2019. március 26., kedd

József Attila versével aratott győzelmet a Nemzeti VERSeny nyertese

József Attila „A város peremén” című versével aratott győzelmet Pál Péter lendvai versenyző A Magyar Nyelv Napja alkalmából rendezett verseny döntőjén.

A színház és a Magyar Versmondók Egyesülete közös szavalóversenyének döntőjén a 18 éves szlovéniai, lendvai versenyző, Pál Péter József Attila „A város peremén” című versével arany minősítést, a Szilágyi Domokos „Halál árnyéka” című versét előadó 17 éves pécsi Bánki Beni ezüst minősítést, Tóth Benedek, 22 éves apostagi szavaló pedig Fodor Ákos „Mikor elmentek” című versével bronz minősítést érdemelt a zsűri döntése alapján. Különdíjat Szabó Regina 17 éves csókai, Kató Hajnalka 24 éves kakasdi és Kiss Boglárka Emma 14 éves berettyóújfalui versenyző kapott.

A szavalóversenyen vasárnap 28 versenyző lépett színpadra, akiknek egy-egy versklipjét is megtekintette a közönség a nap folyamán. A verseny első három helyezettje az esti „Vers a bajnoktól” című gálán is fellépett az olimpiai, paralimpiai, világ-, Európa- és magyar bajnokok mellett. A Nemzeti Színház nagyszínpadán ezen az estén színművészek helyett sportolók léptek fel, hogy népszerűsítsék a verset, a kultúrát, a magyar nyelvet.

A Nemzeti VERSeny több mint 200 indulója között akadt ötéves, de több 90 éven felüli versmondó is; vakok és gyengénlátók, siketek és értelmi fogyatékosok is neveztek határon innen és túl: anyaországi, erdélyi, szilágysági, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai magyarok egyaránt.

A szavalóversenyre a nevezők két magyar költő versével jelentkezhettek, melyek közül az egyiket kellett az első fordulóban vágatlan videón beküldeni. A továbbjutók az általuk választott másik verset dolgozták fel, immár videoklip formájában.

A döntőben és a középdöntőben is volt lehetőség közönségszavazásra, így a Nagy-Kálózy Eszter és Bakos-Kiss Gábor színművészek, Lutter Imre előadóművész, Szabó László kommunikációs szakértő és Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke alkotta zsűri döntése és a nézők szavazatai alapján alakult ki a döntős mezőny.

Forrás: MTI


Megosztás