2018. december 16., vasárnap - Etelka, Aletta

Időjóslat

Országos előrejelzés 2018. november 29., csütörtök

Délkelet felől tovább növekszik a felhőzet, a legtöbb napsütésre a nyugati országrészben számíthatunk. A felhős tájakon néhol hószállingózás előfordulhat. A keleti, délkeleti szél időnként megélénkül. Éjszaka a kiterjedt rétegfelhőzet északnyugat felé mozogva fokozatosan szakadozik, de helyenként – elsősorban a Duna-Tisza közén és a Dél-Alföldön – tartósan meg is maradhat. A hajnali óráktól nyugat felől elkezd megnövekedni a fátyolfelhőzet. A felhős tájakon hószállingózás éjjel is előfordulhat. A keleti, délkeleti szél általában mérsékelt marad, de a Fertő-tó térségében élénk, erős közeli lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul. Késő estére 0 és -5, míg hajnalra -3 és -10 fok közé hűl le a levegő.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat / MTI

Lehűlés várható a héten

A hét második felében lehűlésre kell számítani, a leghidegebb órákban -7 foknál is hidegebb lehet, néhol napközben is mínuszok lesznek. Borús, csapadékos idő valószínű, eső, havas eső, ónos eső, havazás is várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap kiadott országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn országszerte tartós, kiadós esőre kell számítani. A 24 óra alatt várható sok eső veszélye miatt Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki hétfőre. Az ország déli része kivételével többfelé erős lesz a szél. A leghidegebb órákban +4, +8 fok lehet, napközben +6, +11 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Kedden az esőt észak felől egyre nagyobb területen havas eső, havazás váltja fel, de keleten, délkeleten továbbra is eső várható. A szél többfelé megerősödik, a Nyugat-Dunántúlon és a Zemplén környékén viharos széllökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet hajnalban -1 és +4 fok között alakul, majd délután csökken a hőmérséklet.

Szerdán eleinte főként délen, délkeleten még gyengén havazhat, majd fokozatosan megszűnik a csapadék. A Nyugat-Dunántúlon és északkeleten továbbra is erős lesz a szél. A minimum-hőmérséklet -5 és 0, a maximum -1 és +4 fok között valószínű.

Csütörtökön és pénteken közepesen felhős idő várható, csapadék nem valószínű. Csütörtökön csak élénk lehet a légmozgás, pénteken helyenként erős szélre is számítani kell. A legalacsonyabb hőmérséklet csütörtökön általában -7 és -2, pénteken -7 és -3 fok között alakul, de a kevésbé felhős, havas tájakon ennél hidegebb lesz. A nappali maximumok mindkét nap -2 és +3 fok között alakulnak.

Szombaton a Dunántúlon néhol kisebb havazás, havas eső, esetleg ónos eső is előfordulhat. A leghidegebb órákban -7 és -2 fok között alakul a hőmérséklet, de a kevésbé felhős, havas tájakon ennél hidegebb lesz. A legmagasabb hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul.

Vasárnap közepesen felhős, csapadékmentes idő várható. A minimum-hőmérséklet -6 és 0 fok között valószínű, míg napközben 0, +5 fokig melegszik a levegő.

Forrás: MTI