2019. április 26., péntek

Időjóslat

Országos előrejelzés 2019. január 22., kedd

Északnyugaton és északon felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a Nap, másutt a borult ég mellett váltakozó intenzitású havazás várható. Általában mérsékelt marad a légmozgás, de a déli megyékben helyenként megélénkül az északi, északkeleti szél. Éjszaka északon, északkeleten ismét megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, így országszerte túlnyomóan borult lesz az ég. Az éjszaka második felében dél felől egyre több helyen ismét havazás kezdődik. Az északkeleti szél helyenként megélénkül. A csúcshőmérséklet -2 és +2 fok között várható, késő estére -1 és -10, míg hajnalra -1, -6 fok közé hűl le a levegő.

Figyelmeztető előrejelzés

Éjfélig az ország délkeleti felében havazás várható, amelynek várható mennyisége összesen lepel-10 cm között valószínű. Az 5 cm feletti hómennyiség körülbelül a Nagykanizsa-Nyíregyháza vonaltól délre valószínűbb kedd éjfélig.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat / MTI

A héten is télies lesz az időjárás

A héten többször várható havazás, emellett hidegre kell készülni, többfelé napközben is mínuszok lesznek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap kiadott országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn a napsütés mellett néhol előfordulhat hószállingózás. A legalacsonyabb hőmérséklet általában -6 és -1 fok között alakul, de ahol kiderül az ég és a táj hóval borított, -10 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb hőmérséklet -2 és +3 fok között várható.

Kedden az ország nagyobb részén gyengén felhős, napos, száraz lesz az idő, délen és keleten lehet elszórtan hószállingózás, havazás. A minimum-hőmérséklet általában -10 és -2 fok között valószínű, ám a derült, szélvédett, hóval borított tájakon ennél hidegebb is lehet. Napközben -2 és +3 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán dél felől beborul az ég és egyre többfelé várható havazás, főként a keleti, délkeleti tájakon havas eső, eső, is valószínű. Néhol ónos eső előfordulhat, megerősödhet a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában -8 és -2 fok között alakul, de a kevésbé felhős, szélvédett, hóval borított tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet -3 és +3 fok között várható.

Csütörtökön több helyen valószínű csapadék: nyugaton inkább hóra, másutt a havazás mellett havas esőre, esőre lehet számítani, ónos eső előfordulhat. Többfelé megerősödik a szél. A leghidegebb órákban -5 és +1 fok várható, a nappali maximumok -3 és +2 fok között alakulnak.

Pénteken szintén több helyen valószínű havazás, elsősorban keleten, délkeleten havas eső, eső is lehet. Többfelé megerősödik, főleg a Dunántúlon és északkeleten viharossá fokozódik a szél. A minimum-hőmérséklet -6 és +1, a maximum-hőmérséklet -4 és +2 fok között valószínű.

Szombaton elsősorban a déli és keleti területeken, vasárnap helyenként fordulhat elő havazás, hózápor. Szombaton többfelé erős, főleg a Dunántúlon és északkeleten viharos lehet a szél. A leghidegebb órákban mindkét nap -7 és 0, napközben -4 és +2 fok között alakul a hőmérséklet.

Forrás: MTI