2018. december 9., vasárnap - Natália

Munkahely, munka

Felvettek életed első munkahelyére? Ezeket a hibákat ne kövesd el!

Az első melóhelyen mindenki lefutja ugyanazokat a köröket, mint elődei, de ahogy a mondás is tartja, érdemes mások hibáiból tanulni. Mert bizony vannak általános hibák, amelyeket a legtöbben elkövetnek, bármennyire is szeretnének jó benyomást kelteni.

Ahogy a suliban is megvoltak a szabályok és elvárások, úgy a munkahelyeken sincs ez másképp. Az első munkahely talán a legnehezebb falat, hiszen ekkor szembesülünk konkrétan azzal, hogy itt bizony totál másképp kell viselkednünk, mint eddig bárhol. Több szabály, súlyosabb büntetések és nagyobb felelősség.

Ennek megfelelően vannak hibák, amelyeket bizony mindenki elkövet, bármennyire is szeretne jó benyomást kelteni. Most elmondjuk, hogy melyek ezek, valamint azt is, hogyan lehet kivédeni őket. Íme, nyolc általános baklövés…

1. Nem foglalkozol a következményekkel

A suliban bűntudat nélkül lógtál el pár órát és skippeltél néhány vizsgát? Na, melóban ezt nem nézik jó szemmel. Ha nem csináltál meg egy feladatot, itt számonkérnek – jogosan. Végtére is nem bulizni, hanem dolgozni jelentkeztél. Vedd komolyan a feladataid és végezd el őket, ha valami dolgod akad, beszélj a főnökkel és dolgozd le a hiányzás óráit vagy kezdj hamarabb egyik nap! Általában ilyen trükkökkel el lehet szabadulni, ha fontos dolgunk van. Elrontottál valamit? Ne sumákold el a dolgot, vállald a felelősséget, hiszen a lapítás következményei több embert érintenek majd, nem csak téged!

Munkahely, munka

A kép illusztráció

2. Nem csatlakozol be a gépezetbe

Az Y és Z generáció a neten belenőtt a kommunikációba, ettől függetlenül nehezen megy számukra, hogy az új helyen egy pohár kávé mellett cseverésszenek idegen munkatársakkal. Sokan hanyagolják ezt a dolgot, ami a lehető legrosszabb, amit tehetnek. Amikor bekerülnek egy cég gépezetébe, érdemes nyitottnak lenni, feltérképezni az embereket, hiszen sosem tudjuk, kinek a segítségére szorulunk egy-egy projekt során. A legjobb, amit tehetsz ilyen esetben, ha próbálsz az emberekkel legalább egy minimum kommunikációt folytatni. Bármikor bevethető témakártyák például az időjárás, napi események, utazás stb..

3. Lebecsülöd a mentorálást

Fontos, hogy legyenek előtted pozitív példák. Érdemes csekkolni, mit és, hogy csinálnak a többiek vagy épp a felettesed. Ha már kezded feltérképezni a munkahely felépítését, hasznos lehet a „régi bútoroktól” tanulnod. Azok, akik már több évet lehúztak egy cégnél, kellőképpen átlátják a szervezet működését és lehet, hogy hasznos tanácsokat is tudnak adni. Szúrj ki egy ilyen személyt magadnak és kérd meg, hogy mentoráljon, vagy csekkolja le néha a munkád, mondjon építő kritikát!

4. A főnököt „összekevered” a tanároddal

Lehet, hogy a tanárok többsége megenyhült, amikor a legutolsó pillanatban haladékot kértél egy feladat befejezéséhez, de a főnökök nem épp erről híresek. Számukra a pontos és időben elkészült munka a lényeg, mivel egy cég dolgait nem lehet napról-napra halogatni. A tanárok célja az, hogy tanulj és segítsenek tanulni, de a főnök épp ezt a tudást szeretné számonkérni rajtad, látni, hogy tényleg tudod, amit kell.

5. Nem vagy felkészült

Csak azért, mert nem kell vizsgára készülnöd és ZH-t írnod, a munkahelyen is számos dolgot számonkérhetnek rajtad. Folyamatosan képben kell lenned a bent zajló ügyekkel kapcsolatban, hogy haladnak a munkafolyamatok, te mit csináltál meg és mit kell még befejezned. Nem lehetsz felkészületlen, hiszen azzal csak azt igazolod, hogy nem vagy alkalmas az aktuális munkára.

Munkahely, munka

A kép illusztráció

6. Nem vállalsz be plusz feladatot

Friss munkaerőként elsődleges feladat, hogy bebizonyítsuk, alkalmasak vagyunk az adott pozícióra. Ha még egy-két plusz feladatot is bevállalsz, biztos lehetsz benne, hogy nem néznek naplopónak. Ha elsőre el is bizonytalanodsz valamiben, ha úgy is érzed, hogy nem vagy képes azt megoldani, akkor is érdemes megpróbálni. Ha sikerül, mindenképp elismerés jár érte, ha nem sikerül, akkor meg tanulsz belőle.

7. Kerülöd a visszajelzéseket

A suliban vizsgák után kaptál értékelést, de amúgy békén hagytak a tanárok. A munkahelyen minden nap kapsz visszajelzést, ami legtöbbször arról szól, hogy javítani kell valamit, újra megcsinálni, tökéletesíteni. Legtöbbször ezt tévesen negatív kritikának éljük meg, pedig csak új lehetőséget kaptunk arra, hogy valami jobbat alkossunk. A visszajelzéseket nem tudod elkerülni és nem is kell. Próbáld őket építő jellegű tanácsoknak felfogni!

8. Túlzott közösségimédia-használat az irodában

Munkahelytől függ, hogy ki, mennyit lóghat a neten meló közben. Ha ott végzed a munkád, vagy szervesen csatlakozik a feladataidhoz, hogy online is jelen legyél, ne ess át a ló túloldalára! A legtöbb közösségi oldal könnyen elterelheti figyelmed a feladatodról. Megoldás lehet erre, ha beoszotod az időd: szabj ki időkorlátot a feladatokra, jelöld ki, hogy mikorra kell befejezned őket és ha kész, szabadon csetelhetsz pár sort! Jegyezd meg: nem azért fizetnek, hogy elnetezgesd az időt!Megosztás