2019. május 27., hétfő

MTA

Hamarosan indul az MTA tudományos-ismeretterjesztő filmklubja

Április 12-én indul és május végéig tart a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tudományos-ismeretterjesztő filmklubja az MTA székházában.

Idén immár harmadszor rendezzük meg filmklubunkat. Az Akadémia is szeretne nyitni a nagyközönség felé, a középiskolásoktól a nyugdíjasokig minden érdeklődőt várunk a vetítésekre” – mondta Rédey Soma, az MTA kommunikációs főosztályvezető-helyettese az M1 aktuális csatorna műsorában. A sorozat nyolc héten át tart, a vetítéseket, amelyek szerdánként lesznek, szakértők bevonásával tartott beszélgetések kísérik.

Mint kifejtette, a programban alapvetően dokumentumfilmek szerepelnek, de a nyitófilm április 12-én Tasnádi István „MEMO” című, tavaly bemutatott játékfilmje lesz, amelynek középpontjában egy ritka mentális jelenség, a hipermnézia áll. A repertoáron nagyrészt hazai készítésű filmek szerepelnek, de május 10-én levetítik a National Geography Mars-sorozatának egyik epizódját, a részben 2033-ban játszódó „Mars – Utak a Vörös bolygóra” című filmet, amelynek elkészítésében magyar szakértők is részt vettek. Egyiküket, Sík András geográfust, meg is hívták az eseményre.

A széria történelmi témájú filmjei közé tartozik az április 19-én látható „133 nap – a Tanácsköztársaság története” című film, Borsodi István rendezése (itt Katona Csaba történész lesz a vendég), valamint egy héttel később Baltavári Tamás „Szigetvár 1566” című animációs alkotása, amely után Hóvári János, volt ankarai nagykövettel is lehet beszélgetni. A biológia témakörében május 3-án vetítik Szendőfi Balázs „Budapest halai” című természetfilmjét.

A filmklubban a Magyar Média Mecenatúra program által finanszírozott több film is látható lesz, a vetítések ingyenesek, de előzetesen regisztrálni kell az MTA honlapján.

Forrás: MTI


Megosztás