2018. július 21., szombat - Dániel, Daniella

Felavatták az ország első nemzetőrszobrát Budapesten

Az avatásra Budapest XVII. kerületében, a Kucorgó téren a kerület önkormányzata, a Rákosmenti ’56-os Alapítvány és a Rákoskeresztúri Polgári Kör szervezésében.

Boross Péter, volt miniszterelnök ez alkalomból azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon történelmi hagyománya van a nemzetőrségnek, hiszen az 1848/49-es szabadságharc idején nemzetőr volt például Arany János költő is.

Kiemelte, a békés kibontakozás elősegítése és a rendfenntartás érdekében jött létre 1956-ban is a nemzetőrség. Ugyanakkor gyásznap is a mai, amikor fejet hajtunk a forradalom idején elesettek, illetve a megtorlás során kivégzettek és bebörtönzöttek előtt – tette hozzá.

Boross Péter emlékeztetett arra, hogy az 1945 után ránk kényszerített rendszer az utolsó csatlós és a bűnös jelzőkkel látta el a nemzetet. Ennek a kornak a hatását cáfolta meg ’56 csodája, amelynek nyomán visszanyerte önbizalmát a nemzet.

Boross Péter mondott beszédet az ország első nemzetőrszobrának felavatásán (Fotó: MTI - Balogh Zoltán)

Boross Péter volt miniszterelnök, az 1956-os Emlékbizottság állandó tagja mondott beszédet az ország első nemzetőrszobrának felavatásán
(Fotó: MTI – Balogh Zoltán)

A továbbiakban felidézte, hogy minden évszázadban felkelt az ország a zsarnokság ellen: a XVIII. században a Rákóczi-szabadságharc, a XIX. században az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején, a XX. században pedig 1956-ban. „Ekkor csak egy jelszóra volt szükség: magyarok vagyunk!” – tette hozzá. A forradalom azt jelenti számunkra, hogy emeljük fel a fejünket, ébredjünk rá arra, hogy sokat érünk, hiszen egyedül szálltunk szembe egy világhatalommal – mondta Boross Péter.

Dunai Mónika, a XVII. kerület országgyűlési képviselője arról szólt: a történelem folyamán nem egyszer kellett, és még ma is kell éberen vigyázni a szuverenitásunkra. Ez történt 1956-ban is, amikor a nemzet megélhette a mámorító hazaszeretet érzését, az igazi szabadságot. Bár a katonai erő vérbe fojtotta a forradalmat, annak eszményét soha senki nem tudta legyőzni – mondta a politikus.

Az életnagyságúnál nagyobb nemzetőr mészkő szobor Simonka Sándor szobrászművész alkotása (Fotó: MTI - Balogh Zoltán)

Az életnagyságúnál nagyobb nemzetőr mészkő szobor Simonka Sándor szobrászművész alkotása
(Fotó: MTI – Balogh Zoltán)

Riz Levente, Rákosmente polgármestere felidézte a nemzetőrök jelmondatát: „A néppel tűzön vízen át!” Mint mondta, ennek megfelelően is cselekedtek, hiszen az volt a céljuk, hogy megvédjék a szovjet csapatoktól Magyarországot. Részben nekik köszönhetjük, hogy ma szabad országban élhetünk – hangsúlyozta a polgármester.

Az ünnepség végén a résztvevők megkoszorúzták az életnagyságúnál nagyobb nemzetőr mészkő szobrát, Simonka Sándor szobrászművész alkotását.

Forrás: MTI


Megosztás