2019. február 16., szombat

Okostelefon

Jön a Valentin-nap… Ami azt illeti, digitálisan jobb vigyázni!

Egy kapcsolat kezdetén virtuális biztonságérzetünk elhalványul, az online határok átváltoznak. Ha nyíltan hozzáférést adunk digitális életünkhöz, akkor digitális lábnyomaink – jó és rossz titkaink egyaránt – meztelenné válnak.

A Kasperksy Lab és a Toluna által készített legfrissebb nemzetközi kutatás szerint az emberek többségének fontosabbak a párkapcsolataik, mint a magánszférájuk, és csupán a boldogtalan együttlétben merülnek fel félelmek a privát adatok kapcsán.

A kutatás megállapította, hogy a kapcsolatban élők 50%-a szívesen megosztja készülékeinek PIN-kódját, vagy jelszavát társával, 25%-a még az ujjlenyomatával is fel tudja oldani partnere készülékét. Azonban, amikor ilyen nyíltan hozzáférést adunk digitális életünkhöz, akkor digitális lábnyomaink – jó és rossz titkaink egyaránt – meztelenné válnak. Minden harmadik megkérdezett kémkedett már partnere után online, és ebből majdnem a fele azt is elismeri, hogy instabilnak véli kapcsolatukat.

A boldogtalan kapcsolatban élők 31%-a kifejezetten aggódik is privát szférájáért. A boldogtalan partnerek 76%-a hajlamos önálló programokat szervezni, míg ez az arány a boldog kapcsolatokban csupán 54%.

A következőket igyekeznek a leginkább eltitkolni a partnerek elől a felhasználók: üzenetek tartalma, pénzköltések, személyes fájlok, valamint a legutóbb látogatott weboldalak. Szintén gyakori veszekedés alapja az online aktivitások elrejtése vagy titkolása – a kérdőívet kitöltők 33%-a számolt be arról, hogy konfliktushoz vezetett az, hogy társa olyat látott meg, amit ő titkolni szeretett volna.

A készülékeink tönkretehetik nem csak a Valentin napi vagy akár a születésnapi meglepetéseket, és megnehezíthetik, hogy az emberek titokban tartsanak egymás elől bármit. Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az átlátható, megbízható kapcsolat és virtuális életünk biztonságának megőrzése között – tartja a felmérés.

Forrás: Híradó.hu


Megosztás