2019. április 25., csütörtök

Forradalmi függőség, avagy netből is megárt a sok

Rengeteg fiatal már kisiskolásként megkapja első okostelefonját, illetve táblagépét (manapság ugyanis ez a divat), melyektől hamar függővé válhat (mert mostanság ez a törvényszerű).

Lévai Richárd, közösségimédia-szakértő szerint napjainkban egyrészt természetes, ugyanakkor roppant sokkoló, hogy naponta akár 150-200-szor is ellenőrizzük telefonjainkat. A készülékünkkel kapcsolatba került összes alkalmazásnak, szolgáltatónak és gyártónak egytől-egyig az a célja, hogy minél több időt töltsünk el velük, és ennek érdekében mindent meg is tesznek.

Egyre több kutató véli úgy, hogy az internetfüggőséget új diagnosztikus egységként kell kezelni, ami – mint ilyen – terápiás beavatkozást indokol, vagyis a világhálóra is igaz a mondás, miszerint „a jóból is megárt a sok”.

Az alapvető célokkal nincs baj, elvégre az Internet valóban megkönnyíti a távoli barátokkal, szeretteinkkel való kapcsolattartást – ez a kezdetleges szolgáltatás dúsul fel számtalan olyan dologgal, amelyek elsődleges szándéka, hogy minél több időt töltsünk el rendszerükben.

Muraközi Gergely, informatikus egészen más szempontból látja, sőt láttatja a helyzetet – mint mondta, a mai szoftverfejlesztők leginkább digitális dílerekként működnek, elvégre ők szolgáltatják számunkra az általunk vágyott pozitív élményt, vagyis nem az internettől függünk, az ugyanis csupán egy eszköz.

Annak idején a televízió tartalomfogyasztói mindössze két csatorna kínálatából választhattak, azok biztosították számukra azokat az élményeket, amelyek az Internet korában végtelenné váltak – elég csak a Facebook-oldalunk hírfolyamára gondolni, melynek gyakorlatilag soha véget nem érő böngészése jó táptalajt biztosít a digitális függőségnek.

Míg a letűnt korokban egy-egy iskolás korú fiatalnak elég volt annyi elismerés, ha hébe-hóba vállon veregették, addig a mai tinédzserek a lájkok számával mérik népszerűségüket, ráadásul – sajnálatos módon – bizonyos celebek (több) tízezer „tetszéssel” bíró posztjait állítva be vonatkoztatási alapként.

Egyes kutatások szerint a mai Magyarországon az internet-felhasználók átlagosan napi 2,5-3 órát töltenek online környezetben – persze minél fiatalabb valaki, annál valószínűbb, hogy ez a szám könnyedén 5 óra közelébe is emelkedhet.

Forrás: Híradó.hu


Megosztás