2019. március 22., péntek

Judy Garland

Judy Garland bőrébe bújik Renée Zellweger

A színésznő fogja alakítani ugyanis a mozivásznon az amerikai szórakoztatóipar egyik legfényesebb csillagát, akinek rövid élete fényes sikerekben és magánéleti kudarcokban is bővelkedett.

A Bridget Jones-filmek sztárjának főszereplésével készülő „Judy” című alkotás Judy Garland utolsó, az 1960-as évek végére eső londoni koncertjeire épül – írta a BBC News. A Rupert Goold rendezésében készülő mozi forgatási munkálatai februárban kezdődnek.

A 48 éves Renée Zellweger jelenleg egy évvel idősebb, mint Judy Garland volt, amikor 1969 júniusában elhunyt. A „Judy” forgatókönyvét az a Tom Edge írja, akinek egyebek között a Netflixen futó „The Crown” és a BBC „Strike” című sorozata fűződik a nevéhez. A film 1968 telén kezdődik, amikor Judy Garland Londonba érkezett, hogy egy sor koncertet adjon a Talk of the Town klubban, amely ma Hippodrome Casino néven fut.

Judy Garland életének ugyanezen szakaszát dolgozza fel Peter Quilter „End of the Rainbow” című 2005-ös színdarabja is, amelyet Sydney-ben, Londonban és New Yorkban is színpadra állítottak. Az elsősorban a Bridget Jones-filmekből ismert Renée Zellweger játszott a „Chicago”, a „Jerry Maguire – A nagy hátraarc” és a „Hideghegy” című filmben is, amelyért 2004-ben elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

Judy Garland kétéves korától haláláig megállás nélkül dolgozott: 43 filmet forgatott, tucatnyi lemezt készített, majd félszáz tévéműsorban szerepelt, több mint ezer koncertje volt. Alig volt tizenhét éves, amikor az „Óz, a csodák csodája” révén a földkerekség legnépszerűbb színésznője lett. A negyvenes évek végétől azonban már csak ajzószerekkel bírta az MGM stúdió által diktált tempót. Idővel inni is kezdett, többször kísérelt meg öngyilkosságot, végül egyre gyakoribb nyilvános botrányai miatt 1950-ben felmondták szerződését. Egy ideig úgy tűnt, képes lesz talpra állni, aztán a hatvanas években egyre kevesebb lehetőséghez jutott.

Magánélete is élénken foglalkoztatta a sajtót. Rövid élete során ötször ment férjhez, először tizenkilenc évesen, utoljára halála előtt három hónappal; szeretői listáján szerepelt Yul Brinner és Frank Sinatra is. Három gyermeke született, közülük Liza Minelli maga is a zene és film világában futott be karriert.

Kétszer jelölték Oscar-díjra, végül életműdíjat kapott, elnyerte a legjobb zenés színházi produkciónak járó Tony-díjat, 1962-es koncertlemezét öt Grammy-díjjal tüntették ki. A megfáradt színésznőt 1969. június 22-én, két héttel negyvenhetedik születésnapja után találták holtan fürdőszobájában. Halálát a hivatalos vizsgálat szerint gyógyszer-túladagolás okozta, de lehetséges, hogy az anorexia, vagy a hepatitisze miatti májkárosodás végzett vele.

Forrás: MTI


Megosztás