2017. december 18., hétfő - Auguszta

Időjóslat

Országos előrejelzés 2017. december 18., hétfő

A Duna vonalában, illetve attól nyugatra lesz több felhő, emellett az Alföld északi tájain lehet erősebben felhős az ég. A középső és nyugati országrészben néhol havazás, hózápor előfordulhat. Az éjszaka foltokban képződött zúzmarás köd lassan feloszlik, legtovább az Északi-középhegység völgyeiben marad meg. Az északi, északkeleti szél napközben időnként megélénkül, az Alföld északi részén néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +3 fok között alakul, késő estére -5, 0 fok közé hűl le a levegő.

Éjszaka keleten több, nyugaton kevesebb felhő lesz az égen, a kevésbé felhős tájakon zúzmarás köd képződik. Számottevő csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szél többnyire mérsékelt marad, de a Tiszántúlon időnként élénk széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -8 és -3 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben -10 fok is lehet.

Figyelmeztető előrejelzés

Reggel helyenként sűrű, zúzmarás köd képződhet – főleg az Északi középhegység térségében. A ködös területeken ónos szitálás néhol előfordulhat. Napközben várhatóan javulnak a rossz látási viszonyok. Tartós, sűrű köd veszélye miatt a meteorológiai szolgálat citromsárga, azaz elsőfokú figyelmeztetést adott ki Nógrád megyére.

A Dunántúlon és az ország középső tájain helyenként hózáporok fordulhatnak elő, melyek során lepel-2cm hóréteg alakulhat ki kis területekre korlátozódva.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat / MTI

Hideg, téli idő várható a héten

A leghidegebb órákban -10 Celsius-fok körüli értékek is lehetnek, s a maximumok is fagypont körül alakulnak. Többször várható havazás is, Szenteste napján azonban inkább napsütéses idő várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn elsősorban az ország középső részén lesznek erősen felhős időszakok, arrafelé kisebb havazás, hózápor kialakulhat. Másutt nem várható csapadék. A legalacsonyabb hőmérséklet általában -7 és -1 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben akár -10 fokig is hűlhet a levegő. Napközben 0, +4 fokig melegszik a levegő.

Kedden többfelé több órára kisüt a Nap. A leghidegebb órákban -10 és -4 fok között alakul a hőmérséklet, az Északi-középhegység völgyeiben kissé hidegebb is lehet. A nappali maximumok 0 és +3 fok között alakulnak.

Szerdán napközben a Dunától keletre növekszik a felhőzet, arrafelé délután, este hószállingózás, gyenge havazás előfordulhat. A minimumok jellemzően -10 és -4 fok között, az Északi-középhegység völgyeiben kissé ez alatt alakulhatnak. A legmagasabb hőmérséklet -1 és +3 fok között valószínű.

Csütörtökön délelőtt az Alföldön lehet némi napsütés. Emellett több helyen valószínű csapadék, a Dunántúlon hó, havas eső, eső, másutt havazás várható. A legalacsonyabb hőmérséklet -7 és -2, a legmagasabb hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.

Péntekre virradó éjszaka még a Tiszántúlon valószínű hóesés, délután a Dunántúlon fordulhat elő havas eső, havazás, többfelé megerősödik a szél is. A leghidegebb órákban -4 és +3 fok között, napközben 0 és +6 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton legfeljebb rövid időre süthet ki a Nap, több helyen valószínű havazás, a szél is erős, olykor viharos lehet. A minimum-hőmérséklet -2 és +3, a maximum-hőmérséklet -1 és +5 fok között várható.

Vasárnap, Szenteste napján legfeljebb futó hózápor lehet, és sok sokfelé erős lesz a szél, emellett azonban több órára a Nap is kisüt. A legalacsonyabb hőmérséklet -5 és 0, a legmagasabb 0 és+4 fok között valószínű.

Forrás: MTI