2019. április 25., csütörtök

Magyar válogatott

Giovanni Trapattoni és Shane Tusup is lenne szövetségi kapitány

Az olasz Giovanni Trapattoni menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a magyar labdarúgó-válogatott megüresedett szövetségi kapitányi posztjáról, Shane Tusup pedig várja az MLSZ jelentkezését.

A legendás olasz edző, Giovanni Trapattoni menedzserén keresztül keresztül jelezte a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) felé, hogy szívesen tárgyalna a magyar labdarúgó-válogatott Bernd Storck október 17-i távozását követően megüresedett szövetségi kapitányi posztjáról. Shane Tusup pedig Facebook-oldalán tette közzé, hogy várja a szövetség megkeresését, valamint részletezte, hogy véleménye szerint miért ő lenne a legalkalmasabb. A szövetség mindeközben Marco Rossi, Löw Zsolt és Szabics Imre személyén is gondolkodik.

Trapattoni bejelentkezett

Legnagyobb meglepetésemre Giovanni Trapattoni menedzserétől kaptam egy levelet, amelyben jelezte, hogy a mester szabad, szívesen tárgyalna velünk” – mondta a szegedma.hu internetes oldalnak Bánki Erik, az MLSZ elnökségi tagja, aki szerint két megoldásban gondolkodnak, vagy tapasztalt külföldi trénert, vagy fiatal magyart kívánnak kinevezni a nemzeti együttes élére. Utóbbi esetén név szerint említette Löw Zsoltot és Szabics Imrét.

A 78 éves Trapattoni olyan patinás klubokat irányított, mint a Juventus, az Internazionale, a Bayern München, mindegyikkel nyert bajnoki címet, előbbi kettővel pedig nemzetközi kupákat is: a Juventus csapatával a BEK-et, a KEK-et, az Európai Szuperkupát és kétszer UEFA Kupát is elhódította, a milánóiakkal pedig az UEFA Kupában ért a csúcsra. Szövetségi kapitányként dolgozott hazájában és Írországban is.

Bánki Erik azt már korábban elárulta, hogy a portugál Paulo Sousa nem vállalja a magyar válogatott irányítását, illetve megkeresték a Budapest Honvéddal idén bajnok Marco Rossit is, aki jelenleg a DAC-nál dolgozik. Sajtóhírek szerint az olasz tréner vállalná a feladatot és a szlovák élvonalban harmadik helyen álló klubja is hajlandó lenne elengedni.

Shane Tusup várja az MLSZ megkeresését

Hosszú Katinka férje és edzője október 20-i posztjában tette közzé, hogy várja a szövetség megkeresését, majd másnapi bejegyzésében részletezte is, hogy miért lenne ő a legalkalmasabb személy a szövetségi kapitányi posztra. Mint írta, ő nem úszóedző, hanem teljesítmény-specialista, aki sportolókkal foglalkozik, nem pedig kizárólag úszókkal. Szavai szerint megtanítaná a válogatott tagjait hinni önmagukban, önbizalmat öntene beléjük, és megmutatná hogyan kell kihozni magukból a legjobbat.

Az én csapatom nem ismeri majd azt a szót, hogy „barátságos” meccs. Az én csapatom harcosokból áll majd, akik készen állnak a háborúra, amikor kell, és tudom, hogy pontosan ezt akarjátok látni a magyar válogatottól!” – írta Shane Tusup.

Elég könnyen tudok olvasni a sorok között… Nem véletlen, hogy a szövetség csak a következő két, úgynevezett barátságos mérkőzésre nevezett ki kapitányt. November közepén ugyanis, amikor a fiúk Luxemburg és Costa Rica ellen játszanak, Ázsiában leszek, hiszen ekkor zárul az idei úszó Világkupa, így ezt a két meccset nem tudtam volna elvállalni” – olvasható Facebook-oldalán.

Ideiglenesen Szélesi Zoltán a megbízott kapitány

Az MLSZ pénteken közölte Facebook-oldalán, hogy az elmúlt két évben a nemzeti együttes pályaedzőjeként is dolgozó Szélesi Zoltán ül a kispadra a soron következő két barátságos találkozón, így november 10-én Luxemburgban, majd négy nappal később hazai pályán Costa Rica ellen.

A 35 éves szakember az elmúlt időszakban nemcsak Bernd Storck segítőjeként dolgozott, hanem az U17-es válogatott szövetségi edzője is volt. Csapatát idén kijuttatta az Európa-bajnokságra, amelyen hatodik helyen végzett. Ősszel már az újabb generációval szintén sikerrel vette a selejtezősorozat első fázisát, azaz az elitkörbe került az U17-es együttes.

Szélesi Zoltán játékosként 2004 és 2015 között 28-szor szerepelt a válogatottban. Profi karrierjét az Újpestben kezdte, majd futballozott a német Energie Cottbus, a francia Strasbourg színeiben, hazatérését követően pedig a Debreceni VSC-vel szerepelt a Bajnokok Ligájában. Később még játszott Görögországban és Hollandiában, majd visszatért az Újpesthez, pályafutását pedig a Puskás Akadémiánál fejezte be.

Forrás: MTI / IfiPress


Megosztás