2019. április 25., csütörtök

Ne edd meg, ha ilyen áfonyás fehér csokit vettél!

Figyelj oda, ha ilyen áfonyás fehér csokit vettél!

Lengyelországban gyártott, szalmonella baktériummal szennyezett áfonyás fehér csokoládé kerülhetett kereskedelmi forgalomba Magyarországon. Ha már ettél a visszahívásban szereplő csokiból, illetve néhány napon belül észleled a szalmonella tüneteit, feltétlenül fordulj orvoshoz!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a német hatóság bejelentése alapján értesült az esetről – közölte a Nébih honlapján. Az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információ szerint a magyarországi Rossmann üzletekbe is kerülhetett a szennyezett termékekből.

A Nébih felvette a kapcsolatot a magyar forgalmazóval, a tételek nyomon követése folyamatban van – közölték.

A termék neve: „Das Exquisite Heidelbeere Weisse Schokolade”.
Kiszerelése: 100 gramm.
Tételszáma: GTIN 4305615367347.
Minőség megőrzési ideje: 24.03.2019.

 

Ne edd meg, ha ilyen áfonyás fehér csokit vettél!

A visszahívott csokoládé tételszáma GTIN 4305615367347, minőség megőrzési ideje 24.03.2019

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy amennyiben valaki fogyasztott a visszahívásban szereplő csokoládéból, illetve néhány napon belül észleli a szalmonella tüneteit, feltétlenül forduljon orvoshoz. Aki rendelkezik a fenti termékkel, egészsége megóvása érdekében ne fogyassza azt el – írták.

Szalmonella: jelek és tünetek

  1. Elsődleges tünetei a hasmenés, láz és gyomortáji görcsök, amelyek a fertőzést követő 12-72 órában alakulnak ki.
  2. A betegség 4-7 napig tart; ennyi idő alatt a beteg általában kezelés nélkül is gyógyul. Bizonyos esetekben azonban kórházi ápolásra is szükség lehet.
  3. A szalmonellafertőzés képes a bélrendszerből a véráramba jutni, ez pedig antibiotikumos kezelés nélkül akár végzetes is lehet. Az idősebbek, kisgyermekek és a legyengült immunrendszerrel élők különösen vigyázzanak a szalmonellózissal, az ő esetükben ugyanis nagyobb az esélye a komplikációk kialakulásának.
  4. A hasmenéses tüneteket produkáló betegek általában teljesen rendbe jönnek, de akár hónapokba is telhet, mire bélműködésük visszaáll a normális állapotába.
  5. Egyes szalmonellás betegeknél ízületi fájdalmak, szemirritáció és fájdalmas vizelés is kialakulhat. Ez a Reiter-szindróma, aminek lefolyása hónapokig, sőt évekig is tarthat.
  6. A betegség általában 5-7 nap alatt kezelés nélkül gyógyul. Fontos azonban az állandó folyadékpótlás. Súlyos hasmenés esetén intravénás folyadékpótlás is szükségessé válhat.
  7. A kórokozót több mint száz éve ismerjük. A baktériumot egy Salmon nevű amerikai tudós fedezte fel, róla kapta nevét is a kórokozó.
Forrás: MTI / Napidoktor.hu


Megosztás