2018. július 21., szombat - Dániel, Daniella

Osztrák Alpok

Fekete hétvége az Alpokban: nyolc hegymászó vesztette életét

Az osztrák Alpokban öt, az olasz Alpokban két, a valtellinai Alpokban pedig egy hegymászó vesztette életét az elmúlt hétvégén.

Vasárnap délelőtt öt hegymászó halt meg, egy pedig súlyosan megsérült az osztrák Alpokban, Salzburg közelében – közölte Anton Voithofer, az osztrák Vöröskereszt bevetésvezetője. Az első értesülések szerint a hegymászók kötélcsoportban, vagyis egy kötélhez tartozva zuhantak le. A baleset részletei és a szerencsétlenül járt hegymászók nemzetisége egyelőre nem ismert, így nem tudják még értesíteni a hozzátartozókat sem.

A bevetési erőket vasárnap délelőtt tíz órakor riasztották, öt mentőhelikopter segített a helyszínen. A súlyos sérültet, akit többszervi károsodás ért, a salzburgi kórházba szállították. Állapota jelenleg kritikus.

A baleset – amely az idei szezon legsúlyosabb hegyi szerencsétlensége az osztrák Alpokban – nagyjából 2.400 méterrel a tengerszint feletti magasságban történt a Zillertali-Alpokban, Zell am See járás Krimml településének közelében. A mentést nehezítette, hogy a baleset helyszínét csak gyalog lehetett megközelíteni és fennállt a veszélye a kőomlásnak is.

Az olasz Alpokban, a Trento autonóm megyében fekvő Presanella hegyen vasárnap két hegymászó zuhant le és vesztette életét. A 3.558 méter magas hegyet egy kilencfős csapat tagjaként próbálták megmászni, de megcsúsztak a jégen és gleccserszakadékba zuhantak. Előző nap, szombaton a svájci határ közelében, a valtellinai Alpokban kőomlás ölt meg egy olasz hegymászót.

Forrás: MTI


Megosztás