2018. május 20., vasárnap - Bernát, Felícia

Fuldokló

Figyeljünk oda! A legtöbb vízi tragédia megelőzhető!

Ha nyár, akkor víz és vízpart – a kellemes és felhőtlen szórakozásra azonban minden évben tragédiák árnya vetül, hiszen több ember fullad bele természetes vizeinkbe három hónap alatt, mint az év többi hónapjában együttvéve.

A miértre szakember és laikus egyaránt keresi a válaszokat immáron évek óta, és arra is, hogy hogyan lehetne ezt a szomorú számot csökkenteni. Elég egy Facebook-poszt, amihez egy víz alatt lebegő élettelen emberi test szonárképét csatolják, vagy esetleg az iskolai úszásoktatás erősítése előzné meg a tragikus kimenetelű strandolást?

Hirdetés▾

Kövess minket a Twitteren!
Kövess minket a Facebookon!

Választ ugyan a Kossuth Rádió „Napközben” című műsorának keddi riportja sem adhatott, azt viszont bemutathatta, hogy a Dunai Vízirendőrség hogyan és milyen eszközökkel tesz azért, hogy a Mohácstól és a déli határ közti folyóparton minél nagyobb biztonságban legyenek a pihenni vágyók.

Mohácstól az országhatárig tartó Duna-szakaszt felügyeli az a rendőrségi motorcsónak, amely a közmédia munkatársaival együtt indult bevetésre, nem is hiába: egy csoport hölgyet kellett ugyanis arra figyelmeztetni a hatóságnak, hogy tiltott helyen fürödnek. Most még baj ért véget a tilosban való fürdés, de ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki ilyen szerencsés: egy helybeli szerint ugyanis sokan vannak olyanok, akik mindenfajta figyelmeztetés ellenére ittasan, vagy hirtelen, felhevült testtel mennek a vízbe.

Több kell az úszómedencés tudásnál

A Dunai Vízirendészet mohácsi kirendeltségének korábbi vezetője szerint azokkal is gond lehet, akik medencében tanultak meg úszni, és nem pedig élővízben, hiszen a helyi sajátosságok sok tragédiát okoztak már.

Egy korábbi esetet ismertetve elmondja: több család együtt ment fürdőzni a Dunához, amikor egyszer csak észrevették, hogy nem látják az egyik gyereket, egy hatéves kisfiút. Nem volt rajta semmilyen mentőfelszerelés, emiatt pedig elmerült a vízben, és megtörtént a tragédia, ami szerinte elkerülhető lett volna, ha bármilyen egyszerűbb mentőfelszerelés (pl. karúszó) van a kisfiún.

De nem csak a fürdőzök számíthatnak figyelmeztetésre, hanem azok a hajósok, csónakosok is, akik szabálytalankodnak, hiszen a vízen közlekedésnek is megvan a maga KRESZ-e, és annak nem tudása nem ment fel a következmények alól – fogalmazott a volt rendőr.

A rendőrség egyébként a legutóbbi balatoni tragédia kapcsán – amiben egy fiatal ittas állapotban belefulladt a vízbe – újra figyelmeztet: odafigyeléssel a legtöbb tragédia megelőzhető lenne.

A szabad vizekben való fürdőzés szabályairól korábban itt írtunk.

Forrás: Híradó.hu


Megosztás