2019. március 22., péntek

Hosszú Katinka bronzérmes, a női 4×200 méteres gyorsváltó hatodik

Bronzérmet nyert 200 méter pillangón Hosszú Katinka, a Késely Ajna, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Hosszú Katinka összeállítású 4×200 méteres gyorsváltó a hatodik helyen végzett csütörtökön, a vizes VB-n.

Július 27-én, csütörtökön ismét megtelt a Duna Aréna, hiszen több magyar versenyzőért is izgulhattunk. Gyurta Dániel sajnos nem jutott elődöntőben 200 méter mellen, Hosszú Katinka viszont bronzérmet nyert 200 méter pillangón. Ugyanebben a számban Szilágyi Liliána hetedik, míg a 4×200 méteres női gyorsváltónk a hatodik helyen végzett, Bernek Péter pedig döntős 200 méter háton. Íme, a magyar úszók csütörtöki eredményei.

Gyurta Dániel nem jutott elődöntőben 200 méter mellen

A 2012-es olimpiai bajnok Gyurta Dániel nem kezdte jól a hazai világbajnokságot, hiszen 100 méter mellen az előfutamok után a 26. helyen zárt, majd a 4×100 méteres vegyes vegyesváltó tagjaként elkapkodta a beugrást – 11 századdal –, ami miatt kizárták a magyar stafétát. Ezzel együtt hatalmas ovációval üdvözölte a közönség a háromszoros világbajnokot, korábbi világcsúcstartót, aki évekig verhetetlennek számított az egyik legkeményebb számban.

Gyurta Dániel a harmadik előfutamban kapott helyet, a 2-es pályáról indulva hosszú tempókkal úszott, a táv felénél hatodiknak fordult. Ugyan megpróbált hajrázni, de 2:11.28 perces idővel csak a hatodik lett, ez pedig mindössze a 17. helyhez volt elég. Érdekesség, hogy a tavalyi riói olimpián is pontosan ilyen időt úszott, s akkor is a 17. helyen végzett.

Vizes VB - Gyurta Dániel

Gyurta Dániel a férfi 200 méteres mellúszás előfutamában
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Nem vagyok csalódott, hiszen én mindent megtettem ebben az évben, ahogy tavaly is, valamiért ennek most így kell lennie” – kezdte értékelését a szám háromszoros világbajnoka, aki a játékok után edzőt váltott és azóta Nagy József irányításával készül fel. „Nem akarok változtatni azon a munkán, amelyet elkezdtünk, nagyon nehéz tizenhét év után változtatni a mozgásomon, a technikámon, ez egy hosszabb folyamat” – tette hozzá.

A 28 éves úszó azt mondta, a 2004-es athéni olimpia ezüstérmét követően sokkal rosszabb helyzetben volt, most is az a célja, hogy kikerüljön ebből a gödörből. „Szeretném magamnak is bizonyítani, hogy ha egyszer már visszatértem, akkor most is vissza tudok. Erre a legjobb példa Hosszú Katinka, a londoni olimpia után ő is vissza tudott jönni, én is vissza fogok” – nyilatkozott.

Megjegyezte, természetesen nem könnyű hétről hétre hajnalban kelni, és újra és újra edzeni az uszodában, de a versenyzés motiválja, hogy felvegye a versenyt – jelen esetben – a japánokkal és az amerikaiakkal. Gyurta Dániel kiemelte, bízik benne, hogy a szövetségi kapitány, Sós Csaba korábbi három világbajnoki bakija – korai rajtok – ellenére lehetőséget ad majd neki a vegyesváltóban, ahol szeretne bizonyítani.

Hosszú Katinka bronzérmes, Szilágyi Liliána hetedik 200 méter pillangón

Hosszú Katinka a 7-es, Szilágyi Liliána pedig az 1-es pályáról vágott neki a finálénak, a „Ria, Ria…Hungária” ezúttal is szinte felrobbantotta az arénát. Hosszú Katinka keményen kezdett, féltávnál elsőként fordult, majd az utolsó 50-nek a harmadik helyről vágott neki.

Vizes VB - Hosszú Katinka

Hosszú Katinka a női 200 méteres pillangóúszás döntője után
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Hatalmas hajrába kezdett, s ugyan az első két helyre nem igazán volt esélye, de 2:06.02 perces idővel magabiztosan szerezte meg a bronzérmet az olimpiai bajnok spanyol Mireia Belmonte és a német Franziska Hentke mögött. Az EB-ezüstérmes Szilágyi Liliána végig a 7-8. helyen úszott, végül 2:07.58 perccel a hetedik lett.

Nem vagyok megelégedve az úszásommal, annak viszont nagyon örülök, hogy hazai közönség előtt egy világbajnoki döntőben vehettem részt. Jó úton vagyok, ez egy jó állomás volt. Azt hiszem, kicsit bátortalan voltam még ehhez, nem igen hittem még el, pedig el kéne már. A szívem még nem igazán engedi, hogy továbblépjek” – mondta Szilágyi Liliána.

Vizes VB - Hosszú Katinka

A harmadik helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Majdnem, hogy jobban örültem ennek a bronznak, mint a kétszáz vegyesen szerzett aranynak, mert arra mindenki számított és elvárta” – nyilatkozta a háromszoros olimpiai bajnok, aki 2009 és 2013 után szerzett VB-bronzot ebben a számban. Hozzátette, ilyen időt négy éve nem úszott, de kicsivel tovább tartott az új technika elsajátítása. Megjegyezte, ez egy nagy önbizalomlöket, a sok év munka, amit beletett a pillangóba, az ki fog jönni. Szeretne még tovább fejlődni ebben az úszásnemben.

A 28 éves bajai úszósztár a magyar csapat negyedik érmét szerezte a hazai rendezésű világbajnokságon: vasárnap a 4×100 méteres gyorsváltó lett harmadik, hétfőn Hosszú Katinka védte meg címét 200 méter vegyesen, szerdán pedig Cseh László végzett a második helyen 200 méter pillangón.

Vizes VB - Hosszú Katinka

A győztes spanyol Mireia Belmonte (k), második helyezett német Franziska Hentke (j) és a harmadik helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Hatodik a női 4×200 méteres gyorsváltó

A Késely Ajna, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Hosszú Katinka összeállítású 4×200 méteres gyorsváltó – amely egy helyen változott a délelőttihez képest, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka váltotta Gyurinovics Fannit – 7:51.33 idővel csapott célba.

Elsőként a 15 éves Késely Ajna állt rajtkőre, volt ugyan ötödik is, de csak a hetediknek ért be. Ezt követően Jakabos Zsuzsanna ugrott a medencébe, de nem tudott faragni a hátrányon. Verrasztó Evelyn sem tudta feljebb hozni a csapatot, így Hosszú Katinka nagy feladat elé nézett. Száz méter után már a hatodik volt, de talán kissé el is fáradt ennek a hátránynak a ledolgozásában, így az utolsó 50-en már nem tudott előrébb jönni.

A váltó mindig is olyan energiákat mozgatott meg, amelyről azt sem tudjuk, hogy van. Ráadásul ilyen fantasztikus környezetben vagyunk, három társam pedig ott áll mögöttem. Szerettünk volna dobogóra állni, reális cél volt, hátha Tokióra odaérünk. Remélem, benne leszek még akkor is a váltóban” – mondta Hosszú Katinka.

Vizes VB

Verrasztó Evelyn, Késely Ajna, Jakabos Zsuzsanna (fent b-j) és Hosszú Katinka a női 4×200 méteres gyorsváltó döntője után
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Bernek Péter döntős 200 méter háton, Telegdy Ádám 9.

Bernek Péter 1:55.79 perces országos csúccsal a hatodik idővel jutott döntőbe, Telegdy Ádám pedig a 9. helyen zárt 200 méter háton. Mindketten az első elődöntőben álltak rajtkőre, Bernek Péter a 4-es, Telegdy Ádám a 6-os pályáról vágott neki a négy hossznak.

Vizes VB - Bernek Péter

Bernek Péter a férfi 200 méteres hátúszás előfutamában
(Fotó: MTI – Kovács Tamás)

Az előfutamokkal ellentétben ezúttal a riválisok erősebben kezdtek, a táv felénél a középmezőnyben voltak a magyarok, a hajrát követően végül Bernek Péter holtversenyben harmadikként, Telegdy Ádám ötödiknek csapott célba. Előbbinek sikerült a terve, hiszen megjavította 1:55.88-as, 2012-es országos csúcsát, utóbbi pedig nagyot faragott egyéni legjobbjából (1:57.17), 1:56.69 perc mostantól pályafutása leggyorsabbja.

Az országos csúcs ellenére picit elégedetlen vagyok, reggel erősebben kezdtem, talán most is azt kellett volna. Szeretném ezt az időt megjavítani, ha esetleg sikerülne 1:55 alá bemenni, akkor az sem érdekel, hányadik vagyok” – nyilatkozta Bernek Péter.

Vizes VB - Bernek Péter és Telegdy Ádám

Bernek Péter (j) és Telegdy Ádám a férfi 200 méteres hátúszás elődöntője után
(Fotó: MTI – Illyés Tibor)

Elégedett vagyok, amikor láttam az időeredményt, nem gondoltam volna, hogy kilencedik leszek. Pont ezt az időt lőttem be magamnak előzetesen, nem lehetek csalódott. Arra nincsenek szavak, milyen itt a hangulat, elképesztően jó érzés, legszívesebben minden nap átélném” – mondta Telegdy Ádám, aki hozzátette, ha évente javul folyamatosan, akkor akár 2020-ban az Európa-bajnokságon hazai környezetben akár dobogóra is állhat.

Forrás: MTI


Megosztás