2019. január 18., péntek - Piroska

Cyberbullying

Ha valami már sok(k) a neten, ezeken az oldalakon jelentheted

Valami durvába, nyilvánvalóan káros tartalomba botlottál netezés közben, és nem tudod, mit csinálj? Ha nem akarod annyiban hagyni a dolgot, jelentheted az ilyen tartalmakat, nem is csak egy helyen. Most elmondjuk, hogy hol.

Tegyük fel, hogy netezel önfeledten, és akkor váratlanul egy olyan oldalra tévedsz, amitől felfordul vagy éppen összeszorul a gyomrod. Lehet, hogy meztelenség vagy szex van egy olyan helyen, ahol semmi keresnivalója, előfordulhat, hogy illegális szerek fogyasztására ösztönöznek, esetleg valamilyen embercsoport ellen uszítanak, vagy éppen át akarnak verni/le akarnak húzni – és persze ezen kívül is jó néhány fajtája lehet a káros vagy illegális tartalmaknak.

A legkényelmesebb megoldás persze, ha egyszerűen bezárod az oldalt, de ha nem akarod annyiban hagyni, és ennél többet akarsz tenni, jelentheted is az ilyen tartalmakat. Hogy hol? Ebben segít az alábbi felsorolás.

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)

A médiahatóság aloldalán kilenc kategóriában jelentheted be (akár névtelenül is), ha illegális tartalmat találsz egy weboldalon, vagy olyasmit, ami bármilyen szempontból nincs rendben. Ha a bejelentett tartalom jogellenes, felszólítják a közreadó honlap szerkesztőjét vagy a tartalmat tároló szerver üzemeltetőjét, hogy távolítsa el a kifogásolt részt.

Biztonságosinternet Hotline

Ezen a weboldalon pofonegyszerűen jelentheted be, ha pedofil, erőszakos, uszító, drogozásra csábító tartalomra, vagy bármilyen más, káros tartalomra bukkantál. Emellett tippeket is találsz az oldalon a biztonságos netezéssel kapcsolatban.

Nemzeti Kibervédelmi Intézet

Az intézet honlapján is egyszerűen és gyorsan tehetsz bejelentést a nem kívánt tartalmakról. Ehhez klikkelj az oldal felső részén, a jobb szélen található „Kapcsolat” menüpontra, majd pedig a „Közérdekű bejelentés beküldése” linkre. A megnyíló felületen pillanatok alatt megteheted a bejelentést.

Egyéb

Ezeken felül ingyen hívhatod a +36 80 555-111-es számon a Telefontanút, de a rendőrség Bűnügyi főigazgatóságát is a +36 1 443-5500-as telefonszámon, illetve e-mailt is írhatsz nekik a bufoigtitk@orfk.police.hu címre, ha úgy ítéled meg, hogy illegális tartalomra akadtál.Megosztás