2019. május 27., hétfő

Hamarosan indul a szalagavatók időszaka, a végzősök már készülnek

De mennyire ünnep a szalagavató a diákoknak, rokonoknak, hozzátartozóknak, barátoknak, tanároknak, intézményvezetőknek, osztályfőnököknek?

Novembertől, tulajdonképpen egészen tavaszig a szalag- és gombavatók időszakát éljük, amikor az érettségi és/vagy szakvizsga előtt álló diákok egy-egy szalagot, vagy díszgombot kapnak szívük fölé. A hagyomány szerint azért, hogy ne felejtsék el iskolájukat, de ma már mindez jelkép is: a közelgő vizsgák és a felnőtté válás küszöbének jelképe.

Na jó, nem durrogtatunk több ilyen és ehhez hasonló szófordulatot, hiszen minden valószínűség szerint hallani fogjátok még ezeket, s különben sem akarjuk elvenni az ünnepi beszédeket írók kenyerét. De ha már itt tartunk, vajon mennyire ünnep a szalagavató egy végzős diák számára? És mennyire ünnep a rokonoknak, hozzátartozóknak, barátoknak, tanároknak, intézményvezetőknek, osztályfőnököknek?

Körbekérdezgettünk ismeretségi körünkben a már érettségizett, illetve most szalagavató előtt álló fiatalok között, valamint megkérdeztünk pedagógusokat, továbbá kicsit belemerültünk a különböző szalagavatókról szóló internetes cikkek hozzászólásaiba, hogy megtudjuk, ki mit gondol erről a hagyományról. Nos, azt kell mondanunk, hogy bár a legtöbben szép hagyománynak, sőt nem kevesen ünnepnek tartják, bőven vannak olyanok, akik felesleges tehernek, pénzkidobásnak ítélik meg a szalagavató rendezvényeket. Utóbbi vélemények nagy részét persze leginkább a weben olvashatjuk, nem ritkán igen szélsőséges kifejezésekkel tarkított stílusban, de a magyar „fórumkultúra” már csak ilyen.

Az ellenzők leginkább a kiadások miatt emelték fel szavukat, s ha jobban belegondolunk, egy szalagavató valóban nem feltétlenül az olcsóbb mulatságok közé tartozik, még akkor sem, ha mondjuk viszonylag bőséges az osztálypénz nyújtotta keret. Ha az intézményeket nézzük, azok az iskolák is borsos árat fizethetnek, amelyek nem rendelkeznek megfelelő helyszínnel, hiszen megfelelő méretű helyszínt kell bérelniük.

A diákoktól elhangzott olyan vélemény is, hogy bár majdnem mindenki várja, mégis kicsit „túl van lihegve”, sok esetben erőltetett, unalmas az egész. Mindezek ellenére azonban a többség szépnek, jónak és szükségesnek tartja a szalagavatókat.

Ami a pedagógusokat illeti, egyáltalán nem reprezentatív felmérésünk egyértelműen azt mutatja, hogy a szalagavató osztályfőnökként, különösen egy igazán belevaló, illetve az első ballagó osztály esetén a legmeghatóbb. A szalagavatókon egyébként általában az osztályfőnökök is szerepet kapnak az osztálytáncokban, és a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyenkor szinte mindenre rávehetők.

Ha a mi véleményünkre vagytok kíváncsiak, mi bizony a szalagavató-pártiak számát gyarapítjuk, hiszen szerintünk is szép hagyomány és egy olyan jellegzetes esemény, amelyből – optimális esetben persze – csak egy adódik az életben. De ha már a véleményeknél tartunk, mi is kíváncsiak vagyunk a ti, illetve bármely olvasónk véleményére, amelynek egyszerűbb kinyilvánítására rögtön itt egy szavazás, de természetesen bővebb véleményeket is szívesen fogadunk hozzászólás formájában.

Forrás: IfiPress


Megosztás