2018. június 22., péntek - Paulina

A Duna Aréna (Fotó: MTI - Máthé Zoltán)

Kezdődik a vizes VB, az eddigi legnagyobb magyarországi sportesemény

Ma, július 14-én délelőtt megkezdődik Magyarország eddigi legnagyobb sporteseménye, az úszók, nyíltvízi úszók, műugrók, szinkronúszók és vízilabdázók 17. világbajnoksága.

Délelőtt a szinkronúszók egyéni technikai programjával, valamint a férfi műugrók 1 méteres selejtezőjével megkezdődik a július 30-ig tartó budapesti vizes VB, vagyis az úszók, nyíltvízi úszók, műugrók, szinkronúszók és vízilabdázók 17. világbajnoksága, amely Magyarország eddigi legnagyobb sporteseménye. Az előzetes nevezések alapján 186 ország csaknem 2.400 versenyzője vesz részt a VB-n. A világbajnokság nyitóünnepségére este kerül sor a Lánchíd pesti hídfőjénél, amelyet a Duna Televízió élőben közvetít.

A 2017-es világbajnokság rendezési jogát a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) döntése értelmében eredetileg a mexikói Guadalajara nyerte el 2011 nyarán. Budapest a 2019-es vagy a 2021-es VB házigazdájának jelentkezett, utóbbit meg is kapta. 2015. február 18-án azonban Mexikó visszalépett a rendezéstől, mert nem állt rendelkezésére a lebonyolításhoz szükséges összeg. Budapest jelezte a FINA-nak, hogy vállalná a beugró szerepét. A főváros megkapta a rendezéshez elengedhetetlen kormánygaranciát, majd 2015. március 11-én Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Julio C. Maglione FINA-elnök aláírta a 2017-es vizes világbajnokság budapesti rendezéséről szóló megállapodást Lausanne-ban.

A Duna Aréna (Fotó: MTI - Balogh Zoltán)

A Duna Aréna
(Fotó: MTI – Balogh Zoltán)

A központ a fővárosi Duna Aréna lesz, ott rendezik majd az úszók, és a műugrók versenyeit, a nyíltvízi úszók Balatonfüreden ugranak vízbe, a vízilabda legjobbjai Margitszigeten, a sportág Mekkájának is nevezett Hajós uszodában mérik össze erejüket, míg a szinkronúszók a Városligetben, a Vajdahunyad vára tőszomszédságában felállított medencében mutatják be gyakorlataikat. A világbajnokság leglátványosabb számát, az óriástoronyugrást – háttérben a Parlamenttel – a Batthyány térnél rendezik meg. Ez az egyetlen olyan versenyszám, ahol a nézők kizárólag külföldi indulókat láthatnak.

A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda (Fotó: MTI - Koszticsák Szilárd)

A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda
(Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd)

A remélt hazai éremeső csak a második héten várható, hiszen akkor kezdik meg szereplésüket az úszók; a VB-k történetében először minden számban lesz magyar versenyző. A nyíltvízi úszók küzdelmeiben sem kizárt az éremszerzés, mivel legtöbbször szoros a verseny, így gyakorlatilag bármi megtörténhet. A férfiaknál például Rasovszky Kristóf világkupa-győzelmekkel „hangolt” a VB-re, Olasz Anna pedig két éve Kazanyban a magyar küldöttség első érmét szerezte a 25 kilométeren elért második helyével.

A felújított Császár-Komjádi Sportuszoda (Fotó: MTI - Máthé Zoltán)

A felújított Császár-Komjádi Sportuszoda
(Fotó: MTI – Máthé Zoltán)

A műugróknál és a szinkronúszóknál érmekre nem lehet számítani, de tisztes helytállásra mindenképpen, ráadásul mindkét sportág fiatal tehetségeinek karrierjében nagy lökést adhat, hogy otthon, magyar szurkolók előtt bizonyíthatnak egy világbajnokságon.

A vízilabdázóknál a férfiak és a nők is éremesélyesek: Märcz Tamás együttese Olaszország, Franciaország és Ausztrália társaságában szerepel négyesében, míg Bíró Attila Európa-bajnok női válogatottja Japán, Hollandia és Franciaország legjobbjaival találkozik a csoportban.

A szinkronúszó versenyek helyszíne a Városligetben, a Vajdahunyad vára mellett (Fotó: MTI - Illyés Tibor)

A szinkronúszó versenyek helyszíne a Városligetben, a Vajdahunyad vára mellett
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Az úszóknál két arany – akárcsak a riói olimpiai előtt – szinte garantált, hiszen Hosszú Katinka 200 és 400 méter vegyesen is a szám egyeduralkodója, címvédője, világcsúcstartója, olimpiai bajnoka, ráadásul 100 méter háton is ötkarikás győztesnek mondhatja magát. Cseh László ugyancsak címvédőként áll majd rajtkőre 200 méter pillangón, de a legnehezebb úszásnem másik két számában is ott lesz az indulók között. Talán éppen ebben az úszásnemben a legerősebb a magyar részvétel, ugyanis 200-on ott lesz az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás, 100 méteren pedig a 200-on junior világcsúcstartó Milák Kristóf. Gyurta Dániel hosszú évekig legyőzhetetlen volt 200 méter mellen, a riói olimpián azonban csalódást keltően szerepelt, azóta edzőt váltott, így most kiderülhet, van-e számára visszaút a csúcsra. A legjobb európai gyorsúszó, a riói bronzérmes Kapás Boglárka – 400, 800 és 1500 méteren is Európa-bajnok – újra összemérheti erejét az amerikai csodaúszóval, az ötszörös olimpiai és hétszeres világbajnok Katie Ledecykvel.

A óriástoronyugrás helyszíne a fővárosi Batthyány térnél, a Sztehlo Gábor rakparton (Fotó: MTI - Koszticsák Szilárd)

A óriástoronyugrás helyszíne a fővárosi Batthyány térnél, a Sztehlo Gábor rakparton
(Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd)

A versenyeken kívül fontos sportdiplomáciai eseményekre is sor kerül a fővárosban, mivel jövő hétfőn derül ki, hogy Budapest rendezheti-e a 2024-es rövidpályás világbajnokságot. A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) jövő szombaton választ elnököt, a két jelölt a szervezetet jelenleg is irányító Julio C. Maglione és Paolo Barelli, az európai szövetség (LEN) elnöke.

A nyíltvízi úszás versenyszámának helyszíne Balatonfüreden (Fotó: MTI - Bodnár Boglárka)

A nyíltvízi úszás versenyszámának helyszíne Balatonfüreden
(Fotó: MTI – Bodnár Boglárka)

Nyitóünnepség este

A budapesti vizes világbajnokság nyitóünnepségére a Lánchíd pesti hídfőjénél kerül sor. A megnyitó közönségterülete – melyet hangosítással és kivetítővel is ellátnak a rendezők – a Széchenyi tér, a pesti felső rakpart (pesti korzó), az Erzsébet híd, a Várkert rakpart és a Clark Ádám tér lesz. A budai Vár fényfestése, a szökőkút-világítás és a tűzijáték is látható lesz ezekről a helyszínekről.

A megnyitó egy nyitóképe a fotós főpróbán (Fotó: MTI - Koszticsák Szilárd)

A megnyitó egy nyitóképe a fotós főpróbán
(Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd)

Az ünnepség 21 órakor kezdődik a Duna vizén kiépített alkalmi színpadon, amelyet négy darab 1.600 tonnás uszályból alakítottak ki. A mintegy félezer táncost megmozgató és csaknem kétórás programban szerepel a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes és az ExperiDance Production mellett több amatőr néptáncegyüttes, artisták, akrobaták, modern- és balett művészek, s ritmikusgimnasztika-csapat.

A világbajnokság megnyitóján félezren táncolnak majd egyszerre: a produkció végigvezeti a nézőt az ország történelmén, amelyben mindig kiemelt szerep jutott a víznek, elsősorban a Dunának. A sztárvendég CeeLo Green, háromszoros Grammy-díjas amerikai énekes lesz.

Forrás: MTI


Megosztás