2017. október 20., péntek - Vendel

Időjóslat

Országos előrejelzés 2017. október 20., péntek

A köd, illetve alacsony szintű rétegfelhőzet a déli órákra a legtöbb helyen feloszlik, majd túlnyomóan derült, napos idő várható. Főként északnyugaton, nyugaton azonban helyenként tartósan megmaradhat a köd. Általában mérsékelt marad a légmozgás, napközben délnyugaton lehet egy-egy élénk széllökés. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 18 és 24 fok között várható, a tartósan ködös tájakon azonban 15 fok alatt valószínű. Késő estére 7 és 15 fok közé hűl le a levegő.

Éjszaka ismét több helyen köd, illetve alacsony szintű rétegfelhőzet képződik, néhol szitálás is előfordulhat. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 9 fok között alakul.

Figyelmeztető előrejelzés

Az országban kialakult köd napközben a legtöbb helyen fokozatosan feloszlik, erre leghamarabb a déli országrészben számíthatunk, míg északon makacsabb köd valószínű. Különösen a Kisalföldön pedig akár tartósan rosszak maradhatnak a látási viszonyok.

Tartós, sűrű köd veszélye miatt a meteorológiai szolgálat citromsárga, azaz elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ország teljes északi felére, így Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Zala, Veszprém, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyére.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat / MTI

A hosszú hétvégén már esősebb, hűvösebb idő várható

Napsütéses, meleg kezdet után az ünnepi hosszú hétvége második felében már borúsabb, esősebb és hűvösebb idő várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Pénteken a köd feloszlása után az ország nagy részén derült, napos, száraz idő várható. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 3 és 9 fok között alakul, de a hegyekben kissé enyhébb, a tartósabban derült tájakon hidegebb is lehet, ott talaj menti fagy is valószínű. A nappali maximumok általában 18 és 24 fok között alakulnak (a tartósabban ködös tájakon lehet néhány fokkal hűvösebb is).

Szombaton a köd fokozatos feloszlása után felhős időre lehet számítani, északkeleten helyenként eső is várható, elsősorban délnyugaton lehet napsütés. A leghidegebb órákban 3-9 fok lehet, de a magasabb helyeken kissé enyhébb lehet a hajnal. Napközben 15-21 fokig melegszik fel a levegő.

Vasárnap is borús lesz az ég, délutántól egyre többfelé várható eső, zápor, késő este már a Tiszántúlon is eshet. Emellett megerősödik, estétől a Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik a szél. A minimum-hőmérséklet 4 és 10, a nappali maximumok 14 és 20 fok között alakulnak.

Október 23-án, hétfőn sokfelé várható eső, zápor és nagy területen lesz erős, a Dunántúlon akár viharos a szél. A leghidegebb órákban 3-10 fok lehet, a legmagasabb hőmérséklet 8 és 14 fok között valószínű.

Forrás: MTI