – mondta a Magyar Úszó Szövetségnek Németh Nándor, aki a váltó utolsó tagjaként az ötödik helyről indulva csapott elsőként a célba.

A VB első döntőjében, 400 méter gyorson Holló Balázs egyéni csúcsát (3:51.28) alaposan megjavítva, 3:49.97 perces idővel a második lett. „Beosztottam az erőmet és az utolsó száz méterre alapoztam mindent. Meglepett, hogy vegyesúszóként ez így sikerült, nem gondoltam volna” – idézte őt a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala.

Vizes VB - Milák Kristóf (Fotó: MTI - Kovács Tamás)

Milák Kristóf a budapesti vizes VB-n
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Két ezüst és egy bronz a második napon

Németh Nándor egyéni legjobbját (1:47.14) alaposan megjavítva, 1:46.79 perces idővel másodikként ért célba 200 méter gyorson. Ez az idő egyébként az ifjúsági világcsúcson belül volt. „Hárman is a világcsúcson belül úsztunk, ez is mutatja mennyire erős ez a mai mezőny. Az edzőmmel azt beszéltük, az egyéni legjobbammal meg lehet az arany, megúsztam, de még jobb kellett volna” – mondta a 17 éves magyar versenyző.

Ugyancsak ezüstérmet szerzett a 15 éves Késely Ajna, aki 800 méter gyorson szintén egyéni csúccsal, 8:30.62 perccel ért célba. „Az argentin lány kicsit elvitt az elején, így erősre sikerült az első négyszáz. A végén így az ezüstért úsztam. Nagyon fájt, szakadtak le a kezeim” – mondta.

Barta Márton 200 méter vegyesen ugyancsak eddigi pályafutása legjobbját úszta, szinte pontosan egy másodpercet faragott korábbi csúcsából (2:01.13), s 2:00.14-es idővel lett harmadik. „Szerettem volna a tavalyi EB-n úszott legjobbamat megjavítani, ez sikerült, és szerencsére érem lett belőle” – mondta Barta Márton, aki szintén tagja volt a 4×100 méteres győztes gyorsváltónak.

Újabb arany és ezüst a harmadik napon

Milák Kristóf 100 méter pillangón 51.08 másodperces idővel diadalmaskodott, ez valamivel rosszabb, mint a közel egy hónapja, a hazai rendezésű felnőtt világbajnokságon úszott 50.62-es ideje, ami junior világcsúcs és országos rekord is, amely egyben ezüstérmet ért. A versenyt követően Milák Kristóf a Magyar Úszó Szövetségnek elmondta, nagyon örül neki, hogy sikerült visszavágni orosz riválisának, Jegor Kujmovnak, akitől kikapott a netanyai junior Európa-bajnokságon. Hozzátette, a szezon végéhez közeledve egyre fáradtabb, de azért a váltóra maradt még benne erő.

Lakatos Dávid a 800 méter gyors döntőjében volt érdekelt, a 18 éves magyar versenyző egyéni legjobbját (7:57.57) megjavítva, 7:56.81-es idővel másodikként csapott célba.

Két arany a negyedik napon

Késely Ajna 400 méter gyorson 4:06.72 perces idővel nyert. „Nagy nyomás volt rajtam, mivel még nem szereztem aranyat, amit sokan vártak tőlem, de most végre megvan, így a teher lekerült rólam és 1.500-on és 200-on felszabadultan versenyezhetek. Nagyon örülök ennek az aranynak, és köszönöm mindenkinek, aki a hazai világbajnokság után az elmúlt hetekben mellettem volt, mert hullámvölgyben voltam” – nyilatkozta a Magyar Úszó Szövetségnek.

A Márton Richárd, Milák Kristóf, Holló Balázs, Németh Nándor összeállítású férfi 4×200 méteres gyorsváltó elképesztően szoros küzdelemben, mindössze egyetlen század különbséggel, 7:10.95 perces új junior világcsúccsal győzött az amerikaiak előtt.

Ez fenomenális volt, ezt átélni, ahogyan Nándi jött a végén és mi ordítottunk, ez hihetetlen” – mondta Márton Richárd. „Mikor láttuk, hogy világcsúcson belül vagyunk, ordítottunk Nándinak, én pedig szétvágtam a rajtkövet, ahogyan csak tudtam” – tette hozzá Milák Kristóf. „Az első százon nem akartam túl erősen kezdeni, ennek ellenére nem léptek el tőlem, így az utolsó ötvenem nagyon erős volt és bíztam a meglepetés erejében” – mondta a harmadik ember, Holló Balázs.

Vizes VB 2017 - Késely Ajna

Késely Ajna a budapesti vizes VB-n
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Két ezüst és két bronz az ötödik napon

Késely Ajna 1.500 méter gyorson 16:15.68-as idővel lett második. „Nyolcszáz méternél jött el számomra a holtpont, de azt gondolom, a hazai felnőtt világbajnokság után két és fél hét alatt ennél jobban nem tudtam volna felkészülni. Nagyon nagy motivációt jelent számomra, hogy ezzel az argentin lánnyal a közeljövőben együtt versenyezhetek” – mondta a Magyar Úszó Szövetségnek.

A férfi 400 méter vegyes döntőjét követően két magyar is a dobogóra állhatott: Barta Márton 4:15.65-tel a második, Holló Balázs pedig 4:16.78-cal a harmadik lett. „Szerettünk volna mindent kiadni magunkból, s nem egymás ellen, hanem egymással úszni” – összegzett Barta Márton, aki közel három másodpercet javított eddigi egyéni legjobbján (4:18.51). „A reggeli úszásom után nem gondoltam volna, hogy most sikerül a legjobbamhoz közeli időt elérnem” – értékelt Holló Balázs.

A 100 méter pillangón aranyérmes Milák Kristóf ezúttal az 50 méter fináléjában volt érdekelt, a sprintszámot 23.72 másodperc alatt harmadikként teljesítette. „A szám előtt tudtam, hogy az arany nagyon messze van, de sikerült behozni magam dobogóra annak ellenére, hogy ez az ötven pillangón nagyon nem az erősségem” – mondta Milák.

Egy arany és két ezüst a zárónapon

Milák Kristóf 200 méter pillangón 1:53.87 perces idejével elképesztő, több mint három másodperces előnnyel diadalmaskodott, ezzel negyedik elsőségét ünnepelhette. „Szerettem volna a netanyai junior EB-n úszott időmet megjavítani, de ez most egy kicsivel rosszabb lett, persze nem bánkódom. Ha lett volna mellettem valaki erősebb, akkor az első százon jobban mentünk volna” – mondta Milák Kristóf, aki pályafutása során másodszor úszott 1:54 perc alatt. Hozzátette, a két váltóban elért sikernek örül a legjobban.

Késely Ajna 200 gyorson eddigi legjobbját (1:57.85) alaposan megjavítva, 1:57.10 perces idővel, mindössze két századdal lemaradva a győztes kanadai Taylor Ruck mögött csapott célba.

Németh Nándor 48.95 másodperces idővel lett második 100 méter gyorson. „Kicsit csalódott vagyok, az idő nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, az utolsó 25 méterre szétesett a mozgásom” – nyilatkozta.

Forrás: MTI


Megosztás