2019. január 21., hétfő - Ágnes

Figyelj arra, hogy a bőrtípusodnak megfelelően napozz!

A szakemberek továbbra is azt ajánlják, hogy 11 és 15 óra között kerüljük a napozást, az erős UV-sugárzásban ugyanis kevesebb mint negyed óra alatt le lehet égni.

Mindenki a bőrtípusa szerint napozzon, és a fényvédő krémek használata elengedhetetlen – mondta Nagy Éva bőrgyógyász az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában. A szakember elmondta, az utóbbi időben megnövekedett a bőrrákos esetek száma, ami a magas UV-sugárzással függ össze. Felhívta a figyelmet, ha bármilyen elváltozást tapasztalunk a bőrünkön, szakemberhez kell fordulni.

Ha kistesóval mész vízpartra, strandra, vagy egyáltalán a szabadba, akkor őt óvd a direkt napfénytől! A kisgyermekekre ugyanis fokozottan kell figyelni nyáron, lehetőleg 50+ jelzésű naptejjel kell bekenni őket, és még így is ajánlatos árnyékos vagy szűrt fényt adó helyet választani számukra.

A szakemberek továbbra is azt ajánlják, hogy 11 és 15 óra között kerüljük a napozást, az erős UV-sugárzásban kevesebb mint negyed óra alatt le lehet égni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mára ismét extrém, a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8-as szintű UV-B sugárzás jósolt. Ilyen értékeknél normál bortípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Az UV-sugárzás veszélyeiről nemrég itt írtunk.

Forrás: MTI


Megosztás