2019. március 22., péntek

Vizes VB - Hosszú Katinka

Hosszú Katinka világbajnok, Verrasztó Dávid ezüstérmes

Negyedszer lett világbajnok 400 m vegyesen Hosszú Katinka, míg ugyanebben a számban a férfiak között Verrasztó Dávid ezüstérmet szerzett, a férfi 4×100 méteres vegyesváltó pedig hetedik lett a 17. vizes világbajnokság zárónapján.

Második aranyérmét nyerte a budapesti vizes világbajnokságon Hosszú Katinka, aki negyedszer lett világbajnok 400 m vegyesen, Verrasztó Dávid pedig ugyanebben a számban ezüstérmes lett. Országos csúcsot úszott a 4×100 méteres női vegyesváltó, de ez sajnos csak a tizedik helyhez volt elegendő, a férfi 4×100 méteres vegyesváltó pedig a hetedik helyen zárt. Íme, a magyar úszók eredményei a vizes VB zárónapján.

Országos csúccsal tizedik a 4×100 méteres női vegyesváltó

4.03.08 perces országos csúccsal a tizedik helyen zárt, így nem jutott döntőbe a Burián Kata, Sztankovics Anna, Szilágyi Liliána, Molnár Flóra összeállítású 4×100 méteres női vegyesváltó. A fiatal összetételű együttes több mint fél másodpercet faragott a Dara Eszter, Pecz Réka, Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn által 2009-ben Rómában úszott 4:03.63 perces időből.

A váltó teljesítményéről mindent elmond, hogy a négy sportoló egymáson támaszkodva, teljesen kimerülve sétált ki a medencetérből, Molnár Flóra például fal fehéren, láthatóan komoly rosszulléttel küzdött. A váltó tagjai a futamot követően elmondták, mindent kiadtak magukból, s nagyon örülnek ennek az országos csúcsnak, ugyanis ez a csapat érzelmileg is nagyon sokat jelent nekik.

Vizes VB

Burián Katalin, Sztankovics Anna, Molnár Flóra és Szilágyi Liliána (b-j) a női 4×100 méteres vegyesváltó előfutama után
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Verrasztó Dávid ezüstérmes 400 méter vegyesen

A 28 éves magyar versenyző 4:08.38 perces idővel csapott célba a 4:05.90 perces világbajnoki csúccsal győztes amerikai Chase Kalisz mögött. Két évvel ezelőtt Kazanyban szintén ezüstérmes volt ebben a számban, a riói olimpián azonban csalódást keltően csak a 12. lett, azaz még a döntőbe sem jutott be. A szám kétszeres Európa-bajnoka június 24-én Rómában élete legjobbját (4:07.47) úszta, így jó előjelekkel várhatta a hazai rendezésű világbajnokságot.

Vizes VB - Verrasztó Dávid

Verrasztó Dávid a férfi 400 méteres vegyesúszás előfutama után
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Az előfutamban úgy tűnt, jó formában is van, mivel könnyedén utasította maga mögé az olimpiai bajnok japán Hagino Koszukét, igaz, az időeredmény (4:11.89) nem engedett sokra következtetni.

Vizes VB - Verrasztó Dávid

Verrasztó Dávid a férfi 400 méteres vegyesúszás döntőjében
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

A harmadik helyen finalista Verrasztó Dávid a pillangó után ötödiknek fordult rá a hátra, itt szorosan felzárkózott az élen állókra. Mellen az amerikai Chase Kalisz egy testhosszal elment, majd a gyorsot már másodikként kezdte a magyar úszó, aki tempónként biztatott elképesztő hangorkánnal a közönség. Kalisz győzelméhez nem férhetett kétség, de Verrasztó Dávid sem hagyta kicsúszni a kezéből az ezüstöt, s 4:08.38 perccel ért célba. A vízből kimászva felállt a rajtkőre és megtapsolta a közönséget.

Vizes VB - Verrasztó Dávid

Verrasztó Dávid a férfi 400 méteres vegyesúszás döntője után
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Kilencven százalékosan úsztam, de boldog vagyok, hiszen életem második legjobb idejét értem el egy VB-döntőben egy nagyon nehéz év után. Szerettem volna világbajnok lenni, de Kalisz jobb volt nálam” – nyilatkozta Verrasztó Dávid, aki taktikájáról szólva elmondta, a végén szerette volna lehajrázni Kaliszt, azonban 300 méternél már érezte, hogy ez sok lesz neki. „Innentől kezdve csak arra figyeltem, hogy meglegyen az ezüst” – mondta, majd viccesen megjegyezte, ennyi idősen, ha mondjuk hatodik lett volna, akkor elmegy egy kávézóba dolgozni, így, hogy nem csak a fiataloké a jövő, van még motivációja.

Verrasztó Dávidnak az eredményhirdetéskor a szám egykori magyar egyeduralkodója, a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás adta át az érmet, valamint Gyárfás Tamás, a FINA alelnöke gratulált neki.

Vizes VB - Verrasztó Dávid

Verrasztó Dávid a férfi 400 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Hosszú Katinka negyedszer világbajnok 400 méter vegyesen

A bajai úszósztár – aki nagy világversenyeken (olimpia, VB, EB) legutóbb a 2012-es londoni ötkarikás döntőben nem tudott nyerni – a legjobb idővel várhatta a finálét, a szurkolók elképesztő őrjöngése közepette lépett be a medencetérbe. A rajt után elsőnek jött fel a víz alól, s pillangón nagyjából fél testhossz előnyt dolgozott ki. Háton a várakozásoknak megfelelően növelte előnyét, így az elődöntővel ellentétben a japán riválisának ezúttal esélye sem volt arra, hogy a közelébe férkőzzön. A mezőny egyik legjobb gyorsúszójaként esélyt sem hagyott a többieknek, s 4:29.33-as világbajnoki csúccsal, pályafutása harmadik legjobb eredményével ért célba. Első útja férjéhez, egyben edzőjéhez, Shane Tusuphoz vezetett, majd egy magyar zászlóba takarózva hagyta el a medenceteret.

Vizes VB - Hosszú Katinka

Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás döntőjében
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Hihetetlen, nagyszerű érzés volt. Amikor beértem, akkor pár másodpercig nem nagyon voltam magamnál” – nyilatkozta Hosszú Katinka az M4 Sportnak. Hozzátette: az utolsó nap nagyon nehéz kétszer is jól úszni a 400 vegyest, de most neki sikerült. „Úgy úsztam, mint edzésen, amikor nem érdekel semmi, de most annyira jó érzés mindenkivel együtt örülni” – fogalmazott. Kiemelte, azért fog dolgozni, hogy nagyobb legyen a különbség közte és riválisai között. „Tudom, hogy jó úton járunk. Jövőre szerintem első nap lesz az Eb-n, akkor szeretnék gyorsabban úszni majd” – mondta Hosszú a 400 m vegyesről.

Vizes VB - Hosszú Katinka

Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás döntője után
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Hosszú Katinka 2009-ben Rómában, 2013-ban Barcelona és 2015-ben Kazanyban is megnyerte ezt a számot, ő az első női úszó, aki 400 méter vegyesen négyszer is a dobogóra állhatott, már korábbi három sikere is egyedüli rekord.

Vizes VB - Hosszú Katinka

Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás döntője után
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Remélem, sok gyerek volt a lelátón, akiket inspirált ez a két hét, és egyszer majd azt mondják, nagy sportolók akarnak lenni, akik képviselik Magyarországot. Pici kis ország vagyunk, de a sport egy kitűnő lehetőség arra, hogy megmutassuk magunkat” – mondta Hosszú Katinka, aki szinte semmi pihenőt nem engedélyez magának, hiszen a héten már Moszkvában vesz részt a világkupa-versenyen. Kitért a világbajnokság fantasztikus hangulatára is, mint elmondta, rendkívül örül neki és büszke rá, hogy a Budapestre érkező úszó barátai kivétel nélkül elképedtek a kiváló rendezésen, illetve a város szépségén is.

Vizes VB - Hosszú Katinka

A győztes Hosszú Katinka (k), a második helyezett spanyol Mireia Belmonte (j) és a harmadik helyezett kanadai Sydney Pickrem a női 400 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

A magyar férfi 4×100-as vegyesváltó országos csúccsal hetedik

A Bohus Richárd, Gyurta Dániel, Milák Kristóf, Kozma Dominik összeállítású csapat 3:32.13 perces országos csúccsal a hetedik helyen végzett a 4×100 méteres vegyesváltóban. A magyar négyes a délelőtti előfutamokból a hatodik idővel került be az esti fináléba, melyben Bohus Richárd a hatodik helyen váltotta Gyurtát, aki nyolcadikként hozta a stafétát, majd a 100 pillangón egyéniben ezüstérmes Milák Kristóf is a nyolcadik helyen váltott.

Vizes VB

Gyurta Dániel, Milák Kristóf, Kozma Dominik és Bohus Richárd (b-j) a férfi 4×100 méteres vegyesváltó döntője végén
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Utolsó emberként – Bohus Richárdhoz hasonlóan – a 4×100-as gyorsváltóval VB-harmadik Kozma Dominik egészen elképesztő iramban tempózott, s a hetedik helyre hozta be a csapatot. A 200 gyorson hatodik Kozma Dominik 46.72 másodperc alatt úszta le a maga 100 méterét, aminél csak az orosz Vlagyimir Morozov volt gyorsabb a mezőnyben, mindössze három századdal.

Forrás: MTI


Megosztás