2018. június 18., hétfő - Arnold, Levente

Cseresznye

Ha még nem is a ropogós, de már érik a cserkó – RECEPTTEL

A cseresznyének amellett, hogy rákmegelőző hatása van, segít a csontok erősödésében, de még a pattanások csökkentésében, sőt a fogyásban is. Mindemellett van még egy jó tulajdonsága… finom!

Számos gyümölcsről azonnal 4-5 ok is eszünkbe jut, ha fel kell sorolni hirtelen, miért jó enni – már persze azon kívül, hogy finom. A cseresznye ebből a szempontból kicsit mostohagyerek, pedig a nyár közepén nemcsak azért szeretjük, mert sok van belőle és úton-útfélen belebotlunk.

Kezdjük azzal, hogy pont a legnagyobb melegben kiváló szomjoltó, ami nem csoda: négyötöd része víz, a maradék viszont energiában és hasznos tápanyagokban igen gazdag. Tele van például rosttal, ami az emésztésnek tesz jót, a szénhidrát pedig gondoskodik arról, hogy egyetlen marék cseresznye is elmulassza az éhséget.

Cseresznye

A kép illusztráció

Ami a vitamin- és ásványianyag-tartalmat illeti, nagy mennyiségben találunk benne A, B1, B2, B6 és C-vitamint, ezen kívül folsavat, vasat, pantoténsavat, biotint, niacint, riboflavint, foszfort, káliumot, kalciumot, nátriumot és kobaltot is tartalmaz. A rostoknak és a víznek köszönhetően remek méregtelenítő, sőt, a tinikori pattanásokat is csökkenti.

A kisgyerekek is szívesen eszik, ami azért jó, mert a csontok fejlődését kedvezően befolyásolja, felnőttkorban pedig a többi piros gyümölcshöz hasonlóan a rák megelőzésében van nagy szerepe. A benne található flavonoidok gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása miatt egy nyári zápor után a meghűlés legjobb ellenszere, tisztítóhatása révén pedig az ízületi betegségek, elsősorban a köszvény ellen ajánlják.

Cseresznye

A kép illusztráció

De még mindig nincs vége a felsorolásnak: a cseresznyével fogyni is lehet! Persze óvatosnak kell lenni és nem szabad túlzásba vinni, de ha hirtelen kell megszabadulni 2-3 kilótól, akkor főétkezések előtt egy órával egyél meg néhány maréknyi cseresznyét, egy nap alatt összesen 1-1,5 kilót, egyenletesen elosztva. Felgyorsítja az emésztést, így szervezeted kevesebb anyagot fog felszívni a rajta átszáguldó ételből, de csak délután 3-4-ig edd, hogy később az emésztőrendszered pihenhessen!

Egyébként meg szerintünk az egyik legfinomabb gyümölcs, úgyhogy mindezeket félretéve ehetd csak úgy is. Na persze, konyhatündérek sütit is készíthetnek belőle, ehhez íme 1-2 recept.

Cseresznye

A kép illusztráció

Cseresznyés-rácsos sütemény

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1/2 dl tej
  • 1 sütőpor
  • 1 egész tojás és egy tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál méz

A töltelékhez:

  • 1000 g cseresznye
  • 200g cukor
  • 2g fahéj
  • 100g zsemlemorzsa
  • 50g vaníliás cukor

Elkészítés

A tészta elkészítése:

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd összegyúrjuk a porcukorral, a mézzel, a tojásokkal, vaníliás cukorral, tejjel és a sütőporral. Jól összegyúrjuk, és a tészta kétharmadát kinyújtjuk.

A töltelék elkészítése:

A cseresznyét kimagvazzuk, fahéjjal, cukorral ízesítjük, majd hozzákeverjük a zsemlemorzsát.

A sütemény elkészítése:

A kinyújtott tésztát tepsibe tesszük, és rárakjuk a tölteléket. A megmaradt tésztából ceruza vastagságú rudakat sodrunk, és a cseresznyés töltelék tetejét berácsozzuk. Megkenjük a tetejét tojássárgájával, és közép meleg sütőben megsütjük. Tálaláskor kockákra vágjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Cseresznye

A kép illusztráció

Cseresznyés rétes

Hozzávalók

A tésztához:

  • 100 g olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 100 ml tej
  • 1 csipet só
  • egy diónyi élesztő
  • vanília aroma
  • 250-300 g liszt
  • vaníliás cukor

A töltelékhez:

  • 1 kg cseresznye
  • 3 evőkanál búzadara
  • 1 csésze cukor
  • 1 csésze víz

Elkészítés

Egy tálban jól elkeverjük az élesztőt a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet, a tojást, az aromát, sót, 50 g olvasztott vajat és a lisztet. Az egészet jól összegyúrjuk, majd elzárt, meleg helyen hagyjuk kelni. Miután a tészta kétszeresére nőtt, kinyújtjuk és rákenjük a maradék olvasztott vajat. Egy fóliában feltekerjük a tésztát és amíg elkészítjük a tölteléket, addig betesszük a hűtőbe.

Megmossuk a cseresznyét, leszedjük a szárakat és kimagozzuk. Egy csésze vizet egy csésze cukorral felteszünk a tűzre és addig főzzük, amíg vastag szirup lesz belőle. Hozzáadjuk a cseresznyét, majd hagyjuk még kicsit rotyogni. Miután hűlt, leöntjük a folyadékot róla és összekeverjük búzadarával. Így felszívódik a maradék lé.

Kivesszük a rétestésztát a hűtőből és jól meggyúrjuk. Egy nagy vagy két kisebb lapot nyújtunk belőle, amit megtöltünk cseresznyével és utána feltekerjük. Megkenjük tojással a tetejét és megszórjuk vaníliás cukorral. A tekercseket egy kiolajozott és liszttel kitapétázott tepsibe helyezzük és 30-35 percre betesszük a sütőbe.

Cseresznye

A kép illusztráció

Cseresznyés torta

Hozzávalók

  • 20 dkg vaj
  • 17,5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojás

Elkészítés

Az összetevőket kavarjuk habosra, ezután adjunk hozzá 20 dkg lisztet, 2 teáskanál sütőport és 2 evőkanál tejet. Töltsük a tésztát tortaformába, majd fedjük be a tetejét cseresznyével. Süssük 180 fokon 50 percig, majd szórjunk a tetejére kevés cukrot és mandulapelyhet, és süssük további 10 percig. Kivétel után hagyjuk hűlni, mielőtt felszeleteljük.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás