2019. május 27., hétfő

Csabai Kolbászfesztivál

Idén is lesz Ifjúsági Kolbászkészítő Verseny a Csabai Kolbászfesztiválonevent

Két nagysátorban és két nagyszínpadon rendezik meg idén a 21. Csabai Kolbászfesztivált október 19. és 22. között a Békéscsabai Városi Sportcsarnok mellett. A fiatalok ezúttal is versenybe szállnak.

Október 19. és 22. között rendezik meg immár huszonegyedik alkalommal a Csabai Kolbászfesztivált, hol másutt, mint a kolbász hazájában, Békéscsabán, ahol idén sem maradhat el az ingyenes Ifjúsági Kolbászkészítő Verseny, amelyen 250 csapat áll asztalhoz. A programok között újdonság, hogy a fiatalok kívánságára jóval több országosan és nemzetközileg elismert zenekar és DJ lép fel a fesztivál négy napja alatt. A Városi Sportcsarnok mellett idén két négyezer négyzetméteres sátor szolgálja majd a látogatókat két nagyszínpaddal.

Hégely Sándor főszervező elmondta, idén tavasszal került be a Magyar Értéktárba a Csabai Kolbászfesztivál, amelynek ezért a hagyományápolás, a csabai kolbász hírnevének öregbítése áll a középpontjában. A kolbásztöltő versenyt október 21-én, szombaton rendezik, míg a Krajcsó Pál-emlékversenyen friss és füstre készített kolbászokkal versenyeznek a nevezők. Az előzetes jelzések alapján száznál is többen neveznek a szárazkolbászok versenyére, és a vasárnapi bográcsos töltöttkáposzta-főző verseny is egyre nagyobb érdeklődésre tart számot.

A fesztivál idei díszvendége Érd városa lesz, ahonnan csaknem ötszázan érkeznek majd a rendezvényre, a kolbásztöltő csapat kapitánya a békéscsabai származású Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára lesz. A borrégiós vendég Érdhez kapcsolódóan idén az Etyek-Budai borvidék lesz, továbbá vendégként mutatkozik be a fesztiválon Ausztrália is, ahonnan egy bennszülött művészeti csapat, a Kommuri Performance Troup érkezik a békési megyeszékhelyre.

A csütörtök a fiataloké, az ingyenes ifjúsági gyúróversenyre két hét alatt minden asztal lefoglalásra került. 250 csapat gyúrja és tölti majd a kolbászt két korcsoportban: óvodások és alsósok, valamint felsősök és középiskolások. Az induló maximum 5 fős csapatok feladata, hogy a helyszínen átvett 5 kg kolbászhúsból sütni való kolbászt készítsenek. Az asztalt és az 5 kg kolbászhúst a szervezők biztosítják, míg a hagyományos kézi darálóról és töltő gépről, a fűszerekről és a munkálatokhoz szükséges eszközökről a csapatoknak kell gondoskodniuk.

Az idei fesztiválon a Városi Sportcsarnok mellett két, egyaránt négyezer négyzetméteres sátor, a Mokry Sámuel és a Munkácsy Mihály szolgálja a látogatókat két nagyszínpaddal. Hégelyné Győrfi Ilona programigazgató elmondta, ,,fésűfogszerűen” lesznek a programok, koncertek, vagyis amikor az egyik sátorban véget ér valami, akkor kezdődik a másikban. Összesen 40 ezer négyzetmétert tesz ki a rendezvény területe. Az élelmiszer-ipari és mezőgazdasági kiállításnak egy háromezer négyzetméteres sátor ad otthont. Emellett lesznek kolbászos sátrak, kiállítói, vásári standok, sportcsarnoki programok.

A programok között újdonság, hogy a fiatalok kívánságára jóval több országosan és nemzetközileg elismert zenekar és DJ lép fel a fesztivál négy napja alatt, így például mások mellett a Quimby, a Halott Pénz, a Tankcsapda, a WellHello, a Punnany Massiff, a Magna Cum Laude, a Budapest Bár, a Margaret Island a Honey Beast, Metzker Viktória, Jackwell, Dora és Bricklake. Meglepetésként a Fővárosi Nagycirkusz is érkezik egy műsorral, míg lesznek gyerekeknek szóló kézműves foglalkozások, disznóvágás-bemutatók, kézműves vásár, és bemutatkozik a fesztiválon a Paks II. interaktív kiállítás is.

A rendezvény részletes programja ide kattintva található.

Forrás: IfiPress / MTI / csabaikolbaszfesztival.hu


Megosztás