2017. június 25., vasárnap - Vilmos

Időjóslat

Országos előrejelzés 2017. június 25., vasárnap

Felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, többfelé alakul ki zápor, zivatar. A zivatarokat felhőszakadás, jégeső, viharos széllökések kísérhetik. Délelőtt az Észak-Alföldön a délnyugati, késő délutántól az Észak-Dunántúlon az északnyugati szél több helyen megélénkül, néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 27 és 33 fok között valószínű, de délkeleten 34, 35 fok is lehet. Késő estére általában 18 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Figyelmeztető előrejelzés

Heves zivatar, felhőszakadás

A délelőtti órákig általában az ország délkeleti részének kivételével több helyen várható zivatarok kialakulása. A kelet felé áthelyeződő zivatarokat felhőszakadás (20-50 mm, főként a Dunántúlon néhol 50-60 mm-t jelentősen meghaladó csapadék), jégeső, viharos (60, néhol 80 km/h-t meghaladó szél) kísérhet.

A nap második felében, kiemelten a késő délutáni, esti órákban nyugat felől kiterjedt zivatarrendszer alakulhat ki. Nagyobb eséllyel a Dunántúl középső és déli tájain, a középső országrészben és az Alföldön a kelet, északkelet felé áthelyeződő heves zivatarokhoz több helyen viharos, helyenként 80-100 km/h-s szél, nagyobb méretű jég és 30-60 mm csapadék társulhat.

A meteorológiai szolgálat heves zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt is másodfokú figyelmeztetést adott ki az egész országra, kivéve Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyét, ahol elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Hőség

A középhőmérséklet főként az ország délkeleti felén érheti el a 25, a Dél-Alföldön a 27 fokot. A meteorológiai szolgálat a hőség miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Csongrád megyére, míg Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Hőségriadó!

Az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár 2017. június 22., csütörtök 0 órától 2017. június 26., hétfő 24 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A hőség mellett zivatarok is várhatók a hétvégén

A hőség mellett viharos széllel, többfelé jégesővel kísért heves zivatarokra is készülni kell a hétvégén – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Szombaton napsütéses idő várható, csapadék nem valószínű, a legalacsonyabb hőmérséklet 14-20, a legmagasabb 30-35 fok között alakul.

Vasárnap ismét többfelé valószínű zápor, zivatar, több helyen megerősödik, zivatarban viharossá fokozódik a szél is. A minimum-hőmérséklet 16-22, a maximumérték a Dunántúl északi felén 27-30, másutt 31-36 fok között valószínű.

Forrás: MTI