2018. október 21., vasárnap - Orsolya

Dr. Lengyel Árpád

Kiállítás mutatja be a Titanic túlélőinek magyar megmentőjét

Időszaki kiállítással tiszteleg a Kresz Géza Mentőmúzeum Lengyel Árpád előtt, akinek a Titanic óceánjáró tragédiája után hétszázöt ember köszönheti életét. A kiállítás 2018. február 16-ig látogatható.

Kiállítás nyílt december 19-én, kedden a budapesti Kresz Géza Mentőmúzeum „Mentőpalota-garázs” kiállítóterében „Dr. Lengyel Árpád mentőorvos, a Titanic túlélőinek megmentője” címmel.

A kiállításon a magyarországi mentésügy egyik kiválóságának pályafutására emlékeznek, aki hajóorvosként 1912. április 14-éről 15-ére virradó éjjel New Yorkból Fiume felé tartott a Charpatia személyszállító fedélzetén, amikor a Titanic óceánjáró jéghegynek ütközött, és elsüllyedt.

Egyedül a Carpathia vette a vészjeleket, a kapitány azonnal visszafordította hajóját, és elsőként értek a süllyedő Titanic segítségére. Sajnos, már csak hétszázöt embert sikerült kimenteniük a jeges óceánon úszó mentőcsónakokból. Lengyel Árpád az életben maradt utasok megmentéséért később több kitüntetésben is részesült.

A kiállítást – amely 2018. február 16-ig látogatható – Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója nyitotta meg.

Forrás: Híradó.hu


Megosztás