2019. január 18., péntek - Piroska

Tél a Balatonon (Fotó: MTI - Mónus Márton)

Kemény mínuszokkal köszöntött ránk a tavasz

A meteorológiai tavasz első napjára virradóra többfelé mínusz 20 Celsius-fok alá csökkent a hőmérséklet, Baranyában volt a leghidegebb – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel a Facebook-oldalán.

Ezen a napon az átlagos minimum -1 fok, de reggel az országos átlaghőmérséklet -15 fok volt – írták, megjegyezve: ez még január közepén is jóval az átlagos alatti érték lenne. Sokfelé -15, a Dunántúl délkeleti felében és a Dél-Alföldön több helyen -20 fok alá csökkent a hőmérséklet. A leghidegebbet, -24,6 Celsius-fokot a Baranya megyei Sátorhelyen mérték.

Legutóbb 55 évvel ezelőtt volt ennyire szélsőségesen hideg a meteorológiai tavasz első napján: 1963-ban Lentiben -27 fok volt, így a napi minimumrekord nem dőlt meg.

Az előrejelzések szerint hőmérsékleti szempontból „túl vagyunk a mélyponton” – fogalmaztak, de megjegyezték: az ilyenkor megszokottnál jóval hidegebb, téli időnek még nincs vége. Késő délutántól délnyugat felől mediterrán ciklon érkezik, amely pénteken országos havazást okozhat, pénteken délen esetleg fagyott eső, ónos eső sem zárható ki.

Forrás: MTI


Megosztás