2019. március 22., péntek

Vizes VB 2017 - Hosszú Katinka

Hosszú Katinka megvédte címét 200 méter vegyesen

Saját bevallása szerint riói olimpiai bajnoki címeinél is többet jelent Hosszú Katinka számára a Duna Arénában aratott hétfő esti világbajnoki győzelme 200 méteres vegyesúszásban.

Hosszú Katinka megvédte címét 200 méter vegyesen hétfőn a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. A háromszoros olimpiai bajnok, aki a legjobb idővel jutott a döntőbe, 2:07.00 perces idővel diadalmaskodott a japán Ohasi Jui és az amerikai Madisyn Cox előtt.

Vizes VB 2017 - Hosszú Katinka

A győztes Hosszú Katinka (k), a második helyezett japán Ohasi Jui (b) és a harmadik helyezett amerikai Madisyn Cox a női 200 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

A telt házas Duna Aréna valósággal felrobbant, amikor a rajtkőhöz szólították az Iron Ladynek is nevezett Hosszú Katinkát, aki szokásához híven nagyon koncentrált a kezdés előtt. Jól kapta el a rajtot, elsőként jött fel a pillangó után, háton pedig ellépett a mezőnytől. Mellen a szélen úszó japán rivális feljött rá, de így is elsőnek fordult. Gyorson arra lehetett előzetesen számítani, hogy nem lesz ellenfele, a japán Ohasi egy darabig tartotta magát, Hosszú Katinka azonban végül közel egy másodperces előnnyel nyúlt be elsőként.

Vizes VB 2017 - Hosszú Katinka

Hosszú Katinka a 200 m vegyes elődöntőjében…
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Nehéz szavakba önteni, amit érzek, szerintem látszott rajtam az eredményhirdetésnél. Még mindig elképesztő ez a hangulat, és szerencsére még sok számom van hátra” – mondta az úgynevezett vegyes zónában Hosszú Katinka, aki megjegyezte, nem látta a hajrában japán riválisát. „Megmondom őszintén, csak magamra koncentráltam, hogy kiússzam magamból, ami bennem van. Persze, amikor felnéztem az órára és láttam, hogy mindketten 2:07-es időt úsztunk, egy fél pillanatra megijedtem, de szerencsére sikerült nyernem.”

Vizes VB 2017 - Hosszú Katinka

…az elődöntő után…
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Hosszú Katinka ezzel az első nő, aki sorozatban háromszor nyert világbajnoki címet ebben a számban, eddig az amerikai Katie Hoff-fal osztozott a rekordon. A rövid pályás és az 50 méteres világbajnokságokon összességében ez a 32. érme, amivel a nők között az amerikai Jenny Thompsont utolérve szintén csúcstartó.

Saját bevallása szerint riói olimpiai bajnoki címeinél is többet jelent Hosszú Katinka számára a Duna Arénában aratott hétfő esti világbajnoki győzelme 200 méteres vegyesúszásban. „Egy kicsit úgy érzem magam, mintha ez lett volna életem első győzelme” – mondta a 28 éves sportoló a nemzetközi sajtótájékoztatón.

Vizes VB 2017 - Hosszú Katinka

…döntőben…
(Fotó: MTI – Illyés Tibor

Teljesen más érzés volt, mint Rióban, ahol az álmomért úsztam, azért, hogy olimpiai bajnok legyek. Itt a Duna Arénában közelről éreztük, hogy mennyien szurkolnak nekünk magyaroknak, így olyan érzésem volt, hogy nem csak magamért úszom. Éppen ezért ez az aranyérem többet jelent nekem, mint a riói” – tette hozzá.

Korábban az M4 Sport kamerája előtt arról beszélt az immár hatszoros nagymedencés világbajnok versenyző, hogy nagyon le kellett nyugtatnia magát annak érdekében, nehogy túlizgulja a döntőt. Hozzátette: nehéz volt számára hazai közönség előtt az első pár úszás, de akárcsak a riói olimpián, ahol az első aranyéremig hatalmas volt benne a feszültség, most is úgy érzi, felszabadult és élvezni tudja a versenyzést.

Vizes VB 2017 - Hosszú Katinka

…a döntő után..
(Fotó: MTI – Illyés Tibor

 

Kiemelte, hiába úszta a hétfő délelőtti előfutamban a második legjobb időt 100 méter háton, olimpiai bajnokként is könnyű volt végül „elengednie” ezt a számot, hiszen a fináléban is látható volt, mennyivel erősebb lett az elmúlt időszakban a 200 méter vegyes mezőnye.

Az úszónő Magyarország első aranyérmét gyűjtötte be a hazai rendezésű világbajnokságon, s immáron hatszoros világbajnoknak mondhatja magát. A bajai úszósztár a magyar úszósport 27. világbajnoki elsőségét szerezte. Ez volt a második magyar érem a 17. vizes VB-n, az elsőt vasárnap a férfi 4×100-as gyorsváltó szerezte, amely harmadik lett.

Vizes VB 2017 - Hosszú Katinka

…és az eredményhirdetésen
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Forrás: MTI


Megosztás