2019. április 25., csütörtök

Hideg, tél, okostelefon

Jön a hideg: ezekkel a módszerekkel óvhatod okostelefonod

Nem is hinnéd, milyen sokféle romlásnak teszi ki a téli hideg az okostelefont. Különösen a kijelzőt és az akkumulátort kell védeni, és nem csak extrém hidegben, hiszen már a nulla fok közeli hőmérséklet is kárt tehet a készülékedben!

Hogy ki lehet bírni az extrém hideget, arra példa Ben Saunders felfedező, aki az eBay-en vásárolt Samsung Galaxy A5 mobillal tette meg gyalog, mínusz 60 Celsius-fokban négy hónapon át az utat az Antarktisz peremétől a Déli-Sarkig és vissza. (A Samsung kiegészítő eszköz volt a műholdas megoldáshoz.) Nem kell azonban az örök fagyba menni, hogy a hideg károsítsa a készüléket: a hazai időjárás is veszélyezteti az okostelefonokat.

Mindig tartsd közel a testedhez!

Hidegben tedd a telefont a belső, vagy a nadrágzsebbe, hogy megakadályozd a kihűlését! Az LCD kijelzők különösen érzékenyek a hidegre: a folyadékkristályok ugyanis képesek megfagyni, s legalábbis ideiglenesen rontani az érintőképernyő működését. Akár tartós károsodás is bekövetkezhet így. Kevésbé érzékenyek az OLED-ek, de ezek sem bírják sokáig. Ha meg akarod óvni a kijelzőt, mindig csak annyi időre vedd elő a meleg helyről a mobilt, amennyire feltétlenül szükséges! Készítsd el a szép téli fotót a lehető leggyorsabban, aztán vágd zsebre megint a telefont!

Az akkumulátor is megsínyli

A kijelző mellett az akkumulátor a másik olyan alkatrész, amelynek különösen rosszat tesz a hideg. Nem elég, hogy különösen alacsony hőmérsékleten csökken a kapacitása, ráadásul ilyenkor még tölteni sem szabad. Csak akkor tedd töltőre a telefont, ha újra elérte a normális hőmérsékletet.

Autósoknak jó tudni, hogy ha navigálásra használják a mobilt, akkor télen rövid idejű kiszálláskor is vigyék magukkal, ne hagyják a műszerfalon. Az autók ugyanis gyorsan lehűlnek, így valóságos jégszekrényként viselkednek.

Szemüvegesek tudnának mesélni

A hidegben az említetteken kívül leginkább a nedvesség jelent problémát. Persze, nem segít a vízálló tok sem! Nedvesség keletkezik ugyanis, ha hideg tárgyat túl gyorsan felmelegítünk – jól ismerik ezt a jelenséget a szemüvegesek, akiknek elég bemenniük a hidegről egy fűtött helyiségbe, hogy ne lássanak a párától.

Ahogy bármilyen elektronikus készülék esetében várnod kell a bekapcsolással, ha nagy hidegből melegbe viszed. Ahogy például a számítógépet sem szabad bekapcsolni, míg lassacskán fel nem melegedett, úgy a mobillal is célszerű várni egy keveset. Ne vidd fűtőtest közelébe, s különösen nagy botorság hajszárítóval melegíteni! Utóbbitól szélsőséges esetben meg is repedhet a kijelző.

Vegyél erős, csúnya, olcsó tokot!

Divatosak, de veszélyesek az okostelefon érintőképernyőjéhez készült kesztyűk: különösen a divatos „edge” formájú, meg az elől-hátul üvegbe burkolt készülékeket nehéz csúszás nélkül kézben tartani bennük. A jó tok csúszás ellen is véd, s használatával a téli sportok kedvelői is nyugodtabban eshetnek el a jégen. Ideálisak az elő- és hátlappal egyaránt rendelkező, ütésálló, számos merevítéssel „díszített”, kifizethető kínai szilikontokok. Nem éppen a legválasztékosabb ízléssel tervezett darabok ezek, de beléjük csomagolva (és zsebben tartva a mobilt) bármekkorát lehet bukfencezni.

Forrás: Híradó.hu


Megosztás