2019. május 27., hétfő

EU Contest For Young Scientists 2017

Három magyar diák az EU ifjúsági tudományos versenyének döntőjében

Hárman képviselik Magyarországot az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyének döntőjében Tallinnban szeptember 22. és 27. között – közölte a Magyar Innovációs Szövetség.

A kiválasztott mintegy száz pályázó között Magyarországról a Magyar Innovációs Szövetség által megrendezett 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjasa jutott ki a több mint 45 ezer eurós (13,9 millió forint) összdíjazású, háromnapos megmérettetésre, amelynek célja, hogy a 15-20 év közötti fiatalok figyelmét a természettudomány és technológia területére irányítsa.

Kocsis Ábel, a Soproni Széchenyi István Gimnázium végzett diákja a „Mennyire vagyunk tartósak? – Gerincgörbületek kirajzolása Tolival” nevű gerincvizsgáló eszközzel, Molnár Áron, a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium végzett diákja az „Új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzor” című projekttel, Puskás Dávid, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákja pedig a „3D nyomtatott Holdbázis” című munkájával vesz részt a versenyen.

A Magyar Innovációs Szövetség konzultációkkal segíti a fiatalok felkészülését a kiutazás előtt, a magyar delegációt Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűritagja vezeti.

Az első Európai Unió (EU) Fiatal Tudósok Versenyét 1989-ben, Brüsszelben rendezték meg. (Az EU-verseny elődje az 1968 és 1988 között kiírásra került Philips-verseny volt.) Az EU Fiatal Tudósok Versenye az Európai Bizottság kezdeményezése, melynek célja, hogy a fiatalok figyelmét a tudomány és technológia területére irányítsa és elősegítse az együttműködést és az információcserét közöttük. Az évente megrendezésre kerülő versenyen 15-20 év közötti fiatalok vehetnek részt, de csak azok a projektek, amelyek első díjat nyertek a nemzeti tudományos és innovációs versenyeken.Megosztás