2019. február 17., vasárnap

Gyermekvasút (Fotó: Gyermekvasút.hu)

Kitűnő bizonyítvánnyal ingyen lehet utazni a Gyermekvasúton július közepéig

Nem kell fizetniük az utazásért július 15-ig a budapesti Gyermekvasúton azoknak az általános és középiskolás tanulóknak, akik a jegyváltáskor bemutatják eredeti, kitűnő bizonyítványukat – közölte a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. az MTI-vel.

A közlemény szerint a jutalomutazási akciót tavaly hirdették meg először, akkor a kéthetes időszakban nyolcszáznál többen éltek a kedvezménnyel. A nyári szünetben változik a menetrend: munkanapokon is hosszabb lesz az üzemidő, így reggel az első járat mindennap már 8 óra 45 perckor elindul Hűvösvölgyből.

A Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy közötti vonalon a vasúti szolgálatot 10-14 éves gyerekek látják el, akiktől szintén elvárás a jó tanulmányi eredmény. Legutóbb június 9-én, szombaton tett ünnepélyes fogadalmat százötven gyermekvasutas a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomásán tartott ünnepségen. A jövőben valamennyien gyarapíthatják annak a több mint tizenötezer embernek a számát, akik az elmúlt 70 évben úttörő-, illetve gyermekvasutasok voltak Magyarországon.

Gyermekvasutasokat avattak (Fotó: MTI - Balogh Zoltán)

(Fotó: MTI – Balogh Zoltán)

A tanév alatt ősszel és tavasszal is indult egy-egy négy hónapig tartó képzés, amelyeken a gyermekek megismerkedhettek a vasutas szakma alapjaival és a környék nevezetességeivel. A következő gyermekvasutas tanfolyam október elején indul, amelyre negyedik, ötödik és hatodik osztályosok jelentkezhetnek.

Gyermekvasutasokat avattak (Fotó: MTI - Balogh Zoltán)

(Fotó: MTI – Balogh Zoltán)

A Széchenyi-hegyi kisvasút első szakaszát 1948 nyarán adták át, a teljes vonal 1950-re készült el. A világ leghosszabb – több mint 11 kilométeres – gyermekvasút-vonalaként két éve a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Napjainkban mintegy ötszáz gyermek váltja egymást a szolgálatokban.

Forrás: MTI


Megosztás