2019. május 27., hétfő

Logan Paul (Fotó: YouTube.com)

Hatalmas botrányt kavart a népszerű napivlog

Halott embert mutogatott, majd nézői legnagyobb döbbenetére hirtelen poénkodni kezdett Logan Paul amerikai youtuber, miközben a japán „öngyilkos erdőben” készítette legújabb videóját.

Érdekesen indult az Internet népe számára 2018: alig tért magához a világ a szilveszteri bulik után, azonnal felháborodással átitatott cikkek és reagálások sokaságába botlott mindenki, aki felmerészkedett a világhálóra. Nem csoda, hiszen egy 15 millió feliratkozóval rendelkező csatorna tulajdonosa tette ki az a videót, melyben a haverjaival egy erdőben barangol felszabadultan, majd egy kanyarban szembesül egy felakasztott test látványával. Gondoljunk bele, mekkora traumát tud egy ilyen esemény okozni…

Ilyenkor a keletkezett feszültség mindenkiben másképp nyilvánul meg, így majdnem minden reakció megengedhető, legyen az sírás, agyfagyás, vagy akár görcsös nevetés. Viszont van valami, ami megbocsáthatatlan: közzétenni ezt a jelenetet és az elhunyt testről készült felvételeket, mellyel nemcsak személyi jogok sérülnek, hanem a gyenge idegzetű rajongókban is maradandó sebek keletkezhetnek.

Aokigahara, avagy a „fák tengere”… Igazi turistalátványosság, hírneve azonban nem alaptalan, mivel a csodás, sziklás, idilli tájat holtestek maradványai és figyelmeztető táblák tarkítják. 1960-ban egy szerelmespár tragikus története jelent meg Japánban, melyben az utolsó helyszín ez az erdő volt, ahol a fiatalok végül meghaltak. Innen kezdődött minden, sorra követtek el a való életben is itt öngyilkosságokat a hétköznapi emberek, s ez mára majdhogynem „hagyománnyá” vált.

Logan Paul neve valószínűleg minden fiatal számára ismert, hiszen munkássága a YouTube-on kívül kiterjed több közösségi oldalra (pl. Facebook, Instagram), melyeken ugyanolyan aktívan tevékenykedik. Nem titkolt célja az emberek szórakoztatása, amit igyekszik napi szinten frissülő tartalommal véghezvinni. Vine-videóival robbant be a köztudatba, hatalmas siker és több ezer követő dobta meg a srác karrierjét. 2015-ben kezdte el napi vlogjait feltölteni a legnagyobb videómegosztó platformra, amit több, mint 15,5 millióan követnek. Logan igyekszik magasabbra tenni a lécet minden egyes kiadott videójában, így minden napjába belecsempészik valami durvát, valami bulit, ami azt a látszatot kelti, hogy mennyire izgalmas élete van, így megéri követni a hétköznapjait. Mindez éveken át sikeresen ment, de 2017 utolsó napján átlépett egy határt, ami sokak szerint a karrierjének végével is járhat…

Logan az év vége felé tokiói kiruccanásának izgalmas részeivel jelentkezett, többek között élőszereplős Pokemon GO részt is forgatott a japán fővárosban. Fiatalos, trendi, nincs is vele semmi gond. A harmadik epizód viszont már meglepően kezdődik: a srác döbbent arccal figyelmezteti nézőit, hogy amit most fognak látni, olyat még sosem láthatott senki a YouTube-on, és minden valóságos, nincs semmi megjátszva. Ezután indul el a tényleges vlog, elcsattannak az első poénok, szó esik 2017-ről, majd a csipet-csapat megérkezik az erdő szélére.

Az első sértésnek minősíthető jelenség már itt megtörténik: Logan ugyanis vigyorogva jelenti ki, hogy ahova menni fognak, az nem más, mint a híres japán öngyilkos erdő, ahol már 500 olyan embert regisztráltak, aki itt vetett véget az életének. Közvetlenül ezután elhangzik még jó pár „vicc”, ami egy ilyen tragikus helyszín mellett egyszerűen nem megengedett. (Például egy távcsővel körbenézve azt mondani, hogy majd ezzel láthatunk szellemeket… Nem főben járó bűn, de ez már sokak fülét megütheti.)

A fiatalok terve az volt, hogy egy helyi kísérővel 24 órát töltenek egy sátorban az Aokigahara-ban. Izgalmas, igazi kihívásvideónak tűnik első hallásra, ami tökéletesen beleillik a csatorna repertoárjába. Viszont amikor elindulnak az erdő mélyébe, a kiszáradt fák, a szürke égbolt látványa (amit Logan megspékelt egy, a videó alá vágott ijesztő soundtrack-kel is), libabőrt okoz a nézőkön. Pár röpke másodperc múlva pedig bekövetkezik a tetőpont: a társaság szeme előtt egy felakasztott fiatalember jelent meg…

Hebegés-habogás, ijedt tekintetek, majd mentsük, ami menthető alapon a srácok a kamera felé nézve térítőkké válva olyan mélyen szántó gondolatokat osztottak meg velünk, mint „az öngyilkosság nem vicc”, „mi itt vagyunk nektek”, „az öngyilkosság nem válasz semmire”. A rendőrök riasztása után aztán azonnal menekülőre fogták a dolgot, és amikor elkezdték feldolgozni a látottakat, „WHAT THE ****” ordításokkal és artikulálatlan vihogással nyugtázták a traumát.

Érthető, hogy a követők számára ilyen negatívan robbant be ez a videó, hiszen ilyen helyzetet feltenni az Internetre (főleg olyan csatornára, amit rengeteg kiskorú néz) elmondhatatlanul felelőtlen döntés. A felháborodás hullámát a vlog törlése követte, de ami egyszer kikerül a netre, az ott is marad… Többen újra feltették a tartalmat, megjelentek az elemző, védő és támadó videók is. Logan (féltve karrierjét) azonnal bocsánatkérő gondolatokat osztott meg és megígérte, hogy több ilyet nem fog megtenni.

Valószínűleg a hype hamarosan leapad, a feliratkozók megmaradnak, a szórakoztató tartalmak pedig ugyanúgy megjelennek, mint eddig. Bízzunk benne, hogy Logan vallomása őszinte volt, nem pedig csak a nézők nyomására kért elnézést.

Forrás: Olvasói cikk – Kovács Petra Katalin


Megosztás