2019. február 16., szombat

Vizes VB - Hosszú Katinka

Hosszú Katinka és Milák Kristóf ezüstérmes, Cseh László és Kapás Boglárka ötödik

A 17. vizes világbajnokság július 29-i, szombati versenynapján a Duna Arénában. Hosszú Katinka 200 méter háton, Milák Kristóf pedig 100 méter pillangón lett második.

Hosszú Katinka 200 méter háton, a mindössze 17 éves Milák Kristóf pedig 100 méter pillangón ezüstérmet szerzett a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság szombati napján. Utóbbi versenyszámban Cseh László, míg 800 800 méter gyorson Kapás Boglárka az ötödik, míg a Kozma Dominik, Bohus Richárd, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn összeállítású 4×100 méteres vegyes gyorsváltó a hatodik helyen zárt. Íme, a magyar úszók szombati eredményei.

Molnár Flóra 28. lett 50 méter gyorson

Molnár Flóra a 28. helyen végzett, így nem jutott elődöntőbe 50 méter gyorson. A 19 éves nagykanizsai versenyező – aki ősztől az Egyesült Államokban folytatja tanulmányait – 25.61 másodperccel futamában csak a nyolcadik lett, egyéni csúcsától (24.95) jócskán elmaradt.

Nem úgy sikerült, ahogy elképzeltem, nagyon korán volt nekem, de a többieknek is. Azt gondolom sok van még bennem és ki is fog majd jönni. Időben fejlődni kell, hogyha délelőtt lassabban úszom, akkor is bekerüljek” – nyilatkozta Molnár Flóra.

Vizes VB - Molnár Flóra

Molnár Flóra rajtol a női 50 méteres gyorsúszás előfutamában
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Balog Gábor 50 méter háton, Sztankovics Anna pedig 50 méter mellen lett 27.

Balog Gábor, aki 25.56-tal több mint négy tizeddel rosszabbat úszott egyéni legjobbjától (25.12), 27. helyen zárt 50 méter háton.

Ugyancsak a 27. helyen zárt Sztankovics Anna 50 méter mellen. A 21 éves magyar versenyző 31.94-es ideje messze van egyéni legjobbjától (31.30), ezzel pedig futamában csak a kilencedik lett.

Sokkal jobban élveztem a mait, mint a száz métert. Bizakodó vagyok a holnapi vegyesváltót illetően. Amennyiben egy hasonló idővel sikerül kezdenem az első ötvenet, akkor a második felén is jobban fog menni szerintem. Innentől kezdve arra készülök, hiszen négyen fogunk egymásért is úszni” – nyilatkozta Sztankovics Anna.

Vizes VB - Sztankovics Anna

Sztankovics Anna a női 50 méteres mellúszás előfutamában
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Rasovszky Kristóf 24., Kalmár Ákos 26. lett 1.500 méter gyorson

Mindkét magyar versenyző a második előfutamban kapott helyet, a honfitársak gyakorlatilag végig együtt úsztak, a végén egy kis hajrá is belefért részükről egymás ellen: a nyíltvízi küzdelmek során 5 kilométeren hetedik, 10 kilométeren pedig ötödik Rasovszky Kristóf 15:23.87 perces idejével ötödikként, Kalmár Ákos pedig 15:23.96-tal hetedikként csapott célba.

Vizes VB - Rasovszky Kristóf

Rasovszky Kristóf a férfi 1.500 méteres gyorsúszás előfutamában
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Nagyon jó a hangulat itt a Duna Arénában, a nyílt víz után beugrani ebbe a medencébe nagy élmény volt. Érzésre már annyira nem esett jól az elmúlt hetek után, 400-ig volt talán kellemesebb, utána már éreztem, hogy nehéz lesz. Próbáltam kiadni magamból mindent, úgy érzem ez volt most a maximum” – nyilatkozta Rasovszky Kristóf.

Kalmár Ákos elmondta, kicsit jobb időre számított, azonban így sem elégedetlen: „Volt egy kis egészséges versengés köztünk, szinte végig együtt úsztunk, a végét kicsit jobban bírta, mint én. A sapkám 1100 méternél leesett, többször megtörtént már, de nem éreztem azt, hogy ez komolyabban hátráltatott volna, majd megnézzük a részidőket. Remélem, az ifi vb-n még jobban fog menni”.

Vizes VB - Kalmár Ákos

Kalmár Ákos a férfi 1.500 méteres gyorsúszás előfutamában
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Hosszú Katinka ezüstérmes 200 méter háton

A szám olimpiai ezüstérmese fantasztikus országos csúccsal, 2:05.85 perces idővel csapott a célba, a tavalyi, riói olimpián felállított 2:06.03-as idejét javította meg.

Vizes VB - Hosszú Katinka

Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntőjében
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Hosszú Katinka az 1-es pályán vágott neki a négy hossznak, tökéletesen kapta el rajtot, az első fordulónál harmadik volt, azonban olyan jól rúgta el magát a faltól, hogy pillanatok alatt az élre állt. Főként ennek a fegyverének köszönhetően az utolsó hosszt is elsőként kezdte meg. Az utolsó 50-en a címvédő ausztrál Emily Seebohm nagy hátrányt ledolgozva előbb az amerikai Kathleen Bakert, majd Hosszú Katinkát is megelőzte.

Vizes VB - Hosszú Katinka

Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője után
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Nagyon szerettem volna érmet szerezni, majdnem arany lett belőle. Egyéni csúcsot úsztam, ennek is nagyon örülök” – mondta Hosszú Katinka, majd hozzátette, kicsit elkalkulálta magát az elődöntőben, így utólag az ezüstérmet tekintve még inkább bosszantotta volna, ha nem jut fináléba. Kitért rá, még így is rengeteg van az úszásában.

Vizes VB - Hosszú Katinka

Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás eredményhirdetésén
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Milák Kristóf ezüstérmes, Cseh László ötödik 100 méter pillangón

A mindössze 17 éves Milák Kristóf az előfutam és az elődöntő után harmadszor is junior világcsúcsot úszott, 50.62 másodperces idejével pedig 15 századdal tovább javította országos rekordját. A számot az amerikai Caeleb Remel Dressel nyerte, Cseh László ötödik lett.

Óriási hangorkán fogadta mindkét magyart, a 200-on ezüstérmes, ezen a távon olimpiai második Cseh László a 7-es pályán, míg az előfutamban, majd az elődöntőben is junior világcsúcsot úszó – utóbbival Cseh László országos rekordját megjavító – Milák Kristóf a 3-ason állt rajtkőre. Cseh László ezúttal is lassan startolt, Milák Kristóf azonban nem esett ebbe a hibába, de így is csak hatodiknak fordult, míg a 31 éves Cseh László nyolcadiknak.

A második ötven méteren látszódott, hogy csak a fiatalabbik magyar lehet versenyben az éremért, elképesztő hajrájával az olimpiai bajnok szingapúri Joseph Schoolingot is megelőzve végül második lett. Cseh László 50.92-vel végzett ötödikként.

Vizes VB - Milák Kristóf

Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntője után
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Láttam magam mellett Dresselt, már az első ötvenen is jól tudtam tartani vele az iramot. A másodikon aztán olyan sebességgel jöttem, amit én sem tudtam elhinni. Mikor láttam, hogy még mindig mellette vagyok, tudtam, hogy jó idő lesz, de azt nem, hogy ennyire” – mondta Milák Kristóf, aki kitért arra is, hogy vasárnaptól edzőtábor vár rá az ifjúsági világbajnokság előtt. „Remélem, ott is ilyen jól tudok majd szerepelni.”

Majdnem megúsztam a legjobbamat, nagyon jó úszás volt, élveztem. Csak egy egészen kicsi plusz dinamika hiányzott szerintem. Nem baj, lesz min javítani az elkövetkező időszakban” – nyilatkozta Cseh László, aki gratulált Milák Kristófnak is. „Fantasztikusan nagyot úszott, remélem, jövőre vissza tudok vágni.”

Vizes VB - Cseh László és Milák Kristóf

Cseh László és Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntője után
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Bohus Richárd tizedik 50 méter háton

Bohus Richárd délelőtti idején javított az elődöntőben, 24.82 másodperces országos csúcsától mindössze hat századdal elmaradva futamában ötödik lett.

Vizes VB - Bohus Richárd

Bohus Richárd rajtol a férfi 50 méteres hátúszás elődöntőjében
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Kapás Boglárka ötödik 800 méter gyorson

A 7-es pályán úszó Kapás Boglárka, a szám olimpiai bronzérmese 200 méter után jelentős hátrányba került a második és harmadik helyezettel szemben, míg az amerikai Katie Ledecky már ekkor nagy fölénnyel vezetett. Több mint a táv felét megtették, amikor nagyjából három testhosszra nőtt a különbség a magyar versenyző és a dobogósok között, így kezdett egyértelművé válni, hogy a negyedik helyért csatázhat a hazai közönségkedvenc. Ezt a harcot végül a spanyol Mireia Belmonte nyerte Kapás Boglárkával szemben, aki így 8:24.41 perces idővel ötödik lett.

Az volt a célom, hogy úgy szálljak ki a vízből, hogy benne hagytam minden erőmet. Azt hiszem ez sikerült. Az volt a taktikám, hogy Belmontével megyek majd, biztos voltam benne, hogy ő bejön éremre, azért választottuk ezt, de végül ő is lassabban ment, mint amire számítottunk” – mondta Kapás Boglárka. Hozzátette, nem volt jó formában, de tovább kell lépnie.

Vizes VB - Kapás Boglárka

Kapás Boglárka a női 800 méteres gyorsúszás döntőjében
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Hatodik a 4×100 méteres vegyes gyorsváltó

A Kozma Dominik, Bohus Richárd, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn összeállítású 4×100 méteres vegyes gyorsváltó a hatodik helyen zárt. A váltó első tagja, Kozma Dominik 48.12 másodpercet úszott, nagyszerű ideje azonban a FINA-szabályok miatt nem hitelesíthető országos csúcsként, mivel vegyes stafétában született.

Forrás: MTI


Megosztás