2019. március 26., kedd

Kökény Tamás nagybőgős nyerte a „Virtuózok” fődíját

Pénteken este rendezték az MTVA komolyzenei tehetségkutatójának döntőjét, amelyet a Duna és a Duna World élőben közvetített.

Kökény Tamás nagybőgős nyerte a „Virtuózok” klasszikus zenei tehetségkutató verseny második évadának fődíját péntek este a Duna és a Duna World csatornán sugárzott élő fináléban, amelyben a három korcsoportgyőztes, Kökény Tamás mellett Holozsai Eszter fuvolista és Váradi Gyula hegedűs közül választották ki a nézők a fődíjast.

Az öttagú zsűri az élő fináléban csupán véleményezte a produkciókat, a nézők telefonos applikáció segítségével vagy SMS-ben szavazhattak kedvencükre.

Kökény Tamás 12 millió forintot és tengerentúli fellépési lehetőséget nyert, a New York-i Carnegie Hall színpadára léphet majd. Holozsai Eszter és Váradi Gyula nyereménye 6-6 millió forint, előbbi Londonban, a Cadogan Hallban, utóbbi pedig a Berlini Filharmonikusok koncerttermében mutatkozhat be a 2016/2017-es évadban.

Emellett számos különdíjat is kiosztottak a kilenc döntős virtuóz között. Roland Attila nyerte a lehetőséget, hogy Magyarországot képviselje a kölni Eurovision Young Musicians versenyen.

Fotó: MTI - Bruzák Noémi

Kökény Tamás (j) Áder János köztársasági elnökkel
(Fotó: MTI – Bruzák Noémi)

A műsorban a versenyezők egy klasszikus és egy műfajokon átívelő, crossover darabot vagy darabrészletet adtak elő a Nemzeti Filharmonikusok kíséretében.

Holozsai Eszter Verdi „Álarcosbál” című operájából, valamint a „Harry Potter” című film zenéjéből Hedvig témáját játszotta. Kökény Tamás Vittorio Monti „Csárdás” című darabját, valamint a „Schindler listája” című film zenéjét adta elő. Váradi Gyula Hubay Jenő „Csárdajelenet” című művét, valamint Carlos Gardel tangójának feldolgozását hegedülte.

A pénteki esti élő finálén részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, a „Virtuózok” második szériájának fővédnöke. A műsorban a versenyzők mellett az InFusion Trió és a „Virtuózok” kilenc döntőse lépett színpadra, valamint Miklósa Erika és Molnár Levente operaénekes duettjével szórakoztatta a közönséget.

Forrás: MTI


Megosztás