2018. június 20., szerda - Rafael

Ericsson-díj 2017 (Fotó: Noguchi Porter Novelli)

Idén is kiosztották az ország egyik legjelentősebb, nem állami alapítású közoktatási díját

Az Ericsson Magyarország immár tizenkilencedik alkalommal adta át az Ericsson-díjakat olyan tanároknak, akik áldozatos munkájukkal generációkkal szerettették meg a természettudományokat.

Tizenkilencedik alkalommal osztották ki a Magyar Tudományos Akadémián az ország egyik legjelentősebb, nem állami alapítású közoktatási díját. Az Ericsson-díjat 1999 óta olyan matematikát és fizikát oktató pedagógusok vehetik át, akik az alap- és középszintű oktatásban tevékenykednek, és akiknek a munkája nagyban hozzájárul a hazai természettudományos képzés színvonalának fenntartásához és emeléséhez, illetve a tárgyak tehetségeinek gondozásához.

A díjakat Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója és Őexc. Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete adták át. A fejenként 250.000 forintos díjazás mellett, a most elismert tanárok iskolái az idén is jelentkezhetnek az Ericsson 1.000.000 forint értékű eszközbeszerzési pályázatára.

Összesen nyolc tanár vehette át a díjat és a vele járó pénzjutalmat négy kategóriában: a matematika vagy a fizika népszerűsítéséért, illetve a tehetséggondozásért. A díjazott pedagógusok tevékenysége jóval túlmutat a mindennapi tanórák feladatain: szakköröket, szabadegyetemeket vezetnek, tankönyvet írnak, több tucat helyezést elérő diákok sorát készítik fel hazai és nemzetközi versenyekre, diákolimpiákra, valamint számos ponton kapcsolódnak be olyan tudomány népszerűsítő tevékenységekbe, mint a Kutatók Éjszakája vagy a Fizika Éve rendezvénysorozatok. A díjazottak a szerteágazó pedagógusi feladatok emberi példaképek is: van közöttük egyetemen is oktató tanár, csillagász, diszkalkuliával is foglalkozó pedagógus és olyan is, aki hajléktalant fogad be Karácsonykor.

A tanárokat tanítványaik, iskoláik és egyéb oktatási intézmények terjesztették fel a díjra, a díjazás pedig az Ericsson közoktatási partnerei, a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat bírálata, és a MATFUND Alapítvány kuratóriumának jóváhagyása alapján történik.

Ericsson-díj 2017 (Fotó: Noguchi Porter Novelli)

Ericsson-díjazottak 2017 (b-j): Éry Gábor, Ericsson Magyarország vezérigazgató, Chikán Éva, Piriti János, Koncz Levente, Pálovicsné Tusnády Katalin, Straubingerné Kemler Anikó, Szokolai Tibor, Dr. Kopasz Katalin, Simonné Krum Eszter, Beskid Vilmos, Ericsson Magyarország K+F igazgató
(Fotó: Noguchi Porter Novelli)

Óriási öröm és megtiszteltetés számomra, hogy minden évben újabb és újabb kimagasló tanáregyéniségekkel találkozhatom az Ericsson-díj átadóján” – nyilatkozta Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója. „A díjazottak már generációk természettudományos tudását alapozták meg. Ma erre a tudásra nem csupán az Ericssonhoz hasonló technológiai, vagy infokommunikációval foglalkozó nagyvállalatoknál dolgozóknak van óriási szüksége. Minthogy világunkat a technológia egyre inkább átszövi, ezek a tantárgyak minden eddiginél gyorsabban válnak az alapvető műveltség részévé.”

Azt gondolom nem véletlen, hogy az Ericssonhoz hasonló svéd nagyvállalatok éppen Magyarországon hoznak létre komoly termelő, vagy éppen kutató bázisokat, így támogatva az országaink közötti jó kapcsolatot. A magyar munkaerő képzettsége az egyik legfőbb oka ennek, aminek előfeltétele mindenképpen az oktatásban a pedagógusi munkában keresendő” – emelte ki a díjátadó kapcsán Őexc. Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete.

Az Ericsson idén is kiegészítette az Ericsson-díjat az „Egy álom megvalósul” címen meghirdetett 1.000.000 forint értékű eszközbeszerzési pályázat lehetőségével. Ennek keretében – hasonlóan a tavalyi évhez – az idei Ericsson-díjazott tanárok iskolái kísérleti, informatikai eszközök beszerzésére adhatnak be pályázatot. A meghívásos pályázatra olyan programmal vagy projekttel lehet nevezni, amely a következő tanévben az iskolában a matematika, a természettudományok vagy az informatika népszerűsítéséhez, oktatásához vagy tehetségeinek gondozásához járul hozzá.

ERICSSON-DÍJAZOTTAK 2017

ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért 2017. díj – matematikából

Koncz Levente, Óbudai Árpád Gimnázium
Straubingerné Kemler Anikó, Garay János Gimnázium, Szekszárd

ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért 2017. díj – fizikából

Dr. Kopasz Katalin, Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola
Piriti János, Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa

ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért 2017. díj – matematikából

Pálovicsné Tusnády Katalin, Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg
Simonné Krum Eszter, Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád

ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért 2016. díj – fizikából

Szokolai Tibor, Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest
Chikán Éva, Piarista Gimnázium, Budapest

Forrás: Sajtóközlemény


Megosztás