2019. február 16., szombat

Itt a nyár, indul a flörtszezon. De mi is az a flört?

A flörtölés mindenkinél mást jelenthet: van akinél egy-két lopott pillanatnyi szemezés, van aki a beszélgetés alatt megérintett kezet is annak veszi és persze akad olyan is, aki messzebb megy…

Beleférhet egy kis flört? A kérdés előtt picit vissza kellene tekintenünk, hisz mindenkinél mást és mást jelent a flörtölés. Van, akinél egy-két lopott pillanatnyi szemezés, más a beszélgetés alatt megérintett kezet is annak veszi és persze akad olyan is, akinél még több: simogatás, csókolózás, esetleg egy összesimulva töltött éjszaka is még ezt jelenti.

Mi az a flört?

Az idegen szavak szótára szerint angol szó, szerelmi játék, játékos, könnyed udvarlás, illetve ennek elfogadása. Amennyiben lehet lexikális leírása a flörtölésnek, akkor nézzük a flörtölés jeleit: sűrű szemkontaktus, állandó mosoly – nevetés, a fej oldalra billentése, lányoknál a nyak vagy a hajfürtök birizgálása, simogatása. Persze, ezen kívül még számos jele lehet, de ezeket felsorolni lehetetlen (ilyet akkor ír az újságíró, amikor vagy nincs kedve leírni az összeset, vagy tudja, hogy létezik még, de nincs kedve utánanézni).

Flörttanfolyamot nem tartunk, mert írásban ezt a „művészetet” visszaadni lehetetlen, viszont ott az örök kérdés: Hol a határ a flörtölés és az intim kapcsolat között? Ha esetleg kialakul egy egyéjszakás kaland, akkor az még flört vagy már túlmutat azon? Picit kalandozunk a témában.

A kép illusztráció

A kép illusztráció

Ha már most elkezdtél pironkodni a téma elején, akkor érdemes hideg vizes borogatással nekifogni a továbbiaknak, mert ez most a számodra picit erős lesz! Azért pajzán történetekre senki ne számítson, de a kérdés még mindig az, hogy ha elengeded a fantáziádat, akkor mettől meddig tart a flört, és honnan kezdődik az egyéjszakás kaland.

Szakemberek szerint a flört mint olyan, a be nem teljesített vágyakozás verbális kimutatása, a szociálpszichoizék úgy is aposztrofálják, mint a nemi identitásunk és az én képünk állandó szükségletét, pici bizonyítéka férfiasságnak, illetve a hölgyeknél a nőiességnek. Kellenek ezek az apró rózsaszínű pillanatok minden ember életében nemtől és életkortól függetlenül. Ugyanúgy szüksége van rá a tizenévesnek, a babakocsit tologató anyukának és a munkától megfáradt nyugdíjasnak is. A különbségek csak abból adódnak, hogy ki miként éli meg ezeket. A legtöbben egy egy flörtöt fel sem fognak az adott helyen és időpontban, csak percekkel, esetleg órákkal később döbbennek rá, hogy pontosan mi is történt. Kikezdtek vele… vagyis flörtölhetett volna, ha időben kapcsol.

A kép illusztráció

A kép illusztráció

Ami a nagy bizonytalanságban bizonyosnak tűnik, hogy a flört alapeleme a testbeszéd. Íme néhány a legegyszerűbbek közül:

 • Száj
  Az embereknek általában csukva a szája, hacsak nem beszélnek. Ha valaki picit kinyitja az ajkait, máris „nyit” feléd. Ha pajkosan kinyújtja, vagy csak picit kidugja a nyelvét, akkor ez már már intimitást is sugall, hisz akárkinek csak úgy nem mutogatjuk a nyelvünket.
 • Mosoly
  Az őszinte mosoly lassan kezdődik és lassan múlik el, kerek és széles. Ha ilyet kapsz, akkor őszinte a közeledés.
 • Nevetés
  Amennyiben egy nő hátravetett fejjel nevet egy férfi irányába, akkor feltárulkozik előtte, mutatja a nyakát. Ha nem szexuális jellegű, akkor a test többi része általában kontrollált marad.
 • Szem
  A kontaktusteremtés legalapvetőbb eszköze. Semmiből nem telik egy kacér pillantást vetni a kiszemelt „áldozatra”. Jó esetben viszonzásra találhatsz.
A kép illusztráció

A kép illusztráció

Felmérések szerint öt különböző flört típust különböztetünk meg:

 • Fizikai flört
  Aki így próbálkozik, annak erős a szexuális kisugárzása. Nagy érzelmi és testi kötődéssel viszonyul a partnereihez, és aránylag gyorsan alakítja ki kapcsolatait.
 • Hagyományos flört
  Az így gondolkodók zárkózottabbak a kelleténél. Szerintük csak a férfi kezdeményezhet.
 • Udvarias flört
  Szexuális célozgatásoktól mentes stílus, jellemzően csak illendően viselkednek.
 • Őszinte flört
  A leggyakoribb típus. Törekszenek a harmóniára mind lelki, mind szexuális téren is. Értelmes párkapcsolatra törekednek az egyéjszakás kalandok helyett.
 • Játékos flört
  Jellemzően a szórakozás a célja. Igazából csak az önbecsülését szeretné növelni, nem törekszik állandó, tartós kapcsolatra.

Ha mélyebben belevetjük magunkat a témába, akkor még rengeteg okoskodásnak tűnő lehetőséget találnánk, de szinte mindegyik vélemény megegyezik abban, hogy nem fogadja el kifogásnak a „senkinek nem kellek” mondatot. Ha ezt hajtogatod, akkor valójában senkinek nem adtál jelzéseket, vagy nem figyeltél eléggé, hogy kapsz-e bárkitől is ilyesmit. A flört nem egy bugyuta játék, fontos része a párkapcsolat kialakításának, amiben többnyire a férfiak a mennyiséget, a hölgyek a minőséget keresik!

A kép illusztráció

A kép illusztráció

Nagyon sokan legyintenek az egyéjszakás kalandokra. Lefitymáló szájjal néznek azokra, akik alkalmanként élnek a lehetőséggel, pedig ez a formája a kapcsolatépítésnek is fontos lehet a lelki fejlődésünkben és a tapasztalatszerzésben. A hangsúly az alkalmanként szavon keresendő az előző mondatban. Aki jellemzően ezt a formáját keresi a párkapcsolatoknak, az számoljon vele, hogy előbb-utóbb kinézik a kulturáltabb társaságból, de akár komoly pszichés problémái is adódhatnak a későbbiekben.

Ami a határvonalat illeti, mindenkinek az egyéni értékrendjére van bízva, hogy egy flörtölésbe belefér-e esetleg az intim együttlét. A hagyományosan vett társadalmi normáknak megfelelően a flörtbe egy könnyed mosoly, szóváltás, esetleg közös séta belefér, de ennél több már nem. Amennyiben viszont valaki elmegy az intim fizikális kontaktusig, akkor felhívjuk a figyelmet az óvszer feltétel nélküli használatára! Egy flört alkalmával éppen csak zajlik az ismerkedés, így valójában a partnerről nem tudhatunk még semmit, csak amit ő jónak lát elmondani, vagyis valójában azt sem tudod kivel bújsz ágyba! Úgyhogy csak óvatosan!

Forrás: IfiPress


Megosztás