2019. március 22., péntek

FINA gála: Hosszú Katinka és Michael Phelps az év úszói

Hosszú Katinka egymás után harmadszor, Michael Phelps 2012 után másodszor lett az év úszója – a díjakat a windsori Ceasars Hotel Colosseumban adták át hagyományos gála keretében.

A vizes sportok világszövetsége (FINA) második éve előre meghatározott kritériumrendszer szerint dönti el, kik kapják az év sportolója díjakat. Úszásban az olimpiai eredmények (csak egyéni számok), a világrekordok és a világkupában elért összetett helyezés, valamint a világranglistákon elért 1-5. hely számított a pontversenybe ebben az évben – tájékoztatta a magyar szövetség (MÚSZ) az MTI-t.

Ezek alapján Hosszú Katinka ismét megelőzte a Rióban szintén háromszoros aranyérmes amerikai Katie Ledecky-t. Bár a világrekordok tekintetében Ledecky 3-1-re nyert, Hosszú Katinka olimpiai ezüstérme és az újabb világkupa-összetett győzelem, illetve a világranglistás helyezések alapján az élre került. Egyéni olimpiai érmek tekintetében Hosszú Katinka volt a legeredményesebb úszó az idei játékokon.

Hosszú Katinka idén lett idén is legjobb a világon (Fotó: fina.org)

Hosszú Katinka idén lett idén is legjobb a világon
(Fotó: fina.org)

Először is a nagypapámnak szeretném megköszönni ezt az elismerést, négyéves voltam, amikor megmondta, hogy egyszer olimpiai bajnok leszek” – nyilatkozott Hosszú Katinka, amikor átvette az elismerést. „Kicsit hosszú időt kellett várnia, huszonhárom évet, hogy kiderüljön, igaza van. És persze szeretném megköszönni férjemnek és edzőmnek, Shane-nek, hogy megmutatta az utat, és lehetővé tette, hogy beigazolódjon nagypapám jóslata.”

Katie Ledecky az év csúcsteljesítményéért járó különdíjat érdemelte ki a 400 gyorson elért, 1024 FINA-pontot érő világcsúcsáért. Ugyanez az elismerés a brit Adam Peaty-nek jutott a férfiaknál – ő a 100 mellen felállított rekordjával lett első –, itt az év legjobbja a Rióban újabb elképesztő produkcióval – öt aranyéremmel – előrukkolt Michael Phelps lett.

Az év edzője díjat Bob Bowman (Michael Phelps trénere) és Shane Tusup kapta.

Bob Bowman és Shane Tusup (Fotó: fina.org)

Bob Bowman és Shane Tusup
(Fotó: fina.org)

A nyílt vízi úszóknál a két holland olimpiai bajnok, Ferry Weertman és Sharon van Rouwendaal kapta a díjat, műugróknál a két kínai riói duplázó, a férfiaknál a 10 méteres egyénit és szinkront megnyerő Csen Aj-szen, a nőknél a 3 méteren és szinkronban diadalmaskodó Si Ting-mao lett a legjobb. A szinkronúszóknál két orosz, Natalja Iscsenko és Szvetlana Romasinya, az óriástorony-ugróknál az idei világkupa-győztes brit Gary Hunt és kanadai Lysenne Richard vehette át a díszes trófeát. Vízilabdában a két olimpiai aranyérmes, a szerb férfi és az amerikai női válogatott végzett az élen.

Forrás: MTI


Megosztás