2019. május 27., hétfő

Fotózás

Így lehetsz Insta-sztár: 5 + 1 tipp a profi Instagram-fotókért

A képfolyamot görgetve sokszor irigykedve nézzük a bloggerek és hírességek, vagy akár saját ismerőseink divatmagazinba illő, lájkvadász fotóit. Vajon hogyan csinálják?

Az Instagram használatának elméletét és gyakorlatát ismerhették meg azok a középiskolások, akik részt vettek a Szóda Műhely első Instagram fotóworkshopján. Az eseményt az Antall József Tudásközpont (AJTK) középiskolás-programjaiért felelős Szóda Műhely, a Deák 17 Ifjúsági Művészeti Galéria, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU), a Ringier Axel Springer (RAS) fiatalokat célzó portálja, a Noizz.hu, illetve a Noguchi Porter Novelli közös kampányának részeként rendezték meg.

A mai fiatalok számára teljesen természetes, hogy életük minden pillanatát szinte azonnal megoszthatják barátaikkal, ismerőseikkel a közösségi oldalakon, arról azonban kevés információjuk van, hogy mitől lesz egy fotó különlegesebb, mint a többi” – mondta Pettendi Szabó Péter, a METU fotográfustanára. „Jó témaválasztással, tudatos kompozíció- és expozíció beállítások hasznalatával és egy kis találékonysággal kiemelkedő minőségű képek készülhetnek, akár egy Instagram-profil számára is” – tette hozzá.

Az Instagram tudatos használatával, a témák, a hashtagek, a posztolás idejének optimális megválasztásával, érdekes és szép képek megosztásával nem lehetetlen akár komoly követőbázis kiépítése sem” – hangsúlyozta Szabó László, a RAS Digital Media Campus programjának menedzsere. Véleménye szerint ugyanakkor a következő években a videós tartalmak még nagyobb arányú megjelenésére kell számítanunk.

Instagram-workshopot rendeztek középiskolásoknak (Fotó: Noguchi Porter Novelli)

Instagram-workshopot rendeztek középiskolásoknak
(Fotó: Noguchi Porter Novelli)

5 + 1 tipp a profi Instagram-fotókért

A képfolyamot görgetve sokszor irigykedve nézzük a bloggerek és hírességek, vagy akár saját ismerőseink divatmagazinba illő, lájkvadász fotóit. Vajon hogyan csinálják? Aggodalomra semmi ok, hiszen pár apró trükk és beállítás megtanulásával te is képes lehetsz akár kedvenc sztárjaidhoz hasonló profi képek készítésére. A Szóda Műhely középiskolásoknak szervezett #varosipezsges workshopján elhangzott öt tipp segítségével a te fotóid is meghódíthatják az Instagram birodalmát!

1. Ügyelj a felbontásra!

A nagy felbontású fényképek részletesek és élesek, ezért érdemes arra törekedni, hogy olyan telefonnal fényképezz, amelynek a kamerája képes jó minőségű fotót készíteni. Minél nagyobb a felbontás, annál szebb, élesebb és részletgazdagabb lesz az eredmény – és ezt a követőic is értékelik majd.

2. Rácsokra fel!

A kompozíció sokkal harmonikusabb lesz, ha a rácsok segítségével egyenesíted ki a kép horizontját, vagy a fotózni kívánt tárgyakat szimmetrikusan rendezed el. A vonalaknak köszönhetően pedig a fókuszt is könnyen oda helyezheted, ahova szeretnéd – az igazán profi eredményhez érdemes középre rakni vagy oldalra tolni. Már a kép elkészítése előtt hasznos átgondolni, hogy milyen képarányban szeretnéd posztolni a képet: ha az 1:1-es megjelenést preferálod, a képet is annak megfelelően komponáld!

3. Ne nagyíts!

Akkor sem érdemes a (digitális) zoom funkciót használni, ha szeretnéd felnagyítani a képet, vagy egy részletét kiemelni. Ez ugyanis jelentősen ront a fotó minőségén és élességén, a végeredmény pixeles, homályos lesz – így pedig még egy világsztár sem tűnik vonzónak. Inkább menj minél közelebb a fotó tárgyához, hogy nagyítás és zoom nélkül készüljön szép, éles fénykép!

4. Figyelj a fényekre!

Senki sem szereti a hunyorgós képeket, ezért fontos, hogy a fókuszpont ne legyen árnyékban! Ha egy barátodat fényképezed vagy éppen szelfit készítesz, a legjobb, ha a természetes vagy mesterséges fény enyhén oldalirányból jön. Ha ugyanis a kamera felől érkezik a fény, az alany nem tud rendesen a kamerába nézni, amikor pedig éppen mögötte van a fényforrás, akkor árnyékba kerül az arca a fényképen.

5. Képszerkesztés – a filtereken túl

Már ránézésre felismerjük az összes Instagram-effektet, hiszen a legtöbben csak végigpörgetik a filterek listáját, kiválasztanak egyet, és már töltik is fel a fotót. A szűrők előtt azonban érdemes állítani a fényerőn, az élességen, esetleg változtatni a színhőmérsékleten, és csak ezután választani egy filtert – így sokkal egyedibb lesz a képünk.

+1 A hasznos hashtag

Bár jól elszórakoztatják barátaidat vicces, egyedi hashtagjeid, de ha az a vágyad, hogy minél több lájkot kapjanak képeid, ismeretlen profilokat is célszerű megcélozni. Ezt pedig legegyszerűbben gyakori hashtagek használatával érheted el, ami alá sok hasonló érdeklődésű felhasználó tölti fel a fotóit, így nagyobb eséllyel figyelik egymás tartalmait. Ha pedig megérkeztek a lájkok, viszonozd őket az ismeretlen profilján, így még láthatóbb leszel az ő követői előtt is!

Van egy jó képed? Ezekkel a praktikákkal te is könnyedén készíthetsz a hírességekéhez hasonló, látványos képeket, amelyekkel nem csak az ismerőseidet nyűgözheted le, de értékes ajándékokat is nyerhetsz. A #Varosipezsges Instagram-nyereményjáték és workshop a Z generáció digitális szokásainak megismerését és közösségimédia-edukációját megcélzó kezdeményezés része. A középiskolásokat célzó képmegosztó pályázaton a #Varosipezsges hashtaggel 2017. szeptember 10. éjfélig feltöltött képek közül a METU, a Szóda Műhely, a Noizz.hu és a Deák17 galéria szakértőiből álló zsűri választja majd ki a legkiválóbb alkotásokat. A legjobb fotó készítője egy GoPro akciókamerával lesz gazdagabb, a legizgalmasabb képeket pedig egy kiállításon is bemutatják majd.

Az Instagram-nyereményjáték további részletei ide kattintva olvashatók.

Forrás: Sajtóközlemény


Megosztás