2019. március 26., kedd

Hosszú Katinka, Cseh László és Kenderesi Tamás is döntős

Nem született újabb magyar érem a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság keddi napján, de három úszónk is döntőbe jutott: Cseh László és Kenderesi Tamás 200 m pillangón, míg Hosszú Katinka 200 m gyorson.

Újabb magyar érem nem, de világcsúcsok születtek a vizes világbajnokságon július 25-én, kedden. Hosszú Katinkának, Cseh Lászlónak és Kenderesi Tamásnak azonban éremért szurkolhatunk, ugyanis mindhárman döntőbe jutottak számukban, utóbbi két úszónk hihetetlen versenyzéssel.

Női 1.500 méter gyorson előzetesen Kapás Boglárkának volt esélye az éremszerzésre, s körülbelül 1.200 méterig úgy tűnt, ez összejöhet neki, ekkor azonban spanyol, illetve olasz riválisa ellépett tőle, és be kellett érnie a negyedik hellyel. Kapás Boglárka 16:06.27-tel ért célba, míg a szám másik magyar indulója, a mindössze 15 éves Késely Ajna 16.22.87-tel nyolcadikként végzett. A számot 15:31.82-vel az amerikaiak szupersztárja, Katie Ledecky nyerte, akinek ez volt a 12. világbajnoki aranyérme, amivel hazája női örökrangsorának élére ugrott.

Vizes VB 2017 - Kapás Boglárka

Kapás Boglárka a női 1.500 méteres gyorsúszás döntője után
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

A legjobb időmmel meglett volna az ezüst, és tudom, hogy tudok jobbat, mint a legjobb időm. Emiatt kis hiányérzet van bennem, de mindent kiadtam, így büszke is vagyok magamra. Ez most világbajnoki negyedik helyre volt jó” – mondta Kapás Boglárka, majd hozzátette, 800-on legjobbja környékén szeretne úszni, s addig „rendbe tenni” magát, bár mint megjegyezte, jelenleg nem tudja, mi a gond.

A mellettem lévő lánnyal szerettem volna menni, de sajnos már korán elhúzott. Remélem, a váltóban jobban fogok teljesíteni, úgy érzem, rövidebb távon most jobban megy” – összegzett Késely Ajna.

Vizes VB 2017 - Késely Ajna

Késely Ajna a női 1.500 méteres gyorsúszás döntőjében
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Férfi 200 méter gyorson Kozma Dominik úgy állt rajtkőre a döntőben, hogy ezzel már mindenképpen pályafutása legjobb eredményét érte el ebben a számban, de még erre is rá akart tenni egy lapáttal: elképesztően erősen kezdett, 50 méternél világcsúcs részidőn belül fordult. Az utolsó hosszon végül rutinosabb ellenfelei megelőzték, azonban 1:45.54 perces országos csúcsot állított fel, Cseh László 2009-es 1:45.78-as idejét adta át a múltnak.

Elvitt a szívem, ajándékot akartam, már csak a közönségnek is. Megtréfáltam a többieket, de ez lett a vége, ők rutinosabbak voltak. Legközelebb is ugyanezt fogom csinálni, csak be is fejezem” – mondta Kozma Dominik, majd hozzátette, azért kezdett nagy tempóban, mert félt, hogy nem tudja kiúszni magát, ha később kapcsol rá.

Vizes VB 2017 - Kozma Dominik

Kozma Dominik rajtol a férfi 200 méteres gyorsúszás döntőjében
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Hosszú Katinka ezúttal a 200 méter gyors elődöntőjében volt érdekelt. A háromszoros olimpiai bajnok klasszis tovább közelített 2015-ös országos rekordjához, 1:55.98-as ideje összesítésben az ötödik helyet jelentette.

Lassan kezdtem, de az a lényeg, hogy döntőben vagyok. Nagyon szeretnék odaérni a dobogóra, de egyéni csúcsnak is örülnék már” – mondta Hosszú Katinka, majd megjegyezte, szeretné kiélvezni a világbajnokság minden pillanatát, amelyek hiányozni fognak neki a versenyek után. A bajai klasszis kitért rá, ebben a számban VB-n vagy olimpián egy ötödik hely a legjobbja, ezen szeretne javítani.

Vizes VB 2017 - Hosszú Katinka

Hosszú Katinka a női 200 méteres gyorsúszás elődöntője előtt
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Férfi 200 méter pillangón a címvédő Cseh László és a szám olimpiai bronzérmese, Kenderesi Tamás fantasztikus hangulatú elődöntős futamban első és második helyen zárt, s összesítésben csak a japán Szeto Daija előzte meg őket.

Nagy tempót diktált az elején Chad (Le Clos), nekem az volt az ukáz, hogy vele kell menni. Rendben volt ez az úszás, de a döntőben sokkal jobb idő kell majd az éremhez, mert mindenkivel számolni kell” – nyilatkozott Cseh László.

Vizes VB 2017 - Cseh László

Cseh László a férfi 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Érzékeltem, hogy a verseny első felében mentek a többiek rendesen, de ha jobban megúszom az első százat, az nem lett volna olyan jó érzés, mint így. Jó pályám van a döntőben, a 3-ason leszek, látni fogok mindenkit, aki számít” – értékelt Kenderesi Tamás.

Vizes VB 2017 - Kenderesi Tamás

Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás elődöntője előtt
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

A Duna Aréna közönsége öt percen belül két világcsúcsnak is tapsolhatott: a brit Adam Peaty 50 méter mellen tovább javította a délelőtti előfutamban úszott idejét, s áttörte a 26 másodperces álomhatárt: 25.95 másodperc az új rekord. Ezt követően a kanadai Kylie Jacqueline Masse női 100 méter háton a legrégebb óta fennállt női rekordot, a brit Gemma Spofforth 2009-es 58.12 másodperces, „cáparuhás” csúcsát adta át a múltnak 58.10-zel.

A versenynapot stílszerűen egy újabb világcsúcs, kedden már a negyedik zárta le: az amerikai Lilly King női 100 méter mellen két tizedet faragott a litván Ruta Meilutyte 2013-as 1:04.35-ös idejéből, az új csúcs: 1:04.13.

Forrás: MTI


Megosztás