2019. március 23., szombat

Biztonságos Internet

Három tipp, amelyek segítségével tiszta (digitális) lappal kezdhetjük az évet

Számítógépünk óriási mennyiségű böngészési adatot tárol, gyakran olyanokat is, amiket igazán nem sejtenénk. Új év, új kezdet: gyors rendcsinálás gyanánt töröljük ki az előzményeket!

Nap mint nap halljuk, mennyire fontos (lenne), hogy minél kevesebbet tudjanak rólunk a neten. Sokan közületek nagyjából ekkor szoktak legyinteni egy nagyot, mondván „Hagyjál már ezzel!”, pedig számtalan eset bizonyítja, hogy nemhogy érdemes, hanem sokkal inkább nagyon fontos lenne úgy nagyjából mindent eltitkolni magunkról. Az, hogy alig árulsz el magadról bármit is például a Facebook adatlapodon, csak egy dolog, ugyanis a különböző oldalak és alkalmazások észrevétlenül gyűjtik rólad az infókat. Ezért amit csak lehet, érdemes törölni…

Google

A keresőóriásnak az a dolga, hogy mindent tudjon, minden lépésünkről nyilvántartást vezessen, hiszen csakis így tud megfelelni legfőbb feladatának, a „személyre szabott”, azaz hatékony hirdetések elhelyezésének. Akinek van Google-fiókja, annak korántsem elég a böngészés közben összeszedett sütiket kiirtani, mert a technikai óriás mindent archivál, amit csak valaha is kerestünk, sőt órára és percre rögzíti a helyszíneket is, amelyeken jártunk.

A jó hír az, hogy szervereiről (látszólag) minden törölhető. A rossz hír az, hogy csak „látszólag”, mert sokak szerint mindössze a mi szemünk elől tűnik el a tartalom. De legalább, ha bárki feltörné a Google fiókunkat, az illetéktelen behatoló hozzánk hasonlóan sem látna semmit törlés után.

Ide kattintva, vagy a böngészőbe írva, hogy google.hu/maps/timeline, a felhasználónevünkkel, jelszavunkkal megláthatjuk, a Google szerint mikor, merre jártunk, ezen az oldalon pedig sok más is kiderül.

Szerencsére, az említett törlés lehetősége is rendelkezésre áll, és itt némi finomhangolást is megenged a keresőóriás kíváncsisága.

Facebook

A közösségi portál ugyanúgy rögzít mindent, mint a Google, csak az adatok az oldal természeténél fogva eleve sokkal személyesebbek, hiszen a posztok, kedvelések, megosztások a magánélet, a pillanatnyi hangulat, a vonzalmak kifejezéséről szólnak.

És ismét nem csupán a tolakodó hirdetésekről, meg a Facebook aggályos véleménybefolyásoló tevékenységéről lehet szó, hanem például arról, hogy feltörhetik a felhasználó fiókját, vagy a véletlenül nyitva hagyott számítógépén, mobiljában néz szét valaki illetéktelenül.

Szerencsére lehet törölni a fiók elérhető adatait. A kissé elrejtett beállítások eléréséhez a Facebookon kattintsunk a jobb felső sarokban látható lefelé mutató háromszögre, majd a „Tevékenységnapló”-ra. A Tevékenységnapló jegyzi minden egyes mozdulatunkat a Facebookon. A balra megjelenő oszlopban a Fényképek, Kedvelések, Hozzászólások menüpontban tehetünk rendet, majd a „Továbbiak”-at választva többek között a keresési előzményeket is el tudjuk tüntetni.

Nem fecsegő kereső

A Google pontos válaszokat ad, talán a lehető legpontosabbakat a feltett kérdésekre – sajnos azonban időnként elég nyers kereskedelmi érdekek szerint fogalmaz. Vannak olyan nonprofit keresők, amelyek nem tartják nyilván a felhasználók érdeklődését, s nem tesznek eléjük „személyre szabott” hirdetéseket. Ilyen például a DuckDuckGo, vagy a remek Ixquick, a világ talán legnagyobb privát kereső oldalai.

Az Ixquick nem rögzíti az IP-címünket, böngészőinformációinkat vagy keresési előzményeinket. Ennek a keresőnek az igazi mágiája a „proxy keresés” funkciója. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felkeresett weboldalaknak fogalmuk sincs, milyen IP címet használunk. A proxy persze lelassíthatja a kereséseket, ez az ára a (majdnem) láthatatlanságnak.

Addig is töröljük az összes böngészőnkből – a Chrome-tól az Explorerig – minden 2017-es, vagy még régebbi keresési előzményünket. Sajnos a böngészők nem mindig könnyen elérhető helyen, többnyire valahol a Beállítások/ Speciális/ Böngészési előzmények elnevezésű menüpont táján teszik lehetővé a múlt felszámolását. Gyorsabb böngészőt, kis helyet, némi privát szférát nyerünk a fáradozás jutalmaként.

Forrás: Híradó.hu


Megosztás