2019. április 25., csütörtök

Hova, mennyien? Felsőoktatási felvételi statisztikák 2016

A ponthatárok kihirdetését követően számos felsőoktatási intézmény közzétette a felvételt nyert hallgatók számát, összehasonlítva a korábbi számokkal.

Ismét az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény, de a legtöbb felsőoktatási intézménybe több hallgató jutott be, mint tavaly, vagy a korábbi években. Több egyetem és főiskola rögtön a kedden kihirdetett ponthatárok után közzétett statisztikákat és információkat a felvett hallgatói létszámról.

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)

Az ELTE-re vették föl a legtöbb hallgatót

Ismét az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény, ahol 8.278 hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben, köztük több mint 1.000 leendő tanító, valamint általános és középiskolai tanár. Az ELTE-n idén a tavalyinál is több elsőévest várnak.

Az ELTE tájékoztatása szerint az egyetemen – ahová minden ötödik jelentkező beadta kérelmét – az elsősök 84 százaléka nappali tagozatos lesz, 77 százalékuk alap- és osztatlan képzésben vesz részt. Mint írták, az ország első számú pedagógusképző intézményeként az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek kiemelten fontos, hogy a felvettek negyede (2.240 diák) a pedagógusképzésben kezdi meg tanulmányait, köztük 1.031-en mint leendő tanítók. Az osztatlan tanárszakokra felvettek száma idén is növekedett: 2016-ban 579-en iratkozhatnak be.

Kari bontásban a legtöbb új felvett a bölcsészkarra (BTK, 1.820) érkezik, a második a Természettudományi Kar (TTK, 1.220), a harmadik pedig a Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK, 1.006). Jelentősen növekedett a Tanító- és Óvóképző Karra felvettek száma (700-ról 828-ra), mely elsősorban a pedagógus életpálya modell kisgyermeknevelőkre való kiterjesztésével magyarázható. Alap- és osztatlan képzésben a legtöbb új hallgatót a BTK (1.369), a TTK (875), valamint az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK, 745) fogadja. Az ELTE legnépesebb szakja idén a programtervező informatikusoké (636), őket követik a jogászok (613).

Az ELTE-n idén szükséges legmagasabb ponthatár 480 volt, ezt annak kellett elérnie, aki biológia-fizika szakos tanárnak kíván tanulni. Tizenkét szakon volt szükség 450-nél több pontra a sikeres felvételihez. Az átlag ponthatár a legmagasabb a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon (406), a PPK-n (363) és a BTK-n (346) volt. A jelentkezők átlagpontszáma a pszichológia (464), szabad bölcsészet (450), anglisztika (445), alkalmazott közgazdaságtan (445), germanisztika (440) szakon volt a legmagasabb.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)

Magas átlagpontszámok és magas felvételi létszámok a BME-n

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) idén is magas felvételi pontszámokat állapított meg. 5.240 hallgató kezdheti meg tanulmányait a intézményben; alapképzésben az állami ösztöndíjas hallgatók átlagpontszáma meghaladja a 415-öt. Az egyetem tájékoztatása szerint az alapképzésekre felvett jelentkezők átlagpontszáma „a kedvezőtlen demográfiai folyamatok ellenére is” magas maradt: állami ösztöndíjas képzési formában ez 415,2, önköltséges formában felvettekkel együtt 412,2 pont.

Mesterképzésben több mint 1.400-an kezdhetik meg ősszel tanulmányaikat: a BME-re jelentkező 11.629 ember 27 százaléka valamelyik mesterképzésüket jelölte meg, ami 7 százalékponttal magasabb az országos aránynál, létszámában ez a második legtöbb a felsőoktatási intézmények között.

Jelentősen nőtt az angol nyelvű képzésben tanulók száma, mivel a Stipendium Hungaricum Ösztöndíj keretében a világ minden részéből több mint kétszáz jelentkezőt vettek fel. Nagy többségük a több hallgatói munkát kívánó mesterképzésre jelentkezett, doktori képzésre 29 embert vettek fel.

Budapesti Corvinus Egyetem (BCE)

Budapesti Corvinus Egyetem (BCE)

Corvinus: a felvettek több mint fele 450 pont felett teljesített

A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) az idei általános felsőoktatási felvételi eljárásban is növelni tudta a felvett jelentkezők létszámát, akárcsak az elmúlt években – olvasható az intézmény közleményében. Az egyetem három karára az idei felvételi eljárásban 3.295 jelentkezőt vettek fel. A felvettek közül 2.293-an állami ösztöndíjasként, 1.002-en pedig önköltséges hallgatóként kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben.

A 3.295 hallgatóból 957-et mesterképzésre vettek föl, közülük 835-et állami ösztöndíjasként. Országos első a jelentkezettek számában az egyetem Gazdálkodástudományi Kara, amelyre 5.565-en szerettek volna bekerülni a 2016-os felvételin, és az egyetemen itt kezdheti meg tanulmányait a legtöbb, 2.297 hallgató is.

A BCE-n idén is valamennyi képzési területen magasak nem csupán a szakok bekerülési ponthatárai, de a jelentkezők és a felvettek átlagpontszámai is. Az 500 pontos skálán az angol nyelven induló nemzetközi tanulmányok alapképzési szakra felvett hallgatók átlagpontszáma 476, ahogy a gazdaság- és pénzügy-matematikai alapképzési elemzés szakra bekerülteké is. A nemzetközi gazdálkodás alapképzési szak angol nyelvű képzésén 474, magyar nyelvű képzésén pedig 473 pontot értek el átlagban a felvett jelentkezők.

A Corvinusra felvett diákok kiemelkedő eredményeit jelzi, hogy a nappali alapképzésekre felvett hallgatók több mint 90 százalékának van legalább 400 pontja, a felvettek több mint fele pedig 450 pontot ért el vagy afelett teljesített.

Szegedi Tudományegyetem (SZTE)

Szegedi Tudományegyetem (SZTE)

Több mint hatezer elsőéves kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen

A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) a tavalyinál 89-cel több, 6.234 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait – közölte az intézmény oktatási rektorhelyettese szerdán a Tisza-parti városban. Karsai Krisztina a felvételi ponthatárokról tartott sajtótájékoztatón elmondta, egyaránt emelkedett az állami ösztöndíjasok és az önköltséges képzésre felvettek száma.

A Szegedre első helyen jelentkezők 80 százalékának sikerült a felvételije, az egyetemre bejutottak átlagpontszáma 368 pont volt. A központi ponthatáros szakokon is jól szerepelt az SZTE, az előírtat jóval meghaladó átlagpontszám alakult ki – tudatta a professzor.

Szeptemberben mintegy ezer külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait Szegeden. Az egészségügyi területen induló önköltséges, idegen nyelvű képzéseken mintegy 400, a Stipendium Hungaricum programban 193 külföldi hallgató tanul majd, a központi eljárásban pedig 311 nem magyar állampolgárt vettek föl.

Forgách Tamás, az SZTE Tanárképző Központ főigazgatója elmondta, a 2013-as indulás óta minden évben sikerült növelni az osztatlan tanárképzésre felvett diákok számát. Az első esztendőben 185 ilyen hallgató kezdte meg tanulmányait, idén eddig 298 diákot vettek föl, de ez a szám még növekedni fog a pótfelvételi során. Hozzátette: tanári mesterképzésen 337-en kezdik meg a tanévet.

Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE)

Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE)

A tavalyinál tíz százalékkal több hallgatót vettek fel a BGE-re

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) az országos átlag kétszeresével növelte új hallgatóinak számát, és gazdasági területen a legtöbb hallgatót vette fel. Idén szeptemberben 5.567 elsőéves kezdheti meg tanulmányait az egyetemen, ami az előző tanévhez képest tízszázalékos növekedést jelent.

A legtöbb, 793 jelentkezőt a turizmus-vendéglátás magyar nyelvű, nappali alapképzési szakra vették fel. Tavaly óta nőtt a gazdálkodási és menedzsment nappali alapképzési szak népszerűsége: a most felvett 443 hallgatóval ez bizonyult a második legnépszerűbb szaknak. A toplistán ezután a gazdaságinformatikus szak következik, 416 felvett hallgatóval. A legnépszerűbb mesterképzés a pénzügyszak levelező képzése lett, ahová 50 hallgatót vettek fel.

A BGE hét szakon indít idegennyelvű képzéseket a következő tanévben, ezek közül a magyar nyelvűekhez hasonlóan a legtöbben (102) az angol nyelvű turizmus-vendéglátás nappali alapképzési szakra nyertek felvételt.

Semmelweis Egyetem (SE)

Semmelweis Egyetem (SE)

Semmelweis Egyetem: az intézmény megőrizte pozícióját

A Semmelweis Egyetem (SE) oktatási rektorhelyettese szerint az idei felvételi ponthatárokból egyértelműen látszik, hogy az egyetem megőrizte pozícióját, és a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény az orvos- és egészségtudományi képzések terén. Hermann Péter az intézmény MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében kiemelte: a Semmelweis Egyetem az első választása a hallgatók többségének. Országos szinten e képzések esetében itt a legmagasabb a bekerülési ponthatár, amit mindig befolyásol a felvételi nehézsége, de a jelentkezők száma is – tette hozzá, megjegyezve: a túljelentkezés háromszoros-négyszeres.

A rektorhelyettes kitért arra is, hogy a múlt évihez képest szinte minden képzésen emelkedtek a ponthatárok, és az orvos- és egészségtudományi területen a Semmelweis Egyetemen volt szükség a legtöbb pontra a bejutáshoz. Az általános orvostudományi karon 441, a fogorvostudományi karon 437, a gyógyszerésztudományi karon 403 az idei ponthatár. Az egészségtudományi karon a leendő gyógytornászoknak és dietetikusoknak volt szükségük a legtöbb pontra, 423-ra, illetve 396-ra – közölte.

A felvételi ponthatárok meghatározása után az egyetem öt karán szeptemberben összesen 1.844 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait, közülük 1.779-en államilag finanszírozott, míg 65-en költségtérítéses módon tanulnak majd.

Miskolci Egyetem (ME)

Miskolci Egyetem (ME)

Miskolci Egyetem: rekordot döntött a felvettek száma

Tovább emelte és megerősítette népszerűségét a Miskolci Egyetem (ME) a fiatalok körében, többéves rekordot döntött a felvettek száma. A konkrét adatokról szólva Óváriné Balajti Zsuzsanna tanulmányi rektorhelyettes elmondta: a Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest nyolc százalékkal emelkedett, ezzel a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnybe tartoznak.

Az ME karaira 2016-ban összességében 5.229-en jelentkeztek, közülük ezidáig 2.210-en nyertek felvételt, ez az aspirálók 42 százaléka. A „gólyák” közül 1719-en állami ösztöndíjjal kezdhetik meg tanulmányaikat – közölte.

Debreceni Egyetem (DE)

Debreceni Egyetem (DE)

A tavalyinál több hallgatót vettek fel a Debreceni Egyetemre

Az országos átlagnál is nagyobb volt a növekedés az általános felvételi eljárásban felvettek számában a Debreceni Egyetemen (DE). Bartha Elek, oktatási rektorhelyettes elmondta: első helyen 8696-an jelölték meg a Debreceni Egyetemet, és 6.278 hallgatót vettek fel, mintegy 4,5 százalékkal többet, mint 2015-ben. A felvett hallgatók száma alapján az intézmény az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mögött a második az országos rangsorban.

A felvettek közül 5.189-en államilag finanszírozott szakra jutottak be. Összesen 30.451 hallgató jelölte meg valamelyik helyen a Debreceni Egyetemet. Alapképzésre 3.679, mesterképzésre 1.131, osztatlan képzésre 743, felnőttoktatási szakképzésre pedig 725 jelentkezőt vettek fel – sorolta a rektorhelyettes.

A DE 14 kara közül 8 karon nőtt a felvett hallgatók száma. A tavalyihoz képest a legnagyobb, mintegy 35 százalékos növekedés a nyíregyházi egészségügyi karon volt. A legtöbb hallgató a gazdaságtudományi (1.137), a bölcsészettudományi (993) és a természettudományi (710) karra nyert felvételt. A szakok közül a legtöbben az ápolás és betegellátás (254), valamint az általános orvosi szakra (219) jutottak be.

Az egyetem szakjainak több mint 15 százalékán 400 pontnál többet kellett elérnie annak, aki szeretett volna bekerülni – ismertette Bartha Elek.

A legnépszerűbb mesterszak az egészségügyi tanár, a pszichológia, az emberi erőforrás tanácsadó, a létesítménymérnöki, a biotechnológiai és a vegyész volt. Az idei felvételi eljárás során is folytatódott a tanárképzésben elindult pozitív változás: egyre többen jelentkeznek osztatlan tanárképzésre, és míg 2014-ben még csak 165-en, az idén már 215-en jutottak be ezekre a helyekre – fűzte hozzá a rektorhelyettes.

Pécsi Tudományegyetem (PTE)

Pécsi Tudományegyetem (PTE)

Mintegy ötezer hallgatót vettek fel a Pécsi Tudományegyetemre

A tavalyinál hat százalékkal több hallgatót vettek fel idén a Pécsi Tudományegyetemre (PTE), ahol 4.856-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben. Az új hallgatók több mint fele a PTE alapképzéseire jutott be, az osztatlan és mesterképzéseken a felvettek 35 százaléka fog tanulni. A jelentkezők továbbra is a nappali munkarendet és az állami ösztöndíjas finanszírozási formát preferálták: a felvettek 70 százaléka teljes idős képzésen, 80 százalékuk állami ösztöndíjasként kezdheti meg tanulmányait.

A PTE ismertetése szerint a képzések között továbbra is a legnépszerűbb az általános orvos, az ápolás és betegellátás, valamint a pszichológia szak. A ponthatárok a kommunikáció és médiatudomány, a jogász, a nemzetközi tanulmányok és a gazdaságtudományok képzési terület alapképzési szakjain voltak a legmagasabbak.

A létszámnövekedésben az osztatlan tanári képzések (263 hallgató), az egészségtudományi szakterület szakjai, valamint a műszaki terület duális képzései is szerepet játszanak – írták a közleményben, amelyben az utóbbi négy év legeredményesebb felvételi eljárásának nevezték az ideit.

A jelentkezők számában 9 százalékos növekedést ért el a pécsi egyetem a tavalyihoz képest, első helyen 6 százalékkal többen jelölték meg a PTE-t, mint 2015-ben.

Az egyetem eredményeit tovább javítja a Stipendium Hungaricum program keretében Pécsre érkező külföldi hallgatók és a pótfelvételi eljárásban bekerülők száma. Így ősszel – várhatóan – több mint 6.000 új hallgató kezdi meg tanulmányait – idézték az összegzésben Berke Gyula oktatási rektorhelyettest.

Széchenyi István Egyetem (SZE)

Széchenyi István Egyetem (SZE)

Több mint háromezer-háromszáz hallgatót vettek fel a Széchenyi István Egyetemre

Az idén 3.352 hallgatót vettek fel a győri Széchenyi István Egyetemre (SZE), csaknem annyit, mint tavaly. A legtöbben a gépész- és a járműmérnök szakra jelentkeztek. Kovács Zsolt, a felsőoktatási intézmény igazgatásszervezési főigazgatóságának vezetője az MTI-nek elmondta: a képzésekre 8.230 diák jelentkezett, közülük 4.454-en az első helyen jelölték meg az egyetemet.

A legnépszerűbbnek a gépész- és a járműmérnök szak bizonyult, ezek a maximális 180 fős évfolyamokkal indulhatnak szeptemberben. Az átlagpontszám a két szakon 338 volt, de a minimális 280 ponttal is be lehetett kerülni a képzésekre. A harmadik legnépszerűbb szak a mérnök informatikus, itt 333 lett az átlagpontszám, de ide is be lehetett kerülni már akár 280 ponttal is. A legmagasabb átlagpontszám a gazdálkodás és menedzsment szakon volt (355).

A felvett hallgatók kétharmada nappali, egyharmada levelező képzésre jelentkezett. Ugyanilyen arányban oszlik meg az alap- és a mesterképzésre jelentkezők száma is.

Forrás: MTI


Megosztás