2019. február 16., szombat

Hosszú Katinka hatalmas fölénnyel nyerte a rövidpályás VK-t

Befejeződtek a kilenc állomásos rövidpályás úszó világkupa versenyei. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka elképesztő fölénnyel diadalmaskodott az összetett pontversenyben.

A kilenc viadal alkotta, 2,178 millió dollár (614 millió forint) összdíjazású VK-széria utolsó állomásához érkezett a hétvégén Hongkongban. Hosszú Katinka szombaton és vasárnap is öt arany- és egy ezüstérmet nyert. A háromszoros olimpiai bajnok elképesztő fölénnyel nyerte a sorozat összetett pontversenyét.

Összesen 1197 pontot szerzett, 717 ponttal megelőzve a második helyezett, jamaicai Alia Atkinsont és 756-tal a harmadik dán Jeanette Ottesent.

Hogy az 50 méteres nagymedencében Rióban három olimpiai bajnoki címet is begyűjtő, világ- és Európa-bajnok úszónő a 25 méteres uszodák világában szintúgy otthon van, már 2012-es első világkupa-győzelmekor igazolta, azóta pedig megszakítás nélkül minden évben a legjobbnak bizonyult összesítésben, amire más még nem volt képes. Egyedi módon halmozta a versenyszámokat is, rendre monstre programokat lebonyolítva az egyes VK-állomásokon, ráadásul öt számban – 100 méter hát, 200 méter gyors, továbbá 100, 200 és 400 méter vegyes – mind a kilenc idei indulásán győzött.

A magyar szövetség honlapjának összegzése szerint az elmúlt négy esztendőben 400 vegyesen elért 37. rövidpályás sikerével beérte a svéd Therese Alshammart, aki korábban ugyanennyiszer nyerte meg az 50 méter pillangót. A vegyesszámokban amúgy is lehengerlő a fölénye.

Hosszú Katinka 103 érmet gyűjtött az idén, ebből 73 az arany, 2012 óta pedig eddig összesen 110 érmet szerzett, 99 arany, 7 ezüst és 4 bronz megoszlásban.

És ha valaki azt gondolná, hogy erre az évre befejezte a versenyzést, az bizony nagyot téved, ugyanis Katinka nem áll le a 2016-os világkupa-sorozat zárultával sem: a FINA, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség honlapjának úgy nyilatkozott, hogy a novemberi százhalombattai rövidpályás országos bajnokságon szokásához híven minden egyes számban rajthoz áll, „aztán pedig edzésben maradok, és igyekszem megfelelően felkészülni a rövidpályás világbajnokságra”.

Forrás: MTI


Megosztás