2019. február 16., szombat

Rekordszámú díjat nyert a Harry Potter-dráma a londoni Laurence Olivier-díjátadó gálán

Kilenc trófeát gyűjtött össze a „Harry Potter és az elátkozott gyermek” című új brit dráma vasárnap este a londoni Royal Albert Hall-ban.

A legrangosabb brit színházi díjak átadásán a J. K. Rowling regényfolyama nyomán született kétrészes színmű a legjobb új darab díját is megkapta. A 11 Olivier-díjra jelölt dráma a harmincas éveiben ábrázolja Harry Pottert és barátait, akiknek már a gyermekei járnak a Roxfort varázslóiskolába – idézte fel a BBC News. A szervezők szerint a díj történetében még egy előadásnak sem sikerült ennyi díjat elnyernie egyetlen gálán.

A felnőtt Harry Pottert alakító Jamie Parker a legjobb színész, a Hermionét játszó Noma Dumezweni pedig a legjobb színésznő elismerésével távozott a gáláról. A mellékszereplők mezőnyéből a Scorpius Malfoyt alakító Anthony Boyle is Olivier-díjat vehetett át. A darab rendezőjeként John Tiffany szintén díjat kapott, és több technikai trófeát is átvehetett a produkció. „A képzelet ereje végtelen. És erre most nagyobb szükségünk van, mint valaha” – mondta köszönőbeszédében John Tiffany.

A friss zenés dararabok közül a „Groundhog Day” („Idétlen időkig”) című musicalt díjazták, a legjobb musicalfelújítás díja pedig a „Jézus Krisztus Szupersztár”-nak jutott. A legjobb vígjáték díját a Skót Nemzeti Színház „Our Ladies Of Perpetual Succour” című előadása kapta, amely májustól látható a londoni színházi negyedben.

A gála befejezéseként Kenneth Branagh a brit színházművészethez való kiemelkedő hozzájárulásáért Mark Rylance-től vehetett át Olivier-díjat. Az elismerést a színész-rendezővel ünnepelte a színpadon társulatának mintegy 60 tagja is. „Semmi különleges nincs bennem. Egy munkásosztálybeli srác vagyok Belfastból, aki egy egyszerű középiskolába járt Readingben” – fogalmazott az 56 éves Branagh a díjjal a kezében.

Forrás: MTI


Megosztás