2018. május 24., csütörtök - Eszter, Eliza

Időjóslat

Országos előrejelzés 2018. május 23., szerda

Erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, délelőtt a nyugati országrészben, majd délután inkább keletebbre számíthatunk több napsütésre. Összességében több helyen, elsősorban északon és a Dunántúlon, azon belül is délnyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok, melyeket helyenként felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A keleti, délkeleti szél a középső területeken általában élénk lesz, de zivatar környezetében viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet kora délután +24 és +29 fok között alakul, késő estére +16 és +21 fok közé csökken a hőmérséklet.

Éjszaka a Dunántúlon lesz több a felhő és főként a nyugati, északnyugati részeken alakulhat ki zápor, néhol zivatar. Ugyanakkor másutt gyengén felhős vagy derült lesz az ég. Az északkeleti, északi szél gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +12 és +17 fok között várható.

Figyelmeztető előrejelzés

Ma szórványosan (délelőtt leginkább középen, a délutáni órákban pedig elsősorban az ország délnyugati felében) valószínű zivatarok kialakulása, felhőszakadás (kis területen > 30 mm, a délnyugati országrészben > 40 mm), viharos (60-80 km/h) szél és egy-egy helyen jégeső (1-2 cm körüli átmérő) kíséretében. Felhőszakadás miatt a meteorológiai szolgálat citromsárga, azaz elsőfokú figyelmeztetést adott ki Bács-Kiskun megyére.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat / MTI

A héten is folytatódik a változékony idő

Az elkövetkezendő napokban a napsütés mellett többször várható zápor, zivatar, ezzel együtt azonban kissé melegszik a levegő, többfelé 25 Celsius-fok felett alakulnak a maximumok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap kiadott, országos, középtávú előrejelzéséből.

Pünkösdhétfőn túlnyomóan napos idő várható, elsősorban az Alföldön, az Északi-középhegység térségében várható zápor, zivatar. Délkeleten lokálisan több csapadék is lehullhat. Északkeleten megerősödik, zivatarban viharossá is fokozódhat a szél. A leghidegebb órákban +7 és +14, napközben +23 és +27 fok között alakul a levegő hőmérséklete.

Kedden és szerdán a több-kevesebb napsütés mellett többfelé kialakulhat zápor, zivatar. A szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. Kedden a legalacsonyabb hőmérséklet +9 és +16, szerdán +11 és +16, a legmagasabb hőmérséklet kedden +21 és +26, szerdán +23 és +28 fok között valószínű.

Csütörtökön is több órára kisüt a Nap, de továbbra is többfelé alakul ki zápor, zivatar. A légmozgás helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A minimum-hőmérséklet +12 és +17, a maximum-hőmérséklet +23 és +29 fok között alakul.

Pénteken gomolyfelhős, napos időre lehet számítani, de helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. A szél megélénkül, néhol meg is erősödik, de zivatarok környezetében átmenetileg viharossá is fokozódik. A leghidegebb órákban +12, +17 fok lehet, napközben +24, +29 fokig melegszik a levegő.

Szombaton napos idő várható, néhol alakulhat ki zápor. A legalacsonyabb hőmérséklet +11 és +16, a legmagasabb +24 és +29 fok között alakul.

Vasárnap is többnyire napos időre lehet számítani, de néhol kialakulhat zápor és helyenként megerősödhet a szél. A minimum-hőmérséklet +11 és +16, a maximum-hőmérséklet +23 és +28 fok között valószínű.

Forrás: MTI