2018. május 24., csütörtök - Eszter, Eliza

Idén egy amerikai étterem lett a legjobb a világon

A New York-i Eleven Madison Park lett a világ legjobb étterme a The World’s 50 Best Restaurants elnevezésű ranglista szerint, amely a világ 50 vezető éttermét sorolja fel.

A bloomberg.com beszámolója szerint amerikai étterem utoljára 13 éve jutott fel a lista csúcsára. Daniel Humm séf kortárs amerikai konyhája idén az olasz Osteria Francescana éttermet előzte meg, amely tavaly került az élre. A harmadik helyen a spanyol El Celler de Can Roca szerepel.

A győztesek listáját a melbourne-i Royal Exhibition Buildingben rendezett ceremónián hozták nyilvánosságra. A rangsor összeállításában több mint ezer séf, szakíró és más ágazati szakértő vett részt 26 földrajzi térségből.

A New York-i Eleven Madison Park étterem (Fotó: flickr.com/djjewelz)

A New York-i Eleven Madison Park étterem
(Fotó: flickr.com/djjewelz)

Daniel Humm és az étterem társtulajdonosa, Will Guidara szezonális kóstoló menüiben olyan ételek kínál vendégeinek, mint a tengerisün-puding bébi tintahallal, fésűkagylóval és almával, vagy a mézes körte makkal.

A The World’s 50 Best Restaurants elnevezésű ranglista összeállítását a brit Restaurant magazin kezdte el 2002-ben promóciós céllal. Kezdetben a lap szerkesztői a vendéglátóiparban dolgozó barátaikat hívták körbe, de hamarosan globális jelentőséget kapott a lista, és az igény miatt komoly díjátadó ünnepség szerveződött köré.

Egy fogás New York-i Eleven Madison Park étteremben (Fotó: flickr.com/djjewelz)

Egy fogás New York-i Eleven Madison Park étteremben
(Fotó: flickr.com/djjewelz)

Amikor 2010-ben a koppenhágai Noma étterem először lett listavezető, másnap százezren próbáltak náluk online asztalt foglalni, az El Celler de Can Roca 2013-as győzelme után pedig az étterem honlapjára 12 millióan kattintottak rá. Joan Cosa séf elmesélte, hogy csak arra három embert vettek fel, hogy elutasítsák a foglalásokat, és egyévesre nyúlt a várólista.

A bloomberg.com emlékeztet arra, hogy utoljára 2004-ben vitte el amerikai étterem, nevezetesen Thomas Keller séf French Laundry-ja a pálmát. A kaliforniai Yountville-ben található étterem egy évvel korábban is a ranglista csúcsán végzett, de azóta mindig európai éttermek álltak az első helyen.

A New York-i Eleven Madison Park étterem (Fotó: flickr.com/djjewelz)

A New York-i Eleven Madison Park étterem
(Fotó: flickr.com/djjewelz)

Az idei első három helyezettet a franciaországi Mentonban működő Mirazur követi, az ötödik helyre pedig a limai Central került. A listán az első tíz étterem közé sorrendben még a spanyol Axpéban található Asador Etxebarri, a bangkoki Gaggan, a limai Maido, a San Sebastian-i Mugaritz és a bécsi Steirereck jutott be.

Forrás: MTI


Megosztás