2019. március 23., szombat

V4 Kerékpárverseny 2018 (Fotó: Vanik Zoltán)

Five Years on Two Wheels – Ötéves a V4 Kerékpárverseny – VIDEÓevent

Öt évvel ezelőtt, 2013. május 17-én rajtolt el először a Visegrádi Csoport országainak közös országúti kerékpárversenye, amely már 2014-re versenysorozattá nőtte ki magát. Idén tehát már hatodk alkalommal rajtolt el a mezőny március 31-én Szlovákiában.

Öt évvel ezelőtt még egy több mint 500 kilométeres verseny került került lebonyolításra a Visegrádi Csoport négy tagországának területén, azóta azonban már a sorozat részeként Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia is évente egy-egy UCI 1.2 ME besorolású egynapos versenyt rendez. A versenysorozat minden évben azon országban zárul, amely éppen betölti a Visegrádi Csoport elnökségét.

Ami a magyar szakaszokat illeti, 2014-ben a Győri ETO Park és a Visegrádi Várhegy között kijelölt, 152,8 kilométeres távot kellett teljesíteniük a versenyzőknek, miközben négyszer mászták meg a Várhegyet. 2015. május 23-án Budapestről, a WestEnd City Center főbejáratától indult a 12 nemzetet képviselő 115 versenyző, akik 124,1 kilométert tettek meg a győri célig. 2016-ban és 2017-ben szintén a WestEnd City Center volt a rajthelyszín, a cél azonban már a Pannonhalmi Bencés Főapátság előtti tér volt.

Az idei sorozat március 31-én, szombaton kezdődött Szlovákiában, azonban nem épp kellemes időjárási körülmények között tekert a mezőny: óriási szél fogadta a karavánt, és mindössze ötvennégy versenyző tudta befejezni a viadalt. A versenyt végül a lengyel Maciej Paterski (Wibatech Merx 7r) nyerte, a második honfitársa, Alan Banaszek (CCC Sprandi Polkowice) lett, míg a harmadik helyen a szlovén Rok Korosec (MyBike-Stevens) ért célba.

A legjobb cseh kerekes a negyedik helyen érkező Vojtech Hacecky (Elkov-Author), a legjobb magyar a huszonhetedik helyen záró Pápai Ádám (Kontent-DKSI), míg a legjobb szlovák a harminckettedik Marek Canecky (Dukla Banska-Bystrica) lett. A V4 sorozat április 21-én Csehországban, majd másnap Lengyelországban folytatódik.

Május 12., Budapest-Pannonhalma

A 2018-as magyar verseny mezőnye rendhagyó módon a Várkert Bazár elől rajtol május 12-én. Mivel jelenleg hazánk tölti be a V4 elnökségét, ezért ez lesz az idei sorozat záróversenye, azaz Pannonhalmán derül ki, hogy ki nyeri idén az összetett versenyt.

A 168,7 km-es táv során a versenyzők többek között Budakeszi, Telki, Zsámbék, Bicske, Zirc és Csesznek érintésével érkeznek meg Pannonhalmára, ahol a cél előtt rájuk a szokásos körözés, amelynek során többször is meg kell küzdeniük a helyenként 15%-os meredekségű, dísztérkő burkolatú emelkedővel a település központjában.

Az útvonalról idén is készült egy látványos animáció Simon Péter jóvoltából:

A verseny UCI bírója a belga Sven Calus lesz, aki korábban már egy alkalommal betöltötte ezt a szerepet a hazai V4-ek történetében. A verseny fővédnöke Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.

Az elmúlt öt évben magyar versenyzőnek még nem sikerült dobogón végeznie a hazai szakaszon, így szükség lesz idén is a szurkolásra, ám a rajt és a cél helyszínére nemcsak emiatt lesz érdemes kilátogatni: Budapesten ugyanis számos kapcsolódó program vár majd mindenkit, míg Pannonhalmán az amatőr versenyzők is megmérettethetik magukat.

Forrás: IfiPress


Megosztás