2019. március 22., péntek

Vizes VB - Cseh László

Kenderesi Tamás és Cseh László 200 méter pillangón, Hosszú Katinka 200 m gyorson elődöntős

200 méter pillangón Cseh László címvédőként a legjobb, Kenderesi Tamás pedig a hetedik, míg 200 m gyorson Hosszú Katinka a harmadik idővel elődöntős.

200 méter pillangón Cseh László címvédőként a legjobb, Kenderesi Tamás a hetedik, míg 200 m gyorson Hosszú Katinka a harmadik legjobb idővel jutott elődöntőbe a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

A három magyar úszó közül elsőként a riói olimpián bronzérmes Kenderesi Tamás állt rajtkőre, a harmadik futamban hatalmas ováció fogadta a 4-es pályán: a 20 éves versenyző fordulóival mintha gondok lettek volna, többször is hátrányba került emiatt, csak negyediknek vágott neki az utolsó hossznak, de egy nagyon erős utolsó harminc méterrel, 1:55.96-os idővel megnyerte a futamot.

Realizáltam magamban az utolsó hosszon, hogy öten vannak előttem, ami nem esett jól, de végül kompenzáltam. Okos úszás volt, bár a ritmusváltás köztudottan nem pihentető, de muszáj volt” – értékelt Kenderesi Tamás, aki az MTI kérdésére, hogy mit jelentett kézmozdulata a célba érkezés után, azt felelte: „Mindenki nyugodjon le, van ebben ennél több is…”

Vizes VB - Kenderesi Tamás

Kenderesi Tamás rajtol a férfi 200 méteres pillangóúszás előfutamában
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Cseh László az utolsó, ötödik előfutamba kapott besorolást, akárcsak a szám londoni olimpiai bajnoka, a dél-afrikai Chad Le Clos. Kettejük külön párharcát láthatta a közönség, a magyar úszó az utolsó hosszon ellépett ellenfelétől és délelőtt elképesztően erősnek számító,1:54.08-as idővel nyerte a futamot, összesítésben is az élen végzett.

Úgy ugrottam be, hogy szeretnék egy jót úszni, kellett a lelkemnek a jó idő és annyira nem is haltam meg” – mondta Cseh László. Mint fogalmazott, az olimpián – ahol csak a hetedik lett ebben a számban – „elbohóckodta” az előfutamot és a középfutamot, s mire a döntőbe került, elment az önbizalma. „Ez most mindenképp megmutatta, hogy tudok én még úszni” – tette hozzá.

Vizes VB - Cseh László

Cseh László rajtol a férfi 50 méteres pillangóúszás elődöntőjében
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Hosszú Katinka fordulatos csatát vívott a szám 2008-as olimpiai bajnokával, Federica Pellegrinivel, végül az olasz nyert, a magyar közönségkedvenc pedig 1:56.43 perces idejével – amely bő egy másodperccel marad el 2015-ös országos csúcsától (1:55.41) – másodikként csapott célba. Összesítésben harmadikként lépett tovább a délutáni elődöntőbe.

A hétfő esti 200 méter vegyes megnyerésével hatszoros világbajnokká előlépett Hosszú Katinka korábban azt mondta, egy „érdekes kirándulásnak” fogja fel a 200 méter gyorsot, amelynek érdekessége, hogy egy számban szerepel a jelenkor két legjobb és legeredményesebb úszónője, ő és az amerikai Katie Ledecky. Ez a szám az ötszörös olimpiai bajnok tengerentúli sztár „hazai pályája”, Ledecky 1:56.27 perccel bizonyult a leggyorsabbnak futamában, a világcsúcstartó Pellegrini 1:56.07 perccel elsőként került az elődöntőbe.

Forrás: MTI


Megosztás