2017. augusztus 19., szombat - Ilona

Időjóslat

Országos előrejelzés 2017. augusztus 18., péntek

A sok napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő lehet az égen, legfeljebb a délután során alakulhat ki az északi területeken egy-egy rövid életű zápor, de az ország döntő részén nem lesz csapadék. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között várható – a déli, délnyugati tájakon lehet a melegebb – késő este 20, 26 fok közé hűlhet le a levegő.

Figyelmeztető előrejelzés

Hőség:

A napi középhőmérséklet az ország nagyobb részén eléri a 25 fokot. Hőség miatt a meteorológiai szolgálat citromsárga, azaz elsőfokú figyelmeztetést adott ki szinte az egész országra (16 megye), csak Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nincs érvényben figyelmeztetés.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat / MTI

Borús, esős idő várható az ünnepi hétvégén

Pénteken még többfelé hőség lesz, a szombaton érkező hidegfront nyomán viszont mintegy 10 fokos lehűlésre, záporokra, zivatarokra kell számítani. Augusztus 20-án, államalapító Szent István király ünnepén is borús, sokfelé szeles, esős lesz az időjárás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzésből.

Pénteken túlnyomóan napos, száraz idő lesz, inkább csak az északi megyékben lehet egy-egy jelentéktelen zápor. A leghidegebb órákban 14-20 Celsius-fok lehet. Napközben többnyire 30-35 fokig melegszik fel a levegő.

Szombaton délelőttig nagyrészt derült időre lehet számítani. A déli, kora délutáni óráktól azonban a Dunántúlon és az Északi-középhegységben, majd estétől, késő estétől másutt is egyre több lesz a felhő. Délután a Dunántúlon, estétől az Északi-középhegységben is egyre több helyen alakul ki zápor, zivatar, sőt az északnyugati országrészben már tartós eső is lehet. Emellett délelőttől egyre nagyobb területen – délután, este a keleti tájakon is – megerősödik, a Dunántúlon és a zivatarok környékén viharossá fokozódik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 22, a legmagasabb 28 és 36 fok között alakul, a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb.

Vasárnap, augusztus 20-án a Dunántúlon lehet több-kevesebb napsütés, máshol erősen felhős vagy borult lesz az ég. Kezdetben a Dunántúlon, délelőttől már a Dunától keletre, este pedig egyre inkább csak a Tiszántúlon várható eső, zápor, helyenként zivatar. Jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani. Sokfelé erős lesz a szél, a Nyugat-Dunántúlon és a zivatarok környékén viharos széllökések is lehetnek. A minimum-hőmérséklet 13 és 20 fok között valószínű, a nappali maximumok 18 és 25 fok között alakulnak (a tartósan borult, csapadékos helyeken lesz a leghűvösebb).

Forrás: MTI