2019. május 26., vasárnap

Itt a grillszezon, íme az alapok az első grillezés előtt

A grillezés messze nem ördögtől való, sokan túlmisztifikálják a tevékenységet, önnön nagyszerűségüket fényezve. Kis odafigyeléssel, kézügyességgel magad is meglepheted barátaidat.

Nem feltétlen kell elhinni, hogy csak vadonatúj eszközökkel, a legmenőbb grillrácson lehet finom ételeket készíteni. Kis odafigyeléssel, kézügyességgel magad is meglepheted barátaidat egy laza nyári estén. Hogy hogyan? Íme az alapok, avagy néhány jó tanács az első grillezés előtt, hogy se a kaja ne égjen, se te.

Szükséged lesz grillre vagy egy tűzrakóhelyre! Ha ez nincs meg, akkor sem kell feladnod, de ezek hiányát ne úgy pótold, hogy felszeded a szobád parkettáját, mert nem éppen finom falatok formájában jelentkezik majd a végeredmény. Egyrészt apád letépi a füled, másrészt a lakkal bevont fadarabok csak büdössé teszik a sült húst.

Szóval grill! Az sem baj ha a szabadban próbálkozol, mert 8. emeleti erkélyen nem megszokott tevékenység hadonászni egy húsvillával, hacsak nem szeretnéd magadra haragítani a felső szomszédot, miközben próbálja levakarni a frissen mosott bugyikákról a pernyét.

A kép illusztráció

A kép illusztráció

Komolyra fordítva a szót, a grillezéshez szükség van jó minőségű faszénre. Ezt a nagyáruházak polcairól be lehet szerezni, nem kell a Bükkbe elutazni, hogy felkeresd az utolsó faszénégető kemencemesterek egyikét. Az egyszerű, kis körgrillek pár ezer forintba kerülnek, a komolyabb állványos monstrumok 14-15.000,- Ft környékén vásárolhatók meg, de árban a felső határ a csillagos ég.

Ha nem szeretnél költeni grillsütőre, akkor egy egyszerű tűzrakó hely is megteszi, csak néhány téglára rá kell tenni a kimustrált régi tűzhelyből származó rácsot, és már sistereghetnek is a húsok. Ez utóbbi megoldásnál heveny derékfájdalmak jelentkezhetnek egy tíztagú társaságnak lesütött kajamennyiség után, na varázsolni is kell néha a rács magasságán, de nem lehetetlen így sem sütögetni.

Parázs

Ne feledd, hogy csak húst szeretnél sütni, nem a parázson járást kipróbálni a barátaiddal, úgyhogy nem kell azonnal meggyújtanod egy 10 kg-os zsák faszenet. Ha kétharmadig feltöltöd a tűzteret, az pont elég lesz. A boltokban lehet vásárolni tűzgyújtó kockát vagy folyadékot, de sokan nem szeretik a használatát, hisz kemikáliáról beszélünk. Ha ezek nincsenek kéznél, akkor kapj elő egy préselt papír tojástartót (természetesen a tojások nélkül), és locsold meg étolajjal! Ezt tedd a grill tűzterébe, majd erre öntsd a faszenet. Gyújtsd meg, és „voila” megtaláltad a megoldást az eddigi problémádra, mert tuti, hogy nem egyszer ellocsoltál már fél liter tűzgyújtó folyadékot, de még mindig nem volt jó a parazsad.

A kép illusztráció

A kép illusztráció

 

A kellő hőmérséklet és parázsmennyiséghez még szükséged lesz egy „fújtatóra”, aminek a szerepét betöltheti akár egy ventilátor is, de az sem gáz, ha egy kemény fedelű magazint használsz a legyezésre. Ha megvan a parázs, előkerülhetnek a sütnivaló húsok és a zöldségek.

Grillhús

Sokan szentségtörésnek tartják, mégis ajánlott a kezdő grillezőknek elősütni a húst, legyen az akár szárnyas-, sertés- vagy marhahús. Ez utóbbi alapanyagot egyébként csak a profiknak ajánlják, ugyanis kellően és jól elkészített marhasteak-et marha nehéz sütni. A kevésbé haladó szinten lévő grillezőknek azonban ajánlott egy normál konyhai sütőben 30-40 percet fólia alatt sütögetni a csirkealkatrészeket is, így a grillen valójában már csak a hús pirítását kell elvégeznünk.

Aki már kellő alkalommal égetett oda húst a grillrácsra, az már profinak számít és tudja, hogy a grillezés szentgrálja a pácolás. A pácolás folyamán a húsok magukba szívják a pácban található fűszerek ízét és megpuhulnak. A pácnak köszönhetően a sütési idejük lerövidül, élvezeti értékük viszont jelentősen megnő.

A kép illusztráció

A kép illusztráció

 

Grillezett zöldség

A grillezett zöldség egyetlen titka az előkészítésen és a méretben rejlik. A folyó csapvíz alatt megmosott zöld féléket csak a megfelelő méretűre kell szeletelni. Késsel a kezedben azért vedd szemügyre a leendő sütőhelyet, mert a grillrácson a kis darabok és vékony szeletek könnyedén átpotyognak, viszont ha túl vastag, akkor nem sül át. Amennyiben nem elég sűrű a rács, akkor úgynevezett grilltálcát érdemes használni, amely az alumínium sütőtálca picit merevebb változata. Használata előtt érdemes átszurkálni picit villával, így a faszén füstje átjárja majd a sütnivalót. A zöldségeket fűszerezd sóval, borssal, majd locsold meg egy kis olívaolajjal, és már csak arra kell figyelned, hogy ne égjenek oda!

A kép illusztráció

A kép illusztráció

 

A grillezés után

Bár ez már nem gasztronómiai, sokkal inkább biztonsági kérdés, mégis az egyik legfontosabb! Amikor a sütögetés befejeződött, mindig ügyeljetek arra, hogy izzó parazsat ne hagyjatok szabadon! Enyhén szólva elrontaná a buli emlékét, ha éjjel a tűzoltóknak kéne megjelenniük. És még egy fontos dolog: a forró grillsütő pontosan ugyanúgy néz ki, mint a hideg! Egyszóval csak óvatosan!

Forrás: IfiPress |


Megosztás