2019. január 19., szombat - Sára, Márió

Két barát ütötte össze, majd megváltoztatta az egész Internetet

Naponta milliárdok használják, a neve valójában egy matematikai kifejezés figyelmetlen elírásából származik. Larry Page és Sergey Brin húsz éve jegyeztette be a google.com oldalt.

1997 őszén Larry Page és Sergey Brin, a kaliforniai Stanford egyetem két 24 éves diákja új nevet keresett a BackRub keresőprogramnak. Page szobatársa szeptember 15-én az egyik tanácskozáson a Googolplexet javasolta, mert mint mondta: „olyan terméket akartok kidolgozni, amely lehetővé teszi, hogy az emberek nagy mennyiségű adatot kereshessenek, márpedig a googol az nagyon nagy szám”.

Page-nek megtetszett a név, ellenőrizte, szabad-e a domain, és még aznap este regisztrálta is, de önkéntelenül hibásan írta le: „google”, majd az új nevet a szobájában felírta a táblára. Másnap valaki alá írta: „talán googol akart lenni?”. De ez, a helyes név akkor már két és fél éve regisztrálva volt. Így lett és maradt a Google. A szó mára fogalommá vált, sőt 2003-ban igeként az angol szótárakba is bekerült „az interneten Google segítségével keresni” jelentéssel. Mi magyarok is egyre gyakrabban guglizunk.

Larry Page és Sergey Brin

Larry Page és Sergey Brin

Egy garázsban dobták össze a Google céget. A szolgáltatás olyan jól működött, a kulcsszavak megadása nyomán oly gyorsan szolgáltatta az elérhetőségeket, hogy az Interneten általánossá vált a használata. A keresőmotor létrehozói kezdettől fontosnak tartották az adatbázisok építését. Ehhez állandóan kapcsolatba kell lépni a webhelyekkel és memorizálni kell őket: a Google óriási és állandóan megújuló adatbázisában a kulcsszavak révén történik a kutatás.

Az óriásvállalat eredeti profilja, a szoftverfejlesztés és az internetes szolgáltatások mellett a hardver üzletágba, sőt idő- és tőkeigényes innovatív fejlesztésekbe is beszállt. Ez utóbbira példa az önvezető autók kifejlesztésébe (Waymo) vagy az élettudományi kutatásokba (Verily) való bekapcsolódás.

2005-ben felvásárolták és működtetik az Android mobil operációs rendszert, ezután 2006-ban megvették a legnagyobb videófeltöltési honlapot, a YouTube-ot, majd az egyik legfontosabb internetes hirdetőt, a DoubleClick-et. 2011 augusztusában bejelentették, hogy a Google megvásárolja a Motorola mobiltelefonokat gyártó részlegét (utóbb eladták a Lenovónak), a Motorola Mobility-t, 2013-ban a Waze dugóelkerülő GPS navigációs mobiltelefon-alkalmazást kebelezték be.

Két éve, 2015. augusztus 10-én a Google létrehozta Alphabet néven új anyavállalatát, melynek részeként a Google felügyeli a tevékenységének alapját jelentő keresőmotor-, reklám- és térképegységeket, valamint az Android és a YouTube partneroldalakat. A többi leányvállalat közvetlenül az Alphabet alá került, a Google helyébe nyílt piaci forgalomban lévő gazdálkodó egységként az Alphabet lépett. Két hete, szeptember 1-jén XXVI Holdings Inc. néven bejelentették a cég korlátolt felelősségű társasággá alakításának tervét.

A Google kereső a világháló leggyakrabban használt keresőmotorja, amellyel naponta több mint 3 milliárd keresést indítanak. Sikerének titka a legrelevánsabb találatok elérését biztosító PageRank algoritmus. A Google az idén is a világ egyik legértékesebb márkája, értékét 245,6 milliárd dollárra becsülik.

A cég üzletpolitikáját mindazonáltal számos bírálat éri, 2017 júniusában az Európai Bizottság a trösztellenes szabályok megsértése miatt mintegy 2,4 milliárd eurós bírságot is kiszabott ellene.

Te magad vagy a termék

Miként a többi high-tech óriást, a Google-t is sokan vádolják a magánélet megsértésével: az elterjedt szólás szerint, ha valami ingyen van, te vagy a termék.

A Google készségesen, néha talán túlzottan is készségesen segít a felhasználóknak. Például a felhasználó mobilján leginkább bekapcsolva, alaphelyzetben van a helymeghatározó funkció. Ez jól jöhet, mert a segítségével többek között a tartózkodási helyének megfelelő időjárási információkat, térképet kap. Az azonban kevéssé ismert, hogy a szolgáltatás adatait a Google el is tárolja. Örök időkre…

Aki még nem tette meg, ezen az oldalon megnézheti, hogy adott napon és órában, évekkel ezelőtt merre járt. Bár ez a funkció elvileg csak az adott felhasználó részére érhető el, a fiókunkat akár fel is törhetik…

Persze, akit zavar a bőkezű figyelmesség, néhány lépésben kikapcsolhatja a figyelő szemeket, igaz, cserébe néhány Google-szolgáltatás használata kényelmetlenebbé válik.

Kikapcsolás Androidon:*
  1. Lépjünk a Beállításokba!
  2. Gördítsünk el a Tartózkodási helyhez!
  3. Tapintsunk rá, s keressük meg a Google Helyelőzményeket!
  4. Ezen belül a Be-t Ki-re állítsuk és válasszuk az oldal alján a Helyelőzmények törlése opciót!
  5. Minden Google-fiókon végezzük el ezt a műveletsort!
Kikapcsolás iOS-en:*
  1. Lépjünk a Beállításokba!
  2. Gördítsünk a Biztonsághoz, és válasszuk a Helymeghatározást!
  3. Felül vagy legördítve kikapcsolható az alkalmazás.
  4. Válasszuk és kapcsoljuk ki a Helyzetalapú iAd hirdetéseket, a Gyakori Helyeket, valamint a Népszerűek a közelben opciót!

*Készülékenként az elnevezések némileg különbözhetnek.

Forrás: Híradó.hu


Megosztás